Napisano, tylko trzeba czytać dokładnie:
>>> Względna wilgotność wynosi zazwyczaj około 60% przez cały rok. <<<
Sporo literatury jest w arcie z tcp, a z polskojęzycznych publikacji książka autorstwa Mikołaja Kaźmierczaka, też podana.
Na tcp ma nick elegans - też można się jeszcze dopytać.
Nie rozumiem też skąd wzięłaś >>>> IGLASTE <<<<
Tam jest napisane ILASTE. Jak nie wiesz co to >> IŁ i ZIEMIA ILASTA<< to polecam wujka Google.
Puncia - nie obraź się ale Ty czytasz jak piszesz - z błędami i bez zrozumienia. I potem zadajesz mnóstwo beznadziejnych pytań.
A sama nie wiesz jakiego żółwia chcesz. I czy w ogóle chcesz żółwia.
Sorry, ale dla mnie bierze się gatunek, któremu jesteśmy w stanie zapewnić opymalne warunki.
a nie >>> pewnie stanie na stepowym <<<< Bo co? Najbardziej dostępny?
z tym iglaste ilaste to czytam bez okularów-obecnie się robią nowe-dziś odbieram -stare uległy totalnemu zepsuciu! i tak naprawdę ciężko mi się czyta cokolwiek i czytam na czuja... !
obrażać się nie mam w zwyczaju ,ale możesz tego nie wiedzieć bo mnie nie znasz!
Jeśli chodzi o gatunek to masz racje, bierze się gatunek któremu jest się w stanie zapewnić optymalne warunki-dlatego pewnie stanie na stepowym,co nie przeszkadza w zbieraniu informacji o innych gatunkach prawda-chyba że ciekawość i dążenie do wyjaśnienia czegoś ,czego się nie wie jest nie na miejscu :-?
Dostępność zwierzaka niema tu nic do rzeczy,raczej dostępność do wiedzy!
Kwestie czy chce żółwia mam 100% przemyślaną i wiem ze chce i jestem wstanie zapewnić mu warunki!
Myślałam o adopcji żółwia tu na forum -ankietę mam gotowa do wysłania czaka na dołączenie fotek...,bo chciałam dać dom biedaczkowi z podłogi ale teraz jeszcze to przemyśle ,nie chcę żeby ktoś powiedział ze adoptowałam tego żółwia, bo był bardziej dostępny a mnie porostu żal tej godzinki,więc będę musiała schować dumę do kieszenie!
a potem się dziwcie, że ludzie wolą kupić gada, niż dać dom niechcianemu żółwiowi!
Jak pisałam ,nie mam w zwyczaju obrażać się, ale bardzo nie lubię jak ktoś ocenia ,albo wyciąga wnioski niewiele wiedząc o osobie...

Co do wilgotności około 60% to niewiele to mówi kiedy
w zimę większa jaka ?
latem mniejsza jaka?
wiadomo że pod żarówką mniejsza -ile?
dalej od żarówki większa -ile?
i w kryjówkach stała cały rok -ile?
60% to zakładam ze średnia dlatego chciałam się dopytać!
Dodano 21.10.2011, 13:04:00 pm
Co do trudności w hodowli to niektóre źródła podają żółwia stepowego dużo trudniejszego w hodowli niż lamparci, więc musisz kierować się swoimi możliwościami i wiedzą, a nie niewiele wnoszącymi danymi.
dzięki za uwage