Aktualności: Witamy na forum o żółwiach lądowych! forum.zolw.info

• 19.06.2025, 20:16:38 pm

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Autor Wątek: Stepek, grek czy lampart?  (Przeczytany 4720 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline krzysiek13

• Żółw stepowy (Testudo horsfieldi)
  • *
  • Reputacja: 0
Stepek, grek czy lampart?
« dnia: 21.11.2013, 21:36:15 pm »
Hej. No to teraz przedstawiam wam mój dylemat ;D Nie wiem, na jakiego żółwia się zdecydować. Początkowo zupełnie przekreślałem lamparciego, myśląc, że są o wiele za drogie. Anka(n) napisała mi jednak, że między wszystkimi trzema nie ma zbyt dużej różnicy w cenie. Żółwie lamparcie są piękne(stepek i grek też), do tego ten kształt skorupy i wielkość, jaką mogą osiągnąć... i najważniejsze-nie zimują, a to jak dla mnie bardzo ważne. W moim mieście niedaleko Łodzi mam możliwość zamówienia żółwia. Nie ma ich ''na stanie'', co z jednej strony stanowi problem, bo zamawiam w ciemno, z drugiej jednak strony to dobrze, bo nie ma sytuacji że np. ktoś przychodzi, patrzy, o!jaki piękny żółwik, i go kupuje. Nie ma też niehumanitarnego trzymania w akwarium 30x30 z odrobiną piasku i jakiegoś szajsu za przeproszeniem do jedzenia. Żółwik jest sprowadzony (podobno) z giełdy, i kosztuje UWAGA 250zł, co jest jak dla mnie jednak podejrzane, bo w Łodzi w jednym z zoologów są w cenie 500 i wzwyż. Jednak ufam pani sprzedawczyni, widać, że nie skrzywdziłaby muchy  ;)
Czyli ogólnie mam możliwość kupna żółwia. Wprawdzie od marca do października(bądź też z poślizgiem, w porze zimowej ogólnie nie sprzedają żółwi). Teraz tylko jakiego...

Offline neo

• Żółw promienisty (Geochelone radiata)
  • **
  • Reputacja: 15
  • Posiadany gatunek Stigmochelys pardalis
Odp: Stepek, grek czy lampart?
« Odpowiedź #1 dnia: 21.11.2013, 22:59:55 pm »
czytając Twój post stwierdziłem że sam sobie odpowiedziałeś na pytanie . teraz tylko ja zapytam - jesteś w stanie w przyszłości poświęcić jeden mniejszy pokój dla żółwia lamparciego ? Teraz jest wielki bum na te żółwie w Polsce a co będzie za kilka lat gdy ludzie stwierdzą że nie dadzą rady dalej trzymać w mieszkaniach tak wielkich żółwi , fakt są one bardzo śliczne cieszą oko ale też są niezwykle wymagające
In The Lap Of The Queen

Offline Lulka

• **
  • Reputacja: 34
« Odpowiedź #2 dnia: 22.11.2013, 01:34:08 am »
Jestem szczęśliwą posiadaczką lamparta. Jego apartament zajmuje 1/4 małego pokoju w bloku. Zdaję sobie sprawę,  że w przyszłości  będzie musiało stanąć nowe, wieksze... Póki co przymierzam się do kupna terra o wymiarach 120 cm typu zamkniętego z płyty. Terrarium typu otwartego w moim przypadku się nie sprawdziło bo żółw ma zimno i jest mało aktywny. Dlatego skrzynia prawdopodobnie wyląduje na balkonie jako letni wybieg. Zajrzyj do mnie : Zolwie lamoarcie-Tuptuś! Tam poczytasz co i jak  ;D

Offline Minka

• **
  • Reputacja: 24
  • Żółwie stepowe- Maniek i Marcelinka :)
« Odpowiedź #3 dnia: 22.11.2013, 09:21:47 am »
No i pamiętaj ,ze nie tylko ich rozmiary sa ważne. Według najnowszych (przytaczanych przez Naszych forumowych Specjalistów :* ) trendów lamparty powinny mieć bardzo duża wilgotność. To wcale nie jest proste ją utrzymać... To sa żółwiki trudniejsze w hodowli po prostu. całoroczny dostęp do traw, chwastów, to wbrew pozorom też proste nie jest. Zimowanie lub jego brak ma wady i zalety ;)
W sprawie gehenny zwierząt
nie wystarczy bić na alarm,
trzeba bić po gębie.

Offline Viktoria

• Pomocnik adopcyjny
  • Żółw żabuti (Geochelone denticulata)
  • **
  • Reputacja: 70
« Odpowiedź #4 dnia: 22.11.2013, 09:35:53 am »
dowiedz się czy żółwik ma papiery jakie trzeba skoro cena wydaje ci się podejrzana :)

Offline semiramida

• Żółw lamparci (Geochelone pardalis)
  • Reputacja: 67
  • 1992-2012 stepówka Kubusia, od 2013 lampart Bączek
    • Dziennik o żółwicy stepowej
« Odpowiedź #5 dnia: 29.12.2013, 03:30:53 am »
Taka niska cena za lampartka pozwala przypuszczać, że będzie to kilkumiesięczny, świeżo kluty młodziak - czyli dla hodowcy naprawdę wielkie wyzwanie. Jeśli już marzy Ci się ten gatunek, polecam podrostki co najmniej roczne.
Chcesz adoptować lub oddać żółwia do adopcji? Zajrzyj tu --> ADOPCJE ŻÓŁWI NA FORUM