Aktualności: Witamy na forum o żółwiach lądowych! forum.zolw.info

• 11.07.2025, 01:17:36 am

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Autor Wątek: witamy się z Felkiem :)  (Przeczytany 26265 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline ewelina272007

• Żółw grecki (Testudo hermanni)
  • **
  • Reputacja: 4
witamy się z Felkiem :)
« dnia: 11.08.2014, 18:35:23 pm »
Witam wszystkich.

Jestem tu nowa i od wczoraj jesteśmy posiadaczami żółwia stepowego.
Nasze dzieci dostały gow prezencie ( niestety nie jesteśmy zwolennikami tego typu prezentów, ale zwierzę juz u nas jest i chcemy mu zapewnić100% odpowiedniej opieki ).

Będę każdemu z Was wdzięczna za każdą podpowiedź jak go utrzymać w zdrowiu i aby było mu u nas dobrze :)
 moze uda mi zdjęcie naszego Felkiem wkleić.

PS jeżelitemat umieściłem w  złym dziale to przepraszam .

pozdrawiam, Ewelina

Dodano 11.08.2014, 18:54:51 pm
Oczywiście to " mieszkanko" jest tymczasowo  ;) , czytam i zdobywam wiedzę jak Felkowi urządzić domek w którym będzie mu dobrze  :)
« Ostatnia zmiana: 11.08.2014, 18:54:51 pm wysłana przez ewelina272007 »
Żadna przeszkoda życiu nie jest nie do przejścia! !!

Offline GIGA1985

• Żółw obrzeżony (Testudo marginata)
  • Reputacja: 2
Odp: witamy się z Felkiem :)
« Odpowiedź #1 dnia: 11.08.2014, 23:49:38 pm »
Witamy Felka:) ale to chyba już "prezent" dość duży ? czy tylko tak na zdjęciu wygląda? :)

Offline lili

• **
  • Reputacja: 1
« Odpowiedź #2 dnia: 12.08.2014, 07:28:47 am »
Witam! Żółwik rzeczywiście wygląda ma dużego. Na pewno już wiesz, że potrzebuje terrarium z ziemią, odpowiednie lampy i najważniejsza odpowiednia dieta (kategorycznie zabroniona sałata, owoce i warzywa) - dajemy rośliny zielone polne - mlecz, mniszek, babki, zioła, cykoria, roszpunka, rukola, niektóre rośliny doniczkowe typu zielistka, trzykrotka, koleus, też malwa, liście malin - jest duży wybór. Żółw nie może mieszkać na podłodze. Generalnie wszystkie informacje są na forum w odpowiednich wątkach.

Offline ewelina272007

• **
« Odpowiedź #3 dnia: 12.08.2014, 07:30:49 am »
Nie wiem jak " stary" jest nasz Felek , skorupa mierzy 7 cm :)

Offline lili

• **
« Odpowiedź #4 dnia: 12.08.2014, 07:31:50 am »
OOoo!!! Na zdjęciu wygląda na dorosłego!

Offline ewelina272007

• **
« Odpowiedź #5 dnia: 12.08.2014, 07:36:50 am »
Dziękuję bardzo za podpowiedzi.  Ciągle czytam i doszkalam się  ;)  Felkek najbardziej lubi mniszka zajadac , choć
wydaje mi się że i tak malutko je  :-[
mam jeszcze pytanie , czy jak nie ma słońca to mogę go brać na dwór by pochodził po trawie ?  
Nie chce mu zaszkodzić wiec wolę zapytać .

Offline lili

• **
« Odpowiedź #6 dnia: 12.08.2014, 10:58:59 am »
Tak, stepowe mogą być 24/h na dworze, oczywiście na swoim wybiegu i jak mają kryjówkę do schowania się w nocy. A na spacer za dnia pod nadzorem jak najbardziej!!

Offline GIGA1985

• Żółw obrzeżony (Testudo marginata)
  • Reputacja: 2
« Odpowiedź #7 dnia: 12.08.2014, 10:59:40 am »
Musisz mu zrobić wybieg w którym żółwiś  powinien  spędzać całe dnie:) noce (jeśli temp nie spada poniżej 16 stopni,) od wiosny do jesieni. Na wybiegu musi być basenik z wodą i kryjówki. Musi być odpowiednio zabezpieczony przed podkopaniem się i ucieczką Felka a także najlepiej siatką przed ptactwem ...
http://forum.zolw.info/wybieg/zolwiowy-wybieg-)/msg91638/#new ten jest przepiękny;)

Offline ewelina272007

• **
« Odpowiedź #8 dnia: 12.08.2014, 13:56:41 pm »
bardzo dziękuję Wam za rady ,na pewno bede się do nich stosować  :)
Mam jeszcze jedno pytanie, dzwonil mój maz ( ja jestem teraz w pracy) i mowi,ze Felek cały czas śpi i nic jeszcze nie jadł  :( czy mozliwe jest ,ze to przez pogode ( u nas jest dzis chlodno i pada deszcz)? Moze zrobic mu ciepła kąpiel,by go rozbudzić ?

Offline lili

• **
« Odpowiedź #9 dnia: 12.08.2014, 15:01:04 pm »
Moje też w taką pogodę siedzą schowane w norkach, nie wychodzą czasem w ogóle, ale trudno uogólniać, bo moje są teraz cały czas na dworze.

Offline oliwka660

• Żółw leśny (Geochelone carbonaria)
  • *
  • Reputacja: 44
  • Frania i Fela -żółwice stepowe :)
« Odpowiedź #10 dnia: 12.08.2014, 15:46:59 pm »
Witamy na forum! :)
Felek bardzo ładny żółw, niestety jako prezent nie trafiony :( ale super, ze chcecie mu zapewnić dobre warunki. :)
Hmm myślę że teraz najważniejszy będzie dostęp do naturalnego słońca puki jest, no i dieta.
Tu ma super stronkę, na której możesz indtentyfikować czy rośliny się nadają- http://www.thetortoisetable.org.uk/site/plants_19.asp
Jeśli mialabys jakieś wątpilowści, wstaw zdjęcie na forum pomożemy Ci:)
Druga najważniejsza rzecz teraz to z pewnością wybieg. Najlepiej byłoby się zmobilizować i zbudować skrzynie, deski kupić najzwyklejsze albo rozmontować starą szafę:) zbijacie skrzynie puki co powinna mieć minimum 1mx1m ale czym większe tym lepsze, spód obijacie czarną ogrodową folią, wsypujecie gruuuubą warstwę ziemi z gliną wędkarską(do zakupienia w zoologu, wędkarskim, albo po prostu wykopać)
Ubijacie mocno i podlewacie 2 razy dziennie, rano i wieczorem:) Na wybiegu musi być basenik, kryjówka, konary kamienie itp. ;) Na forum jest mnóstwo zdjęć na dziale "wybieg"
Starałam się napisać jak najzwięźlej, krótko i na temat ;) Warto go zabrać do dobrego weta od gadów+zbadać kupke.
Powodzenia dalej z żółwikiem, informuj nas o wszystkim na forum!!
Pozdrawiamy Oliwia, Frania i Fela :D

Offline ןคภ ๒z

• *
  • Reputacja: 37
  • greki Stefan i Daisy
« Odpowiedź #11 dnia: 12.08.2014, 16:41:17 pm »
Co do podłoża na wybiegu^^
Jeśli macie ogród to sprawa jest jasna-trawa, cześć można przekopać. Teren powinien być urozmaicony (kamienie, korzenie, tak jak Oliwka napisała). ;)

Jeśli budujecie na balkonie (w przypadku bloku) to nie bawiłbym się w jakieś gliny wędkarskie i inne pierdoły bo to wyrzucanie pieniędzy w błoto. Dosłownie.....
Wystarczy iść na łąkę ukopać ziemi (i trochę darni jeśli chcecie). Wysypać dość grubą warstwę na wybiegu, ubić i problem z głowy. Ziemia z łąki jest też dobra do terrarium.

Piękny żółwik. ;D
Pozdrawiam ןคภ ๒z

Offline ewelina272007

• **
« Odpowiedź #12 dnia: 12.08.2014, 18:05:46 pm »
Bardzo. Bardzo. Bardzo Wam dziękuję za kazda rade !!! Cieszę się ,ze tu trafiłam bo nie ukrywam ,ze opieka nad żółwiem to nie moja bajka,kompletnie jestem w tym temacie " zielona"  :(
A chce by Felek czul się u nas dobrze i miał zapewnione dobre dluuugie zycie  :)
A jeśli chodzi o weterynarza to moze ktos z Was poleci mi dobrego w Żorach ( woj śląskie) lub okolicy?? Bo z tego co juz się orientowalam to niestety od gadów weterynarza nie ma  :(

Offline oliwka660

• *
  • Reputacja: 44
  • Frania i Fela -żółwice stepowe :)
« Odpowiedź #13 dnia: 12.08.2014, 18:48:45 pm »
http://forum.zolw.info/weterynarze/spis-weterynarzy/ proszę bardzo, spis najbardziej polecanych wetów od gadów. :)
Jeśli nawet nie ma takiego w Twojej miejscowości, radziłabym pojechać gdzieś gdzie on jest bo typowy weterynarz od pieska czy kotka w temacie żółwi niestety, ale spisuje się tragicznie.  :-\
Pozdrawiamy Oliwia, Frania i Fela :D

Offline ewelina272007

• **
« Odpowiedź #14 dnia: 12.08.2014, 19:01:44 pm »
No i Felek chyba zle się u nas czuje  :'( ma lewe oczka napuchniete i nie otwiera go  :'( przemylam mu to rumiankiem ,mam nadzieję ,ze to mu pomoże. A za chwilkę lece wykopać troche ziemi ,moze to podłoże mu szkodzi.

Dodano 12.08.2014, 19:24:37 pm

Dodano 12.08.2014, 19:30:30 pm
« Ostatnia zmiana: 12.08.2014, 19:30:30 pm wysłana przez ewelina272007 »