Aktualności: Witamy na forum o żółwiach lądowych! forum.zolw.info

• 05.07.2025, 06:31:23 am

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Autor Wątek: Jak zadbać o żółwia? (dieta, terrarium i sprzęt, do wet. zimą?)  (Przeczytany 33325 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline siwy

• Żółw stepowy (Testudo horsfieldi)
  • *
  • Reputacja: 0
mam żółwia juz jakis czas,kol. mi dał,troche czytałem o terrariach itp, i tak patrząc na zdjęcia innych żółwi to mój jakis taki bidny..
jest w szklanym terrarium,wiem ze to zle ale na razie takie bedzie,
co mu dawać do jedzenia?? bo na razie mu daje tylko liscie jakies z podwórka i jabłko
ma lampke 25 vat, pojemnik na jedzenie ale jakis taki choyowy bo cieżko mu sie do niego dobrac, i trociny wysypane
napiszcie jak możecie jaka mu lampke kupić,co mu wysypac?? piasek czy cos?? i czy cos do ogrzewania jeszcze??

z góry dzięki ;)

Offline sola

• Pomocnik adopcyjny
  • Żółw promienisty (Geochelone radiata)
  • **
  • Reputacja: 16
Odp: Jak zadbać o żółwia? (dieta, terrarium i sprzęt, do wet. zimą?)
« Odpowiedź #1 dnia: 31.10.2009, 17:10:22 pm »
Jaki to gatunek żółwia? Jaki jest duży? Jakie duże jest terrarium? Wstaw jakieś zdjęcia żółwia.

O tym czym go karmić poczytaj na stronie głównej. Jest tam spis jadalnych roślin. Zrób szybko zapas suszu na zime, bo wnioskuje że nie zamierzasz go zimować. Trociny wyrzuć jak najszybciej. Najlepiej na podłoże sprawdza się ziemia bez nawozów. Włóż też jakiś płaski kamień do ścierania pazurów i zrób mu kryjówke np. z doniczki. Oprócz lampy grzewczej potrzebujesz jeszcze świetlówkę UVB.

Poczytaj dokładnie forum a  na pewno znajdziesz dokładne informacje na każdy temat

Offline siwy

• *
« Odpowiedź #2 dnia: 31.10.2009, 18:10:58 pm »
skorupa ma 12 cm, terrarium 35na 65 i 20 cm wysokie :-\
jutro postaram sie wrzucic foty, bo jak pisałem jak dla mnie to niezbyt dobrze wygląda
a ziemie to kupic?? czy wykopac czy jak??

dzieki za pomoc ;)

Offline sola

• Pomocnik adopcyjny
  • Żółw promienisty (Geochelone radiata)
  • **
  • Reputacja: 16
« Odpowiedź #3 dnia: 31.10.2009, 18:46:30 pm »
Terra z lekka za małe jak na takiego żółwia....Postaraj się szybko skombinować większe, możesz wykonać je samodzielnie. Obejrzyj sobie terra użytkowników forum. A ziemia może być tak z ogródka, a jeśli będziesz kupować to zwróć uwagę czy jest nienawożona. 

Offline Basia

• Żółw lamparci (Geochelone pardalis)
  • Reputacja: 37
« Odpowiedź #4 dnia: 31.10.2009, 22:14:20 pm »
Nie ma po co kupować ziemi, lepiej idź i sam odetnij kawał darni razem z trawą. Przynieś mu chociaż na połowę tego akwarium. A drugą część przynieś nastepnym razem. Wyrzuć trociny, a zamiast nich daj mu dużą garść suchych liści, to on się zakopie. Będzie w nich spał.
Jesli to jest stepowy to teraz on jest senny, bo idzie zima. zajrzyj na opis tego gatunku na stronie głównej. Dowiedz się szybko jak najwięcej o nim, bo pewnie żółw jest chory. Może umrzeć.
I pisz tu co dalej zrobiłeś albo zdjęcia wstaw.

Offline Viktoria

• Pomocnik adopcyjny
  • Żółw żabuti (Geochelone denticulata)
  • **
  • Reputacja: 70
« Odpowiedź #5 dnia: 31.10.2009, 22:31:15 pm »
kupić też możesz, z tym, że zwróć uwagę na to czy aby na pewno jest bez nawozów!
nie dawaj mu owoców, ani warzyw, same polne ziele. pokup sobie jakieś doniczkowe np aloesy, echeveire, kalanchoe, opuncje, hibiscusa ....... . Wszystko znajdziesz na stronie głównej - http://www.zolw.info/ .

Offline siwy

• *
« Odpowiedź #6 dnia: 31.10.2009, 23:00:23 pm »
mozna dodawac zdjecia z kompa???czy trzeba jakos na neta wrzucic??
dzięki za odp, no pewnie bd musiał isc z nim do weterynarza
To jest szybkie zwierze :)jak mu robiłem zdjecia to niezle sunął hehe
dzisiaj mu dałem kawałek jabłka i wszystko zjadł,a jak dałem go do miski z wodą to nie pil nic ani sie nie ruszał
czyli nie dawac mu pomidorów czy ogórków tylko z pola rozne rosliny??

dzieki za odp :)

Offline Viktoria

• Pomocnik adopcyjny
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 31.10.2009, 23:05:13 pm »
raz w miesiącu możesz ewentualnie podać trochę marchewki, brokuła czy zielonego ogórka. ale inne rzeczy się nie nadają
zdjęcia musisz najpierw w internecie gdzieś umieścić ( http://forum.zolw.info/regulamin-ogloszenia-i-aktualnosci-zwiazane-z-forum/regulamin-dotyczacy-wstawiania-zdjec-na-forum/ )

Offline Viktoria

• Pomocnik adopcyjny
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 31.10.2009, 23:06:31 pm »
tylko idź do takiego weterynarza, który specjalizuje się w gadach!!! bo to bardzo ważne. powiedz gdzie mieszkasz to poszukamy takiego w pobliżu. a i jak już będziesz do niego szedł to weź przy okazji kał żółwia w celu przebadania czy pasożytów nie ma.

Offline siwy

• *
« Odpowiedź #9 dnia: 31.10.2009, 23:17:06 pm »
zaraz dodam zdjęcia,przynajmniej mam taka nadzieje
u kolegi czytałem ksiazke i tam pisało ze  bez ograniczen mozna dawac sałate,cykorie,szpinak,pomidory,cukinie itp
i że mięso tez mozna dawac,ale widze ze to kit jakis.
jestem z Jarosławia,podkarpacie
wlasnie jak często żółwie oddaja kał i mocz??

Offline siwy

• *
« Odpowiedź #10 dnia: 31.10.2009, 23:26:30 pm »
http://img527.imageshack.us/i/94543329.jpg/
http://img407.imageshack.us/i/ererj.jpg/

no ale ze mnie informatyk ;D to mój żółw i "terrarium",mam nadzieje ze jak najkrócej
« Ostatnia zmiana: 31.10.2009, 23:28:19 pm wysłana przez siwy »

Offline malwa

• Pomocnik adopcyjny
  • Żółw leśny (Geochelone carbonaria)
  • *
  • Reputacja: 69
« Odpowiedź #11 dnia: 01.11.2009, 08:19:18 am »
Hej, widze ze dozo rzeczy do poprawy, ale nie jest jeszcze tragicznie.Przynajmniej zolw nie czolga sie pod kaloryferem, i skorupa jest ladna.
Musisz z nim isc do weta na korekte dzioba z tym ze znajdz jakiegos dobrego weta idz raz a pozadnie bo inni beda cie odsylac z jakimis pierdolami. W terrarium od razu wywal trociny to nie swinka morska tylko zolw, zastap je ziemia z ogrodu, wstaw wiecej plaskich kamieni, i wkop ladniejsza ceramiczna doniczke, nie widze tez naczynka z woda?.
To na poczatek. ;)

Offline Basia

• Reputacja: 37
« Odpowiedź #12 dnia: 01.11.2009, 08:31:50 am »
A świnka też nie może być na trocinach, tylko na sianie musi.
Nikt z małych zwierzatek nie powinien być na samych trocinach.
Musiałam o tym tu napisać przy żółwiu, bo różni ludzie to czytają, to niech wiedzą.

Offline siwy

• *
« Odpowiedź #13 dnia: 01.11.2009, 10:44:19 am »
no nie dałem mu naczynka z wodą,bo jak go kąpłem kilka razy to wlasnie nic nie pił
czytałem ze mlecz,koniczynka czy tam owoce maja w sobie wode i to wystarczy
a duzo tej Ziemi z ogrodu ma byc?

Offline witia

• Moderator
  • *
  • Reputacja: 69
  • Posiadany gatunek: 2 x Testudo hermanni hermanni
    • Strona poświęcona hodowli żółwi greckich
« Odpowiedź #14 dnia: 01.11.2009, 13:44:38 pm »
a duzo tej Ziemi z ogrodu ma byc?

Ja bym proponował minimum 10 cm, a to z tego względu, że żółwie lądowe, a w szczególności stepowe bardzo lubią się zakopywać. Ziemia (darń) jest podłożem naturalnym, dobrze utrzymuje wilgotność i jest w miarę twarda, dlatego na podłoże nadaje się najlepiej. Trociny musisz koniecznie wywalić - one pylą i strasznie podrażniają oczy zwierzęcia.

no nie dałem mu naczynka z wodą,bo jak go kąpłem kilka razy to wlasnie nic nie pił

Żółwie stepowe piją bardzo rzadko, ale jakaś mała miseczka z wodą by się przydała, która by dodatkowo nawilżała trochę powietrze w terrarium. A propos terra, to tak jak już ktoś wspomniał, koniecznie trzeba je wymienić na większe, bo to co masz obecnie jest stanowczo za małe. Druga sprawa to jakie masz tam lampy? Widze tylko jedną żarówkę, to jakaś specjalna czy taka zwykła? Żółw potrzebuje bowiem nie tylko dużo światła i ciepła ale i promieni UV, których zwykłe żarówki nie wytwarzają. No i tak jak już wspomniała malwa konieczna wizyta u weterynarza bo z takim dziobem, żółw pewnie ledwo co może jeść... A jeśli chodzi o żywienie to zasada jest taka, że z reguły nie  podaje się warzyw i owoców, poza małymi wyjątkami typu roszpunka, rukola, cykoria, (czasami) marchew...Oznacza to, że żółw nie powinien jadać sałaty, pomidorów, bananów, gotowanych jajek itp. itd. To co ludzie wypisują w książkach mija się często z prawdą dlatego nie bierz sobie tego wszystkiego do serca, a jak czegoś nie wiesz to lepiej zajrzyj tu na forum  ;)
Pozdrowienia, Wojtek
www.testudo-hermanni.prv.pl