No dobra to wiem już jak usprawnić dietę, trzeba będzie pomyśleć o tym wybiegu i kryjówce w terarium. Jeszcze jakieś rady które byłyby przydatne w hodowli żółwia ktoś ma ?
Dodano 17.06.2011, 22:27:11 pm
Jeszcze tak co do tego żywienia to owoce i warzywa powinny zostać totalnie wycofane z jego diety ?
Niestety znowu ja odpowiem, chyba mam dziś dyżur

Generalnie należy wycofać wszystkie warzywa i owoce, wyjątkowo można podawać tylko niektóre i to od czasu do czasu, w małych ilościach, najlepiej poza sezonem gdy o zieleninę trudno.
Z owoców bezpieczny jest owoc opuncji, z warzyw w niewielkich ilościach tarta marchewka, ogórek, tarta cukinia, tarta dynia, rukola, roszponka i kiełki (te podawać najlepiej tylko na wiosnę, zaraz po wybudzeniu z hibernacji). Poza tym dozwolone są zielone części niektórych warzyw i owoców: rzodkiewki, fasoli, dyni, truskawek, poziomek, winorośli, słonecznika, czarnej porzeczki, malin, jeżyn.. Nadają się też przyprawy doniczkowe: bazylia, tymianek, oregano, etc.
Masz dużo pytań, zachęcam do poczytania artykułów na stronie głównej, poczynając od tego:
http://www.zolw.info/hodowla/zywienie/zywienie-zolwi-ladowych. Także wiele wątpliwości odnośnie podawania poszczególnych roślin zostało wyjaśnionych w wątkach na forum, warto użyć wyszukiwarki