a duzo tej Ziemi z ogrodu ma byc?
Ja bym proponował minimum 10 cm, a to z tego względu, że żółwie lądowe, a w szczególności stepowe bardzo lubią się zakopywać. Ziemia (darń) jest podłożem naturalnym, dobrze utrzymuje wilgotność i jest w miarę twarda, dlatego na podłoże nadaje się najlepiej. Trociny musisz koniecznie wywalić - one pylą i strasznie podrażniają oczy zwierzęcia.
no nie dałem mu naczynka z wodą,bo jak go kąpłem kilka razy to wlasnie nic nie pił
Żółwie stepowe piją bardzo rzadko, ale jakaś mała miseczka z wodą by się przydała, która by dodatkowo nawilżała trochę powietrze w terrarium. A propos terra, to tak jak już ktoś wspomniał, koniecznie trzeba je wymienić na większe, bo to co masz obecnie jest stanowczo za małe. Druga sprawa to jakie masz tam lampy? Widze tylko jedną żarówkę, to jakaś specjalna czy taka zwykła? Żółw potrzebuje bowiem nie tylko dużo światła i ciepła ale i
promieni UV, których zwykłe żarówki nie wytwarzają. No i tak jak już wspomniała malwa konieczna wizyta u weterynarza bo z takim dziobem, żółw pewnie ledwo co może jeść... A jeśli chodzi o żywienie to zasada jest taka, że z reguły nie podaje się warzyw i owoców, poza małymi wyjątkami typu roszpunka, rukola, cykoria, (czasami) marchew...Oznacza to, że żółw nie powinien jadać sałaty, pomidorów, bananów, gotowanych jajek itp. itd. To co ludzie wypisują w książkach mija się często z prawdą dlatego nie bierz sobie tego wszystkiego do serca, a jak czegoś nie wiesz to lepiej zajrzyj tu na forum