Aktualności: Witamy na forum o żółwiach lądowych! forum.zolw.info

• 07.09.2025, 12:39:25 pm

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Autor Wątek: Witam :) i od razu pytam  (Przeczytany 8080 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Katana1978

• Żółw stepowy (Testudo horsfieldi)
  • *
  • Reputacja: 0
Witam :) i od razu pytam
« dnia: 04.12.2019, 18:51:58 pm »
Hej ....
Nie mam jeszcze żółwia, bardzo bym chciała mieć :) ale nim sobie sprawię chciałabym się czegoś dowiedzieć.

Czy wszystkie lądowe żółwie muszą zimować ?

Czy grek albo step jak nie będzie zimować to będzie to dla niego bardzo niekorzystne ? - trochę boję się tego zimowania .... szczerze mówiąc.

Jaki gatunek żółwia lądowego jest najmniejszy, i najłatwiejszy w hodowli ?
Chciałabym mieć 2 żółwie - zorientowałam się że lepiej mieć żółwie tej samej płci, ale lepiej mieć 2 samców czy 2 samice ? (samice z tego co się zorientowałam są większe od samców)

Od siebie, mieszkam w bloku, nie mam ogródka, jedynie balkon, ale w wakacje jestem na działce.
Miałam kiedyś z 25 lal temu żółwia wodno-lądowego (czerwonolicego) ale tak szybko się rozrósł, że moja mama go oddała do zoo, bo nie było miejsca na większe akwarium :)

Offline Kenet

• Żółw promienisty (Geochelone radiata)
  • **
  • Reputacja: 1480
  • Ż.grecki Testudo hermanni #redutaprzejmujeswiat
Odp: Witam :) i od razu pytam
« Odpowiedź #1 dnia: 04.12.2019, 22:33:37 pm »
Zimować muszą tylko gatunki europejskie czyli:grecki,stepowy,obrzeżony i europejskie mauretany.
Brak zimowania dla żółwia zimującego jest niekorzystny, ale nie bój się jest to proces łatwiejszy i prostszy niż myślisz. Napewno znajdziesz tu pomoc w tym temacie. Najmniejszy jest żółw egipski ale jest trudny w chowie. Najłatwiejsze są greckie, ewentualnie stepowe bo dobrze znoszą nasze temperatury w lato i spadki do 5 stopni w nocy.
Żółwie to samotniki i żyją w odosobnieniu. Jeśli wchodzi w grę posiadanie dwóch żółwi to najbezpieczniejsza jest kombinacja samica + samica, ale nie zawsze to wychodzi. Jeden osobnik to najlepsze wyjście.
Wolność!
Wiara!
Siła!
To jest nasza gra.
Orduna do boju
My zwyciężymy tam!

Orduna Boss jest przyciąganiem.
Bez wysiłku lasi łapie.
Grawitacja jest jego bronią.
Wszechświat w jego zasięgu.

Offline doru

• Żółw lamparci (Geochelone pardalis)
  • Reputacja: 52
Odp: Witam :) i od razu pytam
« Odpowiedź #2 dnia: 05.12.2019, 15:31:24 pm »
Napiszę wprost - branie dwóch żółwi jako osoba początkująca, nie mająca ogrodu jest bardzo złym pomysłem. Piszesz, że nie było miejsca na duże akwarium - żółwie lądowe potrzebują ogromu miejsca. Minimalne terrarium dla jednego żółwia to 5 długości na 8 długości karapaksu (przy czym terraria mniejsze niż 80x40 cm nie mają racji bytu, bo nie da się w nich wytworzyć wyraźnej różnicy temperatur i wyspy ciepła). Wyrośnięty żółw grecki czy stepowy to terrarium ok. 160x100 cm, a nawet większe - dla JEDNEGO osobnika. Dla każdego kolejnego trzeba doliczyć co najmniej 50% tego.
Samców nie trzyma się w grupach, samiec z samicą to kiepska konfiguracja ze względu na natarczywość samca, dwie samice często żyją w zgodzie, ale też potrafią być terytorialne i wtedy trzeba je rozdzielić - potrzebne drugie terrarium.

Jeśli chodzi o gatunki żółwi lądowych, najpopularniejsze są żółwie greckie i stepowe, jednak one mało czasu w ciągu roku spędzają w terrarium (ciepły okres powinny spędzać całodobowo na wybiegu zewnętrznym, zima - hibernacja w niskiej temperaturze - w zależności od regionu kraju i pogody czasem w ogóle nie żyją w terrarium), a wystrój ich lokum najczęściej jest średnio ładny, bo szybko je przekopią, rośliny rozniosą i robią ruinę - szczególnie stepowe potrafią być temperamentne. Niezimujące gatunki są często spokojniejsze, cieszą oko zimą, ale rosną spore (np. pustynny średnio 80 cm, żabuti, lamparci - ponad 40) i wymagają przez to bardzo dużo miejsca w domu - np. dla lamparta to spokojnie taka zagroda 3,5x2 m). Czymś pomiędzy są np. żółwie zawiasowe (rodzaj Kinixys) - są wszystkożerne, nie zimują, ale nie osiągają tak ogromnych rozmiarów (ok. 20 cm długości karapaksu - co dalej daje terrarium ok. 160x100 cm).