witaj, grubson.
żółwie lądowe (ja mam stepowego, więc głównie o takim będę pisała) potrzebują swojego terrarium (które najlepiej, jak zbudujesz sam) oraz koniecznie wybieg zewnętrzny - w ogródku lub ogrodzie. co do lamp - owszem, kiedy żółwi przebywają w domu, w terrarium - powinny mieć dwie lampki - po pierwsze grzewczą, po drugie zaś świetlówkę UVB, która imituje promienie słoneczne. jednak teraz, w lecie, żółwie powinny spędzać 24h na dobę na zewnątrz. jako podłoże najlepsza jest ziemia zmieszana z gliną oraz świeżo wykopana darń. oprócz tego żółw potrzebuje w terrarium kryjówki i basenu.
jeśli chodzi o żywienie - żółwie są roślinożercami i jedzą tylko liście i kwiaty. przykładowe roślinki to: mlecz, mniszek, koniczyna, nagietek, krwawnik, babka, czy niezapominajka. oczywiście możliwości jest o wiele więcej

jeśli zaś chodzi o koszty - mój żółw kupiony w sklepie zoologicznym w 2010 roku kosztował 450 zł. Był wtedy dosyć mały, choć podejrzewam, że można kupić młodsze. możesz jednak na tym forum adoptować jakiegoś żółwika, poszukującego domu.
poczytaj gruntownie forum - na pewno znajdziesz wiele wartościowych informacji i zobaczysz na czym polega hodowanie żółwia. kiedy już wszystko się przygotuje (tarrarium, wybieg) - nie są one kłopotliwymi zwierzętami. jak pooglądasz zdjęcia użytkowników i ich żółwi i dowiesz się więcej o hodowli - będziesz mógł zdecydować czy to dla Ciebie.
margherita - spokojnie

myślę, że grubson po prostu nie chce żółwia wodnego (bo nie chce się martwić akwarium, filtrami itd), dlatego pyta jak hoduje się żółwie lądowe. trzeba tylko pamiętać, że w przypadku żółwi lądowych, grubsonie, może nie ma akwarium, ale są inne obowiązki, o które trzeba dbać.
edit: literówki