Aktualności: Witamy na forum o żółwiach lądowych! forum.zolw.info

• 15.06.2025, 17:43:32 pm

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Autor Wątek: Witam, mam zamiar kupić żółwia  (Przeczytany 6395 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline grubson123

• Żółw stepowy (Testudo horsfieldi)
  • *
  • Reputacja: 0
Witam, mam zamiar kupić żółwia
« dnia: 22.07.2013, 12:30:19 pm »
Witam mam zamiar kupić sobie żółwia lądowego takiego, ktory nie potrzebuje akwarium wody itp. I nie wiem czy stepowy potrzebuje akwarium filtry swiatla itp, bo jezeli nie to bym sobie go zakupil  <afro> . Oraz jakby ktos mogl mi napisac co je pustynny i stepowy ile kosztuje ale taki maly bardzo  bo chyba jak jest maly to najtanszy  ;D I co trzeba do legowiska mu dac.
Z gory dzieki

Offline margherita

• Żółw lamparci (Geochelone pardalis)
  • Reputacja: 23
Odp: Witam, mam zamiar kupić żółwia
« Odpowiedź #1 dnia: 22.07.2013, 12:34:31 pm »
Witam mam zamiar kupić sobie żółwia lądowego takiego, ktory nie potrzebuje akwarium wody itp. I nie wiem czy stepowy potrzebuje akwarium filtry swiatla itp,

:o mam nadzieje ze albo zle czytam,albo mi na wzrok padlo,albo urzytkownik w czyms sie pomysli piszac post,albo to jakis zart ::)
no chyba ze teraz z wybiegow stepy do akwa z kilkoma litrami wody wpakujemy...to sorry chyba cos przepczylam
jakiego ty chcesz tego zolwia ladawego czy wodnego??? bo to roznica
Nigdy nie walcz o przyjazn,bo o prawdziwa nie musisz,a o falszywa nie warto :)

Offline she

• Żółw promienisty (Geochelone radiata)
  • **
  • Reputacja: 11
« Odpowiedź #2 dnia: 22.07.2013, 12:41:36 pm »
myślę, że doszło do pomyłki w nazewnictwie w wyniku po prostu niewiedzy :) nie ma co się obruszać z tego powodu.

grubson123 jeśli chcesz mieć żółwia lądowego poczytaj dokładnie forum - dowiesz się wszystkiego. Tylko najpierw poczytaj, a później jak czegoś nie wiesz to zapytaj :)

Generalnie mimo iż żółw nie potrzebuje akwarium to potrzebuje duże terrarium plus wybieg na zewnątrz. Wodę tez musi mieć - w misce żeby się kąpał. Oświetlenie dla każdego gada jest niezbędne. żółwie są drogie - zarówno zaup jak i utrzymanie (przynajmniej w początkowej fazie na etapie budowy terra, czy wybiegu).

Offline batusia81

• **
  • Reputacja: 21
  • Stepek Erni, 2 x Tg nabeulensis, grecki- Jasiek[*]
« Odpowiedź #3 dnia: 22.07.2013, 12:42:28 pm »
Grubson'owi chyba chodziło o koszta, że akwarium i filtry drogie itp, jeśli myślisz że lądowy jest tańszy w utrzymaniu, to się mylisz,potrzebujesz dużego terrarium,nie może chodzić luźno po podłodze, bo będzie ciężko Ci chorował, lampy niezbędne i to dwie, grzewcza i uvb, poczytaj trochę tu wszystko jest na forum, są zdjęcia jak wyglądać powinno terrarium dla żółwia , niezbędny jest też wybieg na sezon wiosenno-letni, także albo zrobisz mu w ogrodzie, albo na balkonie wybieg, żółwie to wymagające zwierzęta, jak nie zapewnisz mu dobrych warunków będzie chorował i cierpiał w milczeniu...
« Ostatnia zmiana: 22.07.2013, 12:48:29 pm wysłana przez batusia81 »
Pozdrawiam Beata :)

Offline Anhaj

• *
  • Reputacja: 1
« Odpowiedź #4 dnia: 22.07.2013, 12:42:40 pm »
witaj, grubson.

żółwie lądowe (ja mam stepowego, więc głównie o takim będę pisała) potrzebują swojego terrarium (które najlepiej, jak zbudujesz sam) oraz koniecznie wybieg zewnętrzny - w ogródku lub ogrodzie. co do lamp - owszem, kiedy żółwi przebywają w domu, w terrarium - powinny mieć dwie lampki - po pierwsze grzewczą, po drugie zaś świetlówkę UVB, która imituje promienie słoneczne. jednak teraz, w lecie, żółwie powinny spędzać 24h na dobę na zewnątrz. jako podłoże najlepsza jest ziemia zmieszana z gliną oraz świeżo wykopana darń. oprócz tego żółw potrzebuje w terrarium kryjówki i basenu.

jeśli chodzi o żywienie - żółwie są roślinożercami i jedzą tylko liście i kwiaty. przykładowe roślinki to: mlecz, mniszek, koniczyna, nagietek, krwawnik, babka, czy niezapominajka. oczywiście możliwości jest o wiele więcej  :)

jeśli zaś chodzi o koszty - mój żółw kupiony w sklepie zoologicznym w 2010 roku kosztował 450 zł. Był wtedy dosyć mały, choć podejrzewam, że można kupić młodsze. możesz jednak na tym forum adoptować jakiegoś żółwika, poszukującego domu.

poczytaj gruntownie forum - na pewno znajdziesz wiele wartościowych informacji i zobaczysz na czym polega hodowanie żółwia. kiedy już wszystko się przygotuje (tarrarium, wybieg) - nie są one kłopotliwymi zwierzętami. jak pooglądasz zdjęcia użytkowników i ich żółwi i dowiesz się więcej o hodowli - będziesz mógł zdecydować czy to dla Ciebie.

margherita - spokojnie  :) myślę, że grubson po prostu nie chce żółwia wodnego (bo nie chce się martwić akwarium, filtrami itd), dlatego pyta jak hoduje się żółwie lądowe. trzeba tylko pamiętać, że w przypadku żółwi lądowych, grubsonie, może nie ma akwarium, ale są inne obowiązki, o które trzeba dbać.

edit: literówki
« Ostatnia zmiana: 22.07.2013, 12:44:53 pm wysłana przez Anhaj »

Offline grubson123

• *
« Odpowiedź #5 dnia: 22.07.2013, 12:52:27 pm »
Dzięki Anhaj :D legowisko to moge zrobic lampy itp zobacze na forum i z podworkiem mysle ze tez bedzie dobrze. Aczkolwiek mam 2 psy ktore lataja po dworze i czy jakbym zrobil takie ogrodzenia dla zolwia to by to przeszladzalo żółwiowi, ze w pobliżu są psy ?
]

Offline batusia81

• **
« Odpowiedź #6 dnia: 22.07.2013, 12:54:20 pm »
Dzięki Anhaj :D legowisko to moge zrobic lampy itp zobacze na forum i z podworkiem mysle ze tez bedzie dobrze. Aczkolwiek mam 2 psy ktore lataja po dworze i czy jakbym zrobil takie ogrodzenia dla zolwia to by to przeszladzalo żółwiowi, ze w pobliżu są psy ?
]
zabezpieczyć będziesz musiał od góry, założysz dobrze zamontowaną siatkę i będzie dobrze

Offline Anhaj

• *
  • Reputacja: 1
« Odpowiedź #7 dnia: 22.07.2013, 12:58:29 pm »
Chętnie zobaczymy zdjęcia tego co przygotujesz i damy ewentualne wskazówki.

Offline grubson123

• *
« Odpowiedź #8 dnia: 22.07.2013, 13:08:02 pm »
Więc gdy przyjade do Polski raczej kupie stepa aczkolwiek pierw zrobie mu terrarium i ogrodzenia na dworze zrobie to z poradnikami  :D Dam zdjęcia i wtedy dacie jakies rady czy cos. A orientuje się ktos moze gdzie w łodzkim woj kupię jakiegoś stepa ? najlepiej jakis tanszawy :D

Offline batusia81

• **
« Odpowiedź #9 dnia: 22.07.2013, 13:16:37 pm »
Więc gdy przyjade do Polski raczej kupie stepa aczkolwiek pierw zrobie mu terrarium i ogrodzenia na dworze zrobie to z poradnikami  :D Dam zdjęcia i wtedy dacie jakies rady czy cos. A orientuje się ktos moze gdzie w łodzkim woj kupię jakiegoś stepa ? najlepiej jakis tanszawy :D
Mieszkam w Łodzi i tu skorupki w zoologicznych są od 400zł wzwyż i nie masz pewności, że będzie zdrowy, bo warunki to one maja kiepskie i mieszają gatunki,do tego w większości karmią sałatą także odradzam zoologi, alepiej poszukaj hodowli jeśli chcesz maluszka, albo jeśli interesuję Ci również trochę odchowany żółwik to jak wszystko przygotujesz pokaż zdjęcia i zgłoś się tu na forum do pomocnika adopcyjnego, jeśli interesuje Cię adopcja.

Offline grubson123

• *
« Odpowiedź #10 dnia: 22.07.2013, 14:10:55 pm »
Czyli rozumiem, ze moge tu adoptowac ? ale pierw musze zrobic terrarium itp ? jezeli tak to poszukam zrobie i sie zobaczy lub jak mówisz z hodowli  ale z hodowli mniej wiecej tyle samo, ta?

Offline Viktoria

• Pomocnik adopcyjny
  • Żółw żabuti (Geochelone denticulata)
  • **
  • Reputacja: 70
« Odpowiedź #11 dnia: 22.07.2013, 14:20:09 pm »
Z hodowli pewnie taniej i pewniej.
Na forum możesz adoptować, ale najpierw musisz mieć gotowe terrarium, wybieg i wypełnić poprawnie ankiety sprawdzające wiedzę ( które dostajesz jak skontaktujesz się z pomocnikiem adopcyjnym). Najlepiej opisuj nam swoje plany odnośnie budowy żebyśmy mogli Ci doradzić jak najlepiej wszystko zrobić, żeby później się nie okazało że włożysz w to dużo pracy i pieniędzy a coś będzie nie tak i nie będziesz mógł żółwika adotować albo będziesz musiał coś zmieniać.

Offline grubson123

• *
« Odpowiedź #12 dnia: 22.07.2013, 15:04:51 pm »
Ok wielkie dzieki za pomoc, za 6 dni bede w polsce to zaczne sie za robienie wybiegu oraz terrarium

Offline Tomasz!

• Żółw obrzeżony (Testudo marginata)
  • Reputacja: 3
« Odpowiedź #13 dnia: 22.07.2013, 23:42:30 pm »
margherita nie naskakujmy  :)  lepiej tłumaczyć, choćby i 100 razy. ;) spokojnie  :)
Byli już na forum tacy, co to nerwów na wodzy nie trzymali.Wiemy jak to się skończyło...

Zanim zapadną jakiekolwiek decyzje odnośnie zakupu żółwia radzę najpierw dużo czytać np. to forum oraz terrarium.com.pl
Potem trzeba będzie przeanalizować to, jakie warunki się posiada tj. jakie warunki można zapewnić żółwiowi.
Następnie trzeba będzie przygotować terrarium i wybieg (bardzo ważny).
Zakup żółwia to dopiero na końcu.

No a potem to czytać, czytać i jeszcze raz czytać  :)

Offline Minka

• **
  • Reputacja: 24
  • Żółwie stepowe- Maniek i Marcelinka :)
« Odpowiedź #14 dnia: 22.07.2013, 23:56:53 pm »
Przykre to trochę, że głównie interesuje Cię cena żółwia... Co z tego, że zapłacisz 300 nie 500 jak 300 kolejne wydasz na leczenie takiego nieszczęśnika.. Jak się chce mieć zwierze to chyba nie cena jest najważniejsza.. " takie tańszawe".. smutne.. No ale nic.

Stwórz najpierw warunki, doucz się bo pierwszy post mnie nieco przeraził, pytaj jak nie wiesz a dopiero potem myśl o nabyciu skorupki. Pamięta, że żółw to nie pies czy kot a dzikie zwierze. Do tego dość wymagające.. Duże terra, wybieg, zimowanie.. Jak dowiesz się już wszystkiego co potrzeba (bo wszystkiego ogólnie to nikt nie wie ;) ) na temat stepków i dalej będziesz chciał to będzie świetny dowód na to, że podchodzisz do sprawy odpowiedzialnie a żywe stworzenie będzie u Ciebie miało dobrze :) powodzenia :)
W sprawie gehenny zwierząt
nie wystarczy bić na alarm,
trzeba bić po gębie.