Aktualności: Witamy na forum o żółwiach lądowych! forum.zolw.info

• 05.07.2025, 16:12:19 pm

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Autor Wątek: Jak zadbać o żółwia? (dieta, terrarium i sprzęt, do wet. zimą?)  (Przeczytany 33370 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline ankan

• Pomocnik adopcyjny
  • Żółw pustynny (Geochelone sulcata)
  • Reputacja: 170
  • Posiad. gat: Żółw lamparci (Geochelone pardalis)x3
Odp: Jak zadbać o żółwia? (dieta, terrarium i sprzęt, do wet. zimą?)
« Odpowiedź #30 dnia: 01.11.2009, 21:29:25 pm »
Owady - szkodniki roślin. Przypominają wyglądem muszki owocowe.
CHCESZ ODDAĆ LUB ADOPTOWAĆ ŻÓŁWIA KLIKNIJ TUTAJ

Offline siwy

• Żółw stepowy (Testudo horsfieldi)
  • *
  • Reputacja: 0
« Odpowiedź #31 dnia: 01.11.2009, 21:39:25 pm »
aha,
ostatnie pytanie :)-kore tez mozna kupic??
i co sądziecie o kamiieniach grzewczych??dobre to jest??

Offline witia

• Moderator
  • Żółw lamparci (Geochelone pardalis)
  • *
  • Reputacja: 69
  • Posiadany gatunek: 2 x Testudo hermanni hermanni
    • Strona poświęcona hodowli żółwi greckich
« Odpowiedź #32 dnia: 01.11.2009, 21:50:19 pm »
to on kwiatki tez wpierdziela??

Tak, ale też nie wszystkie, bo niektóre są trujące. Oprócz kwiatów mleczu i koniczyny można również między innymi podawać kwiaty hibiskusa, malwy, a nawet płatki róż - ważne aby roślinki były wolne od nawozów

czyli ziemie normalną wykopac i tez troche dać???

Ja bym tak zrobił np. pół na pół. Co prawda - tak jak wspomniała ankan - istnieje możliwość, że zalęgną ci się ziemiórki, ale to raczej wtedy gdy się za zbyt obficie podlewa podłoże.

i co sądziecie o kamiieniach grzewczych??dobre to jest??

Kamienie grzewcze się dla żółwi nie nadają, mało tego, są nawet szkodliwe, dlatego nie ma co sobie nimi zaprzątać głowy. Lepiej już zainwestować w porządne żarówki, a jeśli chodzi o korę to możesz jej trochę do terrarium wrzucić. Możesz również (mając już większe terra) włożyć jakieś korzenie do wspinaczki, więcej kamieni, tak aby przypominało ono naturalne środowisko żółwia - coś a la step ;)

Pozdrowienia, Wojtek
www.testudo-hermanni.prv.pl

Offline Viktoria

• Pomocnik adopcyjny
  • Żółw żabuti (Geochelone denticulata)
  • **
  • Reputacja: 70
« Odpowiedź #33 dnia: 02.11.2009, 17:41:30 pm »
przyznam , że nie czytam teraz już do końca tematu, ale zauważyłam, że siwy wysłał linka z UVką 5% a wszyscy napisali, że jest ok, otóż nie  :P  bo 5.0 to za mała emisja promieni UVB dla żółwia. Ma być conajmniej 8.0, ale już lepiej kupić 10.0 26w. 13w też może być - po prostu wtedy promienie docierają na odległość 50cm a przy 26w na 80cm... jakoś tak to chyba bało
w każdym razie, radzę zakupić sobie taką:
http://www.allegro.pl/item795460319_zarowka_compaktowa_repti_glo_10_0_uvb_26_w.html

Offline ankan

• Pomocnik adopcyjny
« Odpowiedź #34 dnia: 02.11.2009, 18:15:10 pm »
Viktoria - właśnie nie...i to w obu sprawach.
Promienie UVB nie docierają i nie są efektywne z kampaktowej ani "rurowej" świetlówki z odległości 50 czy 80 cm. 70-80 cm to próg Ultravitaluxa, a to inna bajka. Minimum dla powszechnie stosowanych lamp to ok. 30 cm od zwierzaka, chyba, że producent zaleci inaczej (np. lampę ZooMedu wiesza się przez 1 miesiąc na wys. ok. 50 cm, potem obniża - jest to okres kiedy intensywnie "wypala" się fosfor z lampy i bliższy z nią kontakt może poparzyć zwierzaka i uszkodzić jego oczy).
A promieniowanie 10,0 bywa zbyt silne i szkodliwe, szczególnie dla małych żółwi. 10,0 można kupić co najwyżej dla dorosłego osobnika, który latem siedzi na wybiegu, a zimą w lodówce, w terra i pod lampą spędza zatem tylko okresy "przejściowe". Jeśli masz malucha, albo gatunki niezimujące, siedzące w terra w zasadzie (poza latem) cały czas, to 10-ka jest za mocna. Powoduje często łazawienie i zapuchnięcie oczu. Popytaj choćby na ten temat na tcp, albo w lecznicy Salvet.

Offline Viktoria

• Pomocnik adopcyjny
  • **
« Odpowiedź #35 dnia: 02.11.2009, 18:55:46 pm »
hmmm nie uważam się absolutnie za znawcę, ale z tego co wiem, to mimo wszystko  żadna z dostępnych na rynku lamp nie emituje takiej ilości promieni co słońce - zawsze mniej. dla maluchów może rzeczywiście dobre są nieco lżejsze, a w salvecie rozmawiałam kiedyś z p. Wilk i też mówiła o dziesiątce (dla stepów)
a z takich odległości to też nie wierzę żeby były efektywne, ewentualnie na początku ich używania.
aha no i że przez pierwsze powiedzmy 100godzin zachować nieco dalszą odległość lampy od zwierzęcia, potem można już ustawić na bliższą odległość.

Offline ankan

• Pomocnik adopcyjny
« Odpowiedź #36 dnia: 02.11.2009, 19:04:48 pm »
Owszem, nie emituje. Ale słońce jest naturalne, ale lampy sztuczne. Emitują coś a la słońce. I naprawdę znam przypadki kiedy właśnie nadmierna emisja UVB zaszkodziła żółwiom.
Oczywiście -wiesz - każdy przypadek trzeba rozpatrywać przy doborze lampy indywidualnie - jaki żółw, jakie terro i jaka wersja lampy (kompakt czy "rura") - jak powiesisz kompakt 10 w dużym terra to krzywdy zwierzakowi nie zrobisz, ale jak kupisz "rurę" 10-kę obejmującą swoim zasięgiem 3/4 albo i więcej powierzchni terra to już możesz.

Offline Viktoria

• Pomocnik adopcyjny
  • **
« Odpowiedź #37 dnia: 02.11.2009, 19:29:31 pm »
no pewnie, ja też słyszałam o takich przypadkach, ale z reguły spowodowane były albo wadliwą partią produktu, albo złym użyciem... tak czy inaczej twierdzę, że 5.0 to dla ż. stepowego jednak za mało... no nie wiem, nie chcę się kłócić czy coś, tylko wyrażam swoje zdanie na podstawie swojej wiedzy  :)

Offline Radis

• Żółw obrzeżony (Testudo marginata)
  • Reputacja: 4
  • Żółw Stepowy "Franklin"
« Odpowiedź #38 dnia: 02.11.2009, 19:31:38 pm »
Repti glo 10.0 to żarówka najodpowiedniejsza dla żółwia stepowego jak i dla małego jak i dla dorosłego.
Cześć jestem Radek !! :-)
http://radis.posadzdrzewo.pl pomóż przyrodzie

Offline siwy

• *
« Odpowiedź #39 dnia: 02.11.2009, 21:28:03 pm »
czyli najlepsza jest ta z allegro z linku??
a jka chce teraz z żółwiem isc do weterynarza to jak go zaniesc?? bo troche zimno jest
i ile kosztuke tak około przycięcie dzioba i pazórów?

Offline witia

• Moderator
  • *
« Odpowiedź #40 dnia: 02.11.2009, 21:41:20 pm »
a jka chce teraz z żółwiem isc do weterynarza to jak go zaniesc?? bo troche zimno jest
i ile kosztuke tak około przycięcie dzioba i pazórów?

To zależy od tego jak długa jest droga do weterynarza... Ja to mam taki specjalny plastikowy pojemnik, który wyścielam rolką kuchenną i na to daje żółwie - tylko, że ja do weterynarza idę niecałe 15 minut. W zimie jest to trochę jednak bardziej problematyczne ze względu na niskie temperatury, a żółwie łatwo się przeziębiają. Dlatego w tym przypadku najlepiej byłoby pojemnik z żółwiem zapakować do jakiejś izolacyjnej torby i przewieźć go do weta samochodem. Jeśli chodzi o same ceny to nie mam za bardzo pojęcia, ale myślę, że za przycięcie dzioba i pazurków nie zapłacisz więcej jak 20 zł.
« Ostatnia zmiana: 02.11.2009, 21:42:51 pm wysłana przez witia »
Pozdrowienia, Wojtek

Offline siwy

• *
« Odpowiedź #41 dnia: 02.11.2009, 21:45:05 pm »
wlasnie bede musiał sie przejsc po weterynarzach i zapytac czy robia takie cos,
aaa taniocha :)
mam tez taki pojemnik plastikowy ale teraz juz zima to rzeczywiscie bedzie trzeba jakis samochod wymyslic

Offline Viktoria

• Pomocnik adopcyjny
  • **
« Odpowiedź #42 dnia: 02.11.2009, 21:48:01 pm »
no samochód, samochód i możesz skombinować sobie jakieś pudełko ze styropianu - on będzie trzymał ciepło. Albo kocykiem owiniesz, czy pod kurtkę kartonik z żółwiem i już.
Ja za takie wizyty nie płacę nic a za badanie kału 10zł. (ale to w Bytomiu więc jak tam będzie u Ciebie to powiedzieć Ci nie mogę)

Offline ankan

• Pomocnik adopcyjny
« Odpowiedź #43 dnia: 02.11.2009, 22:09:51 pm »
Cóż - nie wiem czy gra warta świeczki - pazury można przyciąć samemu, dziób w ostateczności spiłować. I poczekać z kosmetyką do wiosny. A na razie zanieść kał do badania i w razie potrzeby odrobaczyć gadzinę (też w domu bez wynoszenia na "świeże" teraz powietrze).

A do Twojego małego akwarium bym tej mocnej UVK-ki nie brała. Żółw się będzie smażył jak na patelni.

Offline witia

• Moderator
  • *
« Odpowiedź #44 dnia: 02.11.2009, 22:19:50 pm »
Cóż - nie wiem czy gra warta świeczki - pazury można przyciąć samemu, dziób w ostateczności spiłować.

Niby tak, ale jeśli ktoś nie czuje się na siłach to lepiej się nie pchać - takie jest moje zdanie. W końcu przycięcie pazurków też nie jest wcale takie proste, bo trzeba przecież umieć znaleść nerw, aby go nie uszkodzić.
Pozdrowienia, Wojtek