Aktualności: Witamy na forum o żółwiach lądowych! forum.zolw.info

• 20.06.2025, 13:56:42 pm

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Autor Wątek: SOS dla Poldy  (Przeczytany 7867 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline SasankaPoldzianka

• Żółw stepowy (Testudo horsfieldi)
  • *
  • Reputacja: 0
SOS dla Poldy
« dnia: 20.05.2014, 20:53:54 pm »
Witam :) Jestem szczęśliwą posiadaczką żółwia stepowego o imieniu Leopolda, dla przyjaciół Polda ;)
Poldę dostałam jak miałam 13 lat (teraz mam 30), całą wiedzę jaką posiadałam na temat hodowli żółwi mam z tamtego okresu, od Pana ze sklepu zoologicznego oraz książki „Hobby Żółw Stepowy” Marcin Jan Gorazdowski. Jak się na pewno domyślacie warunki hodowlane jak i dieta zgodna z założeniami z książki, jednak w rzeczywistości kiepskie i nieprawidłowe.
Chciałabym Was prosić o ocenę stanu zdrowia Poldy i cenne rady odnośnie polepszenia warunków życia. Polda na urodziny dostała „ganc nówka” terrarium o wymiarach 53x90cm i prosiłabym, żebyście doradzili co powinna w nim mieć, jakiej mocy żarówki i świetlówkiitp.
 Polda posiada wybieg wiosenno - letni, na którym przebywa całymi dniami, na noc zabieram ją do domu. Raz została i uciekła, więc teraz boję się jej zostawiać. ( Właśnie dzięki tej ucieczce trafiłam na to forum :)  )
Jada mlecze - liście i kwiaty, koniczynę – uwielbia szczególnie białe kwiatki, roszponkę, liście babki, od czasu do czasu jabłko, banan, liście poziomek, malin, no i nieszczęsna sałata.
3 razy w tyg dostaje posiłek z sepią.
Wet kiedyś polecił mi kąpiele w wibowicie i stosuję ( błagam nie bijcie ;) )
Bardzo proszę nie ukamienujcie mnie tylko pomóżcie mi polepszyć jej warunki.
« Ostatnia zmiana: 20.05.2014, 21:04:27 pm wysłana przez SasankaPoldzianka »

Offline doru

• Żółw lamparci (Geochelone pardalis)
  • Reputacja: 52
Odp: SOS dla Poldy
« Odpowiedź #1 dnia: 20.05.2014, 21:27:30 pm »
Na moje niewprawne oko nie jest jeszcze najgorzej - ale dziobek bym przycięła, wydaje mi się za długi.
Co do diety - owoce najlepiej całkiem do odstawienia, koniczyna z umiarem (ma dużo białka, dieta żółwi lądowych powinna być niskobiałkowa). Odsyłam do poczytania stronki (wszystko pięknie opisane przez Beatę :) i forum. A te kąpiele w wibowicie to Po co bo nie rozumiem?
Co ma obecnie w terrarium? Jakie podłoże? Fajnie że ma wybieg, łapie ciepełko i UV z prawdziwego słońca :)
A, i nacierasz jej czymś skorupkę? Jakoś się strasznie błyszczy na zdjęciach.

• *
« Odpowiedź #2 dnia: 20.05.2014, 21:37:16 pm »
Skorupki nie nacieram, zdjęcia robiłam prosto po kąpieli, stąd połysk ;)
wibovit wg weta jako dawka witamin, bo w kąpieli żółw zawsze coś podpije.
Stare terra to akwarium z ziemią i samą lampą grzewczą.
Najnowsze terra wygląda tak:

Offline doru

« Odpowiedź #3 dnia: 20.05.2014, 21:43:47 pm »
Jeśli chodzi o witaminy to przy odpowiedniej diecie i dostępu do promieni UV nie potrzeba żadnych suplementów (chyba że są niedobory, ale przy zdrowym żółwiu jest to niepotrzebne). Tak więc kąpiele także do odstawienia :) Z sepią chyba też można trochę przystopować, ale niech ktoś jeszcze się na ten temat wypowie.
Podłoże pierwsza klasa, tylko żeby ziemia nie była z nawozami. No i oczywiście jakieś jadalne roślinki można wkopać :)
Jaka żarówka grzewcza jest? Bo w sumie wystarczy zwykła lustrzanka 40 W. Po za tym w terrarium konieczna jest świetlówka UVB, najlepiej nie punktowa a w formie rurki.
Terrarium fajne tylko nie wiem czy nie będzie za małe dla dorosłego stepka. Jak duża jest Polda?

Offline siwusek250

• Żółw egipski (Testudo kleinmanni)
  • *
  • Reputacja: 4
« Odpowiedź #4 dnia: 21.05.2014, 08:55:19 am »
Witaj śliczna jest twoja żółwiczka :) ja bym poleciła zamiast vibovitu to kąpać ja w świetliku i jak na moje oko na oczka też by jej się przydał ten świetlik, bo wyglądają na zapuchnięte :) świetlik można kupić w aptece jako herbatkę do kąpieli a na oczka kropelki też ze świetlika :) a byłaś z nią u weterynarza? Jak nie, to jak masz możliwość iść do gadziego weterynarza to się wybierz a jak nie to chociaż zanieść kupkę żółwia do standardowego weterynarza i oczywiście dzióbek trzeba jej skorygować żeby wygodniej sie jej jadło :) odnośnie ucieczki z wybiegu to gdyby był bardzo dobrze zabezpieczony to żółwik by na pewno nie uciekł, ale o tym to poczytaj w dziale wybiegi tam znajdziesz dużo informacji w jaki sposób to zrobić :) i tak jak wcześniej miałaś napisane nie podawaj jej owoców! Pozdrawiam :)

Offline Viktoria

• Pomocnik adopcyjny
  • Żółw żabuti (Geochelone denticulata)
  • **
  • Reputacja: 70
« Odpowiedź #5 dnia: 21.05.2014, 10:11:00 am »
Witaj :) żółwik wygląda ładnie, pewnie trafił do Ciebie już jako wyrośnięty osobnik, ze środowiska naturalnego? :)
Sztuczne witaminy rzeczywiście do odstawienia, bo mu obciążasz tylko wątrobę. Urozmaicona dieta i będzie ok.
Dzioba bym zbytnio nie podcinała, jeśli nie ma problemów z pobieraniem jedzenia to podawaj po prostu starsze, zgrubiałe rośliny i dziobek sam się na nich zetrze.
Tak czy inaczej wizyta u gadziego weta byłaby wskazana bo dobrze byłoby sprawdzić stan nerek i wątroby - z badania krwi.
Powodzenia! :)

Offline ankan

• Pomocnik adopcyjny
  • Żółw pustynny (Geochelone sulcata)
  • Reputacja: 170
  • Posiad. gat: Żółw lamparci (Geochelone pardalis)x3
« Odpowiedź #6 dnia: 21.05.2014, 11:51:49 am »
Gadzinka wygląda ładnie. Dobrze, że ma wybieg - ale skoro z niego uciekła to może nie był dobrze zabezpieczony.
Terro tak to ładnie wygląda, tylko się obawiam, że będzie dla Poldy przymałe - bo ona na sporą babę wygląda.
W takim terrarium potrzebna jest żarówka grzewcza (40 W powinno starczyć) oraz świetlówka UVB (np. ReptGlo 10,0 UVB 13 lub 26 W; kompakt wystarczy). Choć teraz w lato, najważniejsze aby gadzina jak najwięcej na wybiegu przebywała. Czy na wybiegu ma jakiś domek ocieplony, kryjówki, basen z wodą?
CHCESZ ODDAĆ LUB ADOPTOWAĆ ŻÓŁWIA KLIKNIJ TUTAJ

• *
« Odpowiedź #7 dnia: 21.05.2014, 17:49:53 pm »
Podłoże pierwsza klasa, tylko żeby ziemia nie była z nawozami. No i oczywiście jakieś jadalne roślinki można wkopać :)
Jaka żarówka grzewcza jest? Bo w sumie wystarczy zwykła lustrzanka 40 W. Po za tym w terrarium konieczna jest świetlówka UVB, najlepiej nie punktowa a w formie rurki.
Terrarium fajne tylko nie wiem czy nie będzie za małe dla dorosłego stepka. Jak duża jest Polda?
Ziemia bez nawozów, zwykła ogrodowa, wyprażona w piekarniku, obecnie z mleczykiem i rzodkiewką w doniczkach.
Żarówka zwykła lustrzanka 30W. Do nowego terra też będzie czy trzeba bardziej "profesjonalną"?  UVB taką jak świetlówka?
Polda króluje na wybiegu ogrodowym, więc terra służy tylko od 20 do 7, samo spanie :)
Do nowego terra wysiałam trawę do części wilgotnej, ale nie wiem co do suchej zastosować. I czy np pięterko z np miejscem do kąpieli albo jedzenia ma sens? Metrażowo trochę powiększy terra :D takie małe oszukaństwo ;)
Polda zmierzona metrem ma 19cm po skorupce od głowy po ogonek.
I czy aby na pewno Polda jest kobietą :)??

Dodano 21.05.2014, 17:57:22 pm
Witaj śliczna jest twoja żółwiczka :) ja bym poleciła zamiast vibovitu to kąpać ja w świetliku i jak na moje oko na oczka też by jej się przydał ten świetlik, bo wyglądają na zapuchnięte :) świetlik można kupić w aptece jako herbatkę do kąpieli a na oczka kropelki też ze świetlika :) a byłaś z nią u weterynarza? Jak nie, to jak masz możliwość iść do gadziego weterynarza to się wybierz a jak nie to chociaż zanieść kupkę żółwia do standardowego weterynarza i oczywiście dzióbek trzeba jej skorygować żeby wygodniej sie jej jadło :) odnośnie ucieczki z wybiegu to gdyby był bardzo dobrze zabezpieczony to żółwik by na pewno nie uciekł, ale o tym to poczytaj w dziale wybiegi tam znajdziesz dużo informacji w jaki sposób to zrobić :) i tak jak wcześniej miałaś napisane nie podawaj jej owoców! Pozdrawiam :)
Świetlik zakupiony jutro pierwsza kąpiel :)
Polda jest pod opieką weta, kupa czysta, wyniki krwi też w porządku, do tej pory radziła sobie bez podcinania dziobka, ale widocznie nadszedł ten czas :)
Odnośnie jej ucieczki, okazało się, że krawężnik wkopany na 20cm w ziemię to za mało i "to był ino myk ;)" Poldę odnalazłam po tygodniu 80km od domu. Na ten sezon "pastwiskowy" ma zabezpieczenia na  35cm wgłąb, siatkę górą i zakaz nocowania na polu, bo nocą najgłupsze pomysły się kocą ;)

Dodano 21.05.2014, 18:03:44 pm
Witaj :) żółwik wygląda ładnie, pewnie trafił do Ciebie już jako wyrośnięty osobnik, ze środowiska naturalnego? :)
Sztuczne witaminy rzeczywiście do odstawienia, bo mu obciążasz tylko wątrobę. Urozmaicona dieta i będzie ok.
Dzioba bym zbytnio nie podcinała, jeśli nie ma problemów z pobieraniem jedzenia to podawaj po prostu starsze, zgrubiałe rośliny i dziobek sam się na nich zetrze.
Tak czy inaczej wizyta u gadziego weta byłaby wskazana bo dobrze byłoby sprawdzić stan nerek i wątroby - z badania krwi.
Powodzenia! :)
Poldę dostałam 17 lat temu, miała jakieś 8-10cm, zakupiona w rzeszowskim sklepie zoologicznym.
Jak pisałam wcześniej Polda jest pod stałą opieką weta i wyniki badań są ok.
« Ostatnia zmiana: 21.05.2014, 18:03:44 pm wysłana przez SasankaPoldzianka »

Offline doru

« Odpowiedź #8 dnia: 21.05.2014, 18:07:42 pm »
Lustrzanka spokojnie wystarczy, daje ciepełko a te "profesjonalne" są drogie. Świetlówka UV to np coś takiego:
http://exotic-crown.pl/swietlowki/78-exo-terra-repti-glo-100-swietlowka-uvb-do-terrarium-pustynnego.html myślę że 15W (45 cm) była by ok.
Ewentualnie świetlówka punktowa:
http://exotic-crown.pl/uvb/33-exo-terra-repti-glo-100-zarowka-uvb-do-terrarium-pustynnego.html
mi osobiście bardziej leżą te długie rury bo od razu oświetla ładnie terrarium a nie świeci tylko w jednym miejscu.
Jeśli chodzi o wysiewanie trawy - może to nie zdać egzaminu w terrarium, mi najpierw spleśniała ziemia (ciężko utrzymać odpowiednią wilgotność w mieszkaniu i łatwo przelać terrarium...) a potem moja Sonia ją zjeździła skorupiastym brzuchem - a ma tylko niecałe 6,5 cm :D Najłatwiej zrobić to co ja dzisiaj - wycieczka na łąkę z łopatką i wykopać trochę darni z roślinkami :)
Co do płci to musi ktoś inny napisać - mi to na razie kiepsko idzie. Najwyżej Polda zostanie Poldkiem :D

Dodano 21.05.2014, 18:09:49 pm
Poldę dostałam 17 lat temu, miała jakieś 8-10cm, zakupiona w rzeszowskim sklepie zoologicznym.
Jak pisałam wcześniej Polda jest pod stałą opieką weta i wyniki badań są ok.

Jesteś z Rzeszowa bądź okolic?
« Ostatnia zmiana: 21.05.2014, 18:10:17 pm wysłana przez doru »

• *
« Odpowiedź #9 dnia: 21.05.2014, 18:17:19 pm »
Gadzinka wygląda ładnie. Dobrze, że ma wybieg - ale skoro z niego uciekła to może nie był dobrze zabezpieczony.
Terro tak to ładnie wygląda, tylko się obawiam, że będzie dla Poldy przymałe - bo ona na sporą babę wygląda.
W takim terrarium potrzebna jest żarówka grzewcza (40 W powinno starczyć) oraz świetlówka UVB (np. ReptGlo 10,0 UVB 13 lub 26 W; kompakt wystarczy). Choć teraz w lato, najważniejsze aby gadzina jak najwięcej na wybiegu przebywała. Czy na wybiegu ma jakiś domek ocieplony, kryjówki, basen z wodą?
Tak jak już napisałam Polda zrobiła podkop w nocy. Obecnie wybieg jest zabezpieczony 50cm krawężnikiem z czego 35cm jest w ziemi, nad krawężnikiem drewniany płotek i siatka. Na wybiegu ukochana donica jako kryjówka, ocieplonej kryjówki nie ma (bo jako rozpieszczona księżniczka nadopiekuńczej opiekunki wychodzi tylko w ciepłe dni, na noc jest zabierana do domu), basen z drabinką do wchodzenia (wkopana miska z nakładka na antypoślizgową na dnie), kamulce do wygrzewania plus korzenie do przepychania ;) i roślinki do szamania.

Dodano 21.05.2014, 18:24:10 pm
Lustrzanka spokojnie wystarczy, daje ciepełko a te "profesjonalne" są drogie. Świetlówka UV to np coś takiego:
http://exotic-crown.pl/swietlowki/78-exo-terra-repti-glo-100-swietlowka-uvb-do-terrarium-pustynnego.html myślę że 15W (45 cm) była by ok.
Ewentualnie świetlówka punktowa:
http://exotic-crown.pl/uvb/33-exo-terra-repti-glo-100-zarowka-uvb-do-terrarium-pustynnego.html
mi osobiście bardziej leżą te długie rury bo od razu oświetla ładnie terrarium a nie świeci tylko w jednym miejscu.
Jesteś z Rzeszowa bądź okolic?
Dzięki za podpowiedzi z lampami i całą resztą:)
Dokładnie to z Łańcuta.
« Ostatnia zmiana: 21.05.2014, 18:24:10 pm wysłana przez SasankaPoldzianka »

Offline doru

« Odpowiedź #10 dnia: 21.05.2014, 18:45:49 pm »
Na wybiegu ukochana donica jako kryjówka, ocieplonej kryjówki nie ma (bo jako rozpieszczona księżniczka nadopiekuńczej opiekunki wychodzi tylko w ciepłe dni, na noc jest zabierana do domu), basen z drabinką do wchodzenia (wkopana miska z nakładka na antypoślizgową na dnie), kamulce do wygrzewania plus korzenie do przepychania ;) i roślinki do szamania.

Korzenie to jest to, moja też lubi robić z nimi "przemeblowania" :D
Niedaleko ode mnie, ja jestem z Rzeszowa :)

Offline ankan

• Pomocnik adopcyjny
  • Żółw pustynny (Geochelone sulcata)
  • Reputacja: 170
  • Posiad. gat: Żółw lamparci (Geochelone pardalis)x3
« Odpowiedź #11 dnia: 22.05.2014, 13:04:13 pm »

Tak, na 100% to samiczka.

I czy np pięterko z np miejscem do kąpieli albo jedzenia ma sens?

Co do pięterka, to raczej sprawdza się dla mniejszych żółwi. Dla niej musiałoby być i wyższe i schody mocniejsze. Nie wiem czy zamiast stworzyć w terro więcej przestrzeni jeszcze byś jej w ten sposób jej nie ograniczyła.
CHCESZ ODDAĆ LUB ADOPTOWAĆ ŻÓŁWIA KLIKNIJ TUTAJ

• *
« Odpowiedź #12 dnia: 23.05.2014, 12:58:30 pm »

Tak, na 100% to samiczka.

I czy np pięterko z np miejscem do kąpieli albo jedzenia ma sens?

Co do pięterka, to raczej sprawdza się dla mniejszych żółwi. Dla niej musiałoby być i wyższe i schody mocniejsze. Nie wiem czy zamiast stworzyć w terro więcej przestrzeni jeszcze byś jej w ten sposób jej nie ograniczyła.

Ufff czułam lekki niepokój, czy aby napewno Polda to Polda a nie Leopold ;)
Chyba masz rację dodatkowe pięterko ograniczy przestrzeń, zamiast powiększyć.
Dziękuję :)
[/quote]

Offline Viktoria

• Pomocnik adopcyjny
  • Żółw żabuti (Geochelone denticulata)
  • **
  • Reputacja: 70
« Odpowiedź #13 dnia: 23.05.2014, 13:47:25 pm »
To zdecydowanie kobitka, samce stepowe do takich rozmiarów nie dorastają ;)

• *
« Odpowiedź #14 dnia: 23.05.2014, 15:16:10 pm »
Bardzo Wam dziękuję za pomoc :*
Mam jeszcze kilka pytań odnośnie terra :D
1. Jaki ma być stosunek części wilgotnej do suchej?
2. Co powinno być w części wilgotnej a co w suchej? (np w części wilgotnej paśnik a w suchej domek)
3. jak rozmieszczać lampy?
4. jakiej wielkości basen dla Poldy (19cm dł.)?
5. dawać sianko bo słyszałam różne sprzeczne opinie?
6. z czego zrobić mieszkanko? (doniczka, drewno?)
7. Roślinki sadzić na wybiegu bezpośrednio w ziemi czy w doniczkach?
8. Jaki polecacie termometr i higrometr?
9. Jak to jest z dranią ukopaną na łące? Jak dbać żeby nie spleśniała? Jak sobie radzicie z niechcianymi lokatorami- robalami?
10. Jakie podłoże do części suchej?
11. Jaka wysokość drani (nie wiem czy będzie to zrozumiałe ;) chodzi mi o wysokość od dna terrarium do części trawiastej)