hmmm zaczne od tego iz wydaje mi sie ze 3-letnie zolwiki nie mozna jeszcze nazwac,samiec,samica bo sa po prostu za male.moim zdaniem za wczesnie na rozpoznanie

1-na taki wiek napewno nie powinny byc miekkie,prawdopodobnie maja braki.
2-kapac mozesz oczywiscie,ale ja co do witamin ci nie doradze.moim zdaniem witaminy powinien przepisac weterynarz,ekspetk od gadow,a nie sprzedawca w sklepie.wiec ja bym kapala w samej wodzie.musisz wiedziec ze przedawkowanie witamin moze byc gorsze w skutkach jak ich brak.
3-piach to jeno z najgorszych opcji jakie mozna wpakowac do terrarium,z wielu przyczyn.najlepsza jest zwykla ziemia+glina i darn.najlepiej wykopana z wlasnego ogrodka.
4-twoje zolwie(zwarzajac na fakt ze masz je od 2 dni)sa tak wystraszone i zestresowane zmiana miejsca,ze nie beda ani jadly ani sie wyproznialy.daj im troche czasu zeby sie oswoily:)
5-ja mysle ze ona bardziej reaguje na zmiane miejsca,ale obserwuj ja.
6-malo zolwi uwielbia suszone jedzenie,jablko mozna podac raz na miesiac,nie czesciej.wlasciwie owoce i warzywa sa podawane sporadycznie,albo wogole.poczytaj sobie dzial o zywieniu,znajdziesz tam mase roslinek ktore sie nadaja i zolwie bardzo je lubia.
7-w terrarium powinny miec stale dojscie do wody,czyli basenik.jesli maja to nie musisz kapac tak czesto,wystarczy nawet raz na tydzien.
8-owszem moze.nie powinno sie wlanczac nagrzac i wylanczac.uvb+lampa grzewcza powinny sie palic okolo 10-12 godz.dziennie.oczywiscie w zaleznosci od dnia.im dzien jest dluzszy tym dluzej palimy lampy.
Dodano 10.03.2013, 19:27:20 pm
a mozesz napisac dokladniej cos o terrarium jakie masz?jakie lampy i wyposarzenie :)moze wstaw fotki terra i oczywiscie zolwikow