Aktualności: Witamy na forum o żółwiach lądowych! forum.zolw.info

• 05.05.2025, 06:48:01 am

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Autor Wątek: Żółw stepowy - poprawa warunków  (Przeczytany 41544 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline telesfor

• Żółw grecki (Testudo hermanni)
  • **
  • Reputacja: 0
Żółw stepowy - poprawa warunków
« dnia: 29.02.2012, 18:01:00 pm »
Cześć!
Nazywam się Maciek i mam 12 lat. We wrześniu dostałem żółwia stepowego (samiec). Kolega cioci go znalazł i był u niego trochę (nie wiem jakie miał tam warunki). Dał go mojej cioci i ona kupiła mu terrarium (dł. 40cm, szer. 30cm, wys. 30cm) ale teraz myślę o zrobieniu większego. Jedynie rodzice nie chcą się zgodzić na nie bo będzie zajmować dużo miejsca. Jakie muszą być minimalne wymiary terrarium? Teraz mój żółw ma to małe terrarium, lampkę, która produkuje promienie UV i grzeje i tyle. W lato wyprowadzałem go na dwór i jadł różne roślinki. W zimę daje mu jabłko, banana, marchewkę,kiwi... Kąpie go ok. raz w tygodniu. Sam sobie odsunął kilka razy drzwiczki i wypadł ok. 3 razy. z tyłu uszczerbał sobie troszeczkę skorupy z tyłu. Także u tamtego właściciela trochę sobie zniszczł tą skorupę. Byłem z nim u weterynarza i powiedział, że wszystko jest w porządku. Oprócz tego wszystko jest dobrze. Doradzicie mi co mam zrobić dla niego żeby miał dobrze i czego potrzebuje.
                                                                          Maciek

Offline wege

• Pomocnik adopcyjny
  • Żółw leśny (Geochelone carbonaria)
  • *
  • Reputacja: 68
  • ADOPCJE ŻÓŁWI- WARSZAWA :)
Odp: Żółw stepowy - poprawa warunków
« Odpowiedź #1 dnia: 29.02.2012, 18:14:29 pm »
Witaj Maćku! ;)
Fajnie, że postanowiłeś wziąć sprawy zwierzaka, za którego jesteś odpowiedzialny w swoje ręce. Nie ma minimalnych wymiarów terrarium dla żółwia. Są jednak pewne standardy, w których żółw będzie się czuł komfortowo. Terrarium powinno być wykonane z drewna i mieć wymiary ok 120cm x 80cm x50cm ( dł,szer,wes). Pojemnik w którym teraz mieszka jest tragicznie mały, koniecznie zmień mu chociaż tymczasowo na większy. Dieta którą serwujesz mu o tej porze roku, jest niestety bardzo przykra w skutkach zdrowotnych. Postaraj się nigdy nie karmić żółwia owocami i warzywami. Niedopuszczalne są również w diecie żółwia produkty pochodzenia zwierzęcego. Zimowymi miesiącami w miseczce żółwia mogą się znaleźć :
- roszponka
- rukola
- bazylia
- rozmaryn
- tymianek
- trzykrotka
- zielistka
- opuncja
- aloes
- rzeżucha
... Oraz wiele, wiele innych jadalnych ziół- które możesz kupić w markecie w doniczkach :)

Jeżeli w twoim terrarium żółw nie ma baseniku, kąpać powinieneś co 2 dzień. Niestety, w Polsce jest bardzo mało weterynarzy, którzy znają się na żółwiach. Podaj miejsce z którego do nas piszesz, to podamy ci dobrego weterynarza najbliżej Ciebie. Koniecznie wstaw zdjęcia swojego żółwia i jego terrarium. Robiąc żółwiowi zdjęcia, zwróć uwagę na kloakę, plastron, karapaks ;)
''Wielkość narodu i jego postęp moralny, można poznać po tym w jaki sposób obchodzi się on ze swoimi zwierzętami...''

Pozdrawiam, Mateusz :)

Offline Viktoria

• Pomocnik adopcyjny
  • Żółw żabuti (Geochelone denticulata)
  • **
  • Reputacja: 70
« Odpowiedź #2 dnia: 29.02.2012, 18:28:48 pm »
ja jeszcze dodam że czasami możesz podać żółwiowi z warzyw cukinię, marchew, dynie, cykorię, ale to tak raz / dwa razy w miesiącu. Terrarium jest rzeczywiście bardzo malutkie. Jak duży jest żółw? Jeśli jest to dorosły samiec stepowy to powinien mieć tak do 15cm. terrarium, które żółw daje radę sam otworzyć nie wydaje się być dobrym pomysłem. Pewnie jest też ze szkła i zamknięte od góry - w takim zbiorniku robi się zaduch, nie ma odpowiedniego przepływu powietrza. Poza tym żółw nie rozumie tego że przez szkło nie da się przejść i męczy się próbując się wydostać. Na forum znajdziesz sporo zdjęć jak wyglądają terraria zbudowane np z płyt meblowych. Można dobrać takie płyty pod kolor mebli jakie masz w pokoju, zbudować taki wymiar, który będzie pasował do danego miejsca, najlepsze terrarium jest w kształcie zbliżonym do kwadratu. Terrarium może być ozdobą pokoju, trzeba się tylko postarać ładnie wykonać i urządzić wewnątrz. Może ktoś mógłby zbudować z Toba takie terrarium, tata, dziadek, wujek?

Offline telesfor

• **
« Odpowiedź #3 dnia: 29.02.2012, 19:05:37 pm »
Cześć!
To ja Maciek. Mojemu żółwiowi zrobię nowe terrarium za ok. 2 tygodnie. Zdjęcia wstawię za parę dni. Karmić go ziółkami zacznę za ok. 3 tygodnie ponieważ muszę mu wyhodować roślinki. Mój żółw ma 12 cm długości. Mieszkam blisko Ostrowca Świętokrzyskiego. Czy zrobić mu terrarium otwarte od góry?

Offline ankan

• Pomocnik adopcyjny
  • Żółw pustynny (Geochelone sulcata)
  • Reputacja: 170
  • Posiad. gat: Żółw lamparci (Geochelone pardalis)x3
« Odpowiedź #4 dnia: 29.02.2012, 19:12:12 pm »
Koniecznie otwarte.
A dietę zmień od razu - zamiast marchewki, jabłka i banana kup w markecie roszponkę, rukolę, bazylię, cykorię - i już masz pokarm.
A posiać w domu to mu rzeżuchę możesz - szybko rośnie.
A za jakiś miesiąc to myślę, że da się już coś na polu urwać.
CHCESZ ODDAĆ LUB ADOPTOWAĆ ŻÓŁWIA KLIKNIJ TUTAJ

Offline Tośka

• Pomocnik adopcyjny
  • *
  • Reputacja: 65
  • stepki i greki :)
    • Serwis molosy.pl
« Odpowiedź #5 dnia: 29.02.2012, 20:02:35 pm »
Ja mam słabość zawsze jak pisze "młodzież" w Twoim wieku.Zachwyca mnie fakt,ze tak odpowiedzialnie podchodzisz do żółwia i chcesz zapewnić mu jak najlepsze warunki.Już wiosna wita,słoneczko pięknie świeci,więc możesz szaleć z sianiem roślinek.Ja dzisiaj nawet rozglądałam się za babka na dworze.
Nie dawaj mu do jedzenia żadnych bananów itp.Wiem,że możesz nie dysponować funduszami,ale namów rodziców,aby przy okazji następnych zakupów zaopatrzyli tez nowego członka rodziny w jedzonko.Ciekawa jestem fotek,wiec wklej jak najszybciej.Pozdrawiam i witam na forum!
Czasami nie uzywam znakow polskich,ale to tylko dlatego,bo uzywam telefonu

TomaszW

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 29.02.2012, 22:15:01 pm »
Tośka!
A my to nie młodzież? :o ;)

Offline Tośka

• Pomocnik adopcyjny
  • *
  • Reputacja: 65
  • stepki i greki :)
    • Serwis molosy.pl
« Odpowiedź #7 dnia: 29.02.2012, 22:16:53 pm »
Maciek to "młodzież", a my młodzież bez " ;)
Czasami nie uzywam znakow polskich,ale to tylko dlatego,bo uzywam telefonu

TomaszW

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 29.02.2012, 22:45:21 pm »
Tak to rozumiem! ;)

Offline telesfor

• **
« Odpowiedź #9 dnia: 01.03.2012, 07:00:59 am »
Cześć!
To ja Maciek. Jak mogę wkleić zdjęcia na forum? Jakie podłoże ma mieć żółw? Jak zrobię takie terrarium otwarte (bez sufitu) to czy żółwiowi nie będzie za zimno i czy odpowiednia wilgotność powietrza się utrzyma? Co mam kupić żółwiowi gdy zrobię już terrarium?

Offline Bemilka

• Pomocnik adopcyjny
  • Żółw lamparci (Geochelone pardalis)
  • Reputacja: 49
  • Osada Żółwikowo
« Odpowiedź #10 dnia: 01.03.2012, 07:16:37 am »
Zdjęcia należy najpierw zmniejszyć, za duże nie wejdą. Pod tabelką, w której piszemy posty, jest napis Opcje dodatkowe, tam jest opcja Załącz i można dodać zdjęcia.
Najlepsze podłoże to ziemia ogrodowa wymieszana z gliną (sklep wędkarski) i piaskiem, dobrze ubita, żeby nie osuwała się żółwiowi pod łapkami.
Pod lampami nie będzie mu zimno, zamknięte terrarium spowoduje rozwój pleśni, które podrażniają drogi oddechowe.
Przede wszystkim zorganizuj mu coś na kryjówkę, gdzie będzie mógł się schować i czuć bezpiecznie, i basenik - może być podstawka pod doniczkę, tylko ceramiczna, żeby jej ciągle nie przewracał.
« Ostatnia zmiana: 01.03.2012, 07:26:39 am wysłana przez Bemilka »

Offline telesfor

• **
« Odpowiedź #11 dnia: 01.03.2012, 08:08:13 am »
Zdjęcia wkleję za parę dni.

TomaszW

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 01.03.2012, 10:11:39 am »
Cześć!
To ja Maciek. Jak mogę wkleić zdjęcia na forum? Jakie podłoże ma mieć żółw? Jak zrobię takie terrarium otwarte (bez sufitu) to czy żółwiowi nie będzie za zimno i czy odpowiednia wilgotność powietrza się utrzyma? Co mam kupić żółwiowi gdy zrobię już terrarium?

Na początek proponuję czytać, czytać i jeszcze raz czytać nasze forum.
Znajdziesz tu wiele przydatnych informacji.
W razie wątpliwości: PYTAĆ  ;)

Offline telesfor

• **
« Odpowiedź #13 dnia: 01.03.2012, 15:49:32 pm »
A oto niektóre zdjęcia:

Dodano 01.03.2012, 15:50:45 pm
Sorki jedno zamieściłem dwa razy.

Dodano 01.03.2012, 16:04:52 pm
:) :)
« Ostatnia zmiana: 01.03.2012, 16:04:52 pm wysłana przez telesfor »

Offline Viktoria

• Pomocnik adopcyjny
  • Żółw żabuti (Geochelone denticulata)
  • **
  • Reputacja: 70
« Odpowiedź #14 dnia: 01.03.2012, 16:20:25 pm »
Bardzo ładny jest Twój żółwik i zewnętrznie nie wygląda na to żeby coś poważnego mu dolegało