Hej. No to teraz przedstawiam wam mój dylemat

Nie wiem, na jakiego żółwia się zdecydować. Początkowo zupełnie przekreślałem lamparciego, myśląc, że są o wiele za drogie. Anka(n) napisała mi jednak, że między wszystkimi trzema nie ma zbyt dużej różnicy w cenie. Żółwie lamparcie są piękne(stepek i grek też), do tego ten kształt skorupy i wielkość, jaką mogą osiągnąć... i najważniejsze-nie zimują, a to jak dla mnie bardzo ważne. W moim mieście niedaleko Łodzi mam możliwość zamówienia żółwia. Nie ma ich ''na stanie'', co z jednej strony stanowi problem, bo zamawiam w ciemno, z drugiej jednak strony to dobrze, bo nie ma sytuacji że np. ktoś przychodzi, patrzy, o!jaki piękny żółwik, i go kupuje. Nie ma też niehumanitarnego trzymania w akwarium 30x30 z odrobiną piasku i jakiegoś szajsu za przeproszeniem do jedzenia. Żółwik jest sprowadzony (podobno) z giełdy, i kosztuje UWAGA 250zł, co jest jak dla mnie jednak podejrzane, bo w Łodzi w jednym z zoologów są w cenie 500 i wzwyż. Jednak ufam pani sprzedawczyni, widać, że nie skrzywdziłaby muchy

Czyli ogólnie mam możliwość kupna żółwia. Wprawdzie od marca do października(bądź też z poślizgiem, w porze zimowej ogólnie nie sprzedają żółwi). Teraz tylko jakiego...