Witam wszystkich
Rozpoczynając wpis - nie jestem ignorantem więc przeczytałem sporo wątków dotyczących tego co mnie interesuje, ale nie znalazłem jednoznacznych informacji odpowiadających naszym warunkom dla żółwika
Dane: osobnik to mały (7cm) żółwik grecki; terrarium szklane 60x50x50 zamknięte pokrywą plastikową z żarówkami od spodu.
Pytanie 1: najlepsze podłoże? wymieszać gotowy torf kokosowy z ziemią bio i posypać korą sosny (tak doradzili mi w sklepie zoologicznym)
Pytanie 2: czy organizować 2 strefy - mokrą i suchą? Jeżeli tak to proszę podpowiedzcie jakie mają być odpowiednie warunki oraz przeznaczenie każdej z nich? (mokra, chłodniejsza do ciekania i kopania, a ta bardziej sucha do spania?) podpowiedzcie proszę idealne warunki dla nich jeśli chodzi o wilgotność oraz temperaturę.
Pytanie 3: odpowiednie żarówki do stworzenie idealnych warunków? obecnie pod pokrywą mam miejsce na dwie żarówki - po jednej na każdą stronę terrarium. Czy stosować wspominane często tutaj metahalogeny w połączeniu ze statecznikiem i to wystarczy, czy mają być dwie osobne - jedna do naświetlenia, druga uvb?
Z góry dziękuję za podpowiedzi i poświęcony czas
Pozdrawiam