Aktualności: Witamy na forum o żółwiach lądowych! forum.zolw.info

• 01.07.2025, 18:55:55 pm

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Autor Wątek: Żółw stepowy - porady  (Przeczytany 22506 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Kanashai

• Żółw grecki (Testudo hermanni)
  • **
  • Reputacja: 2
Odp: Żółw stepowy - porady
« Odpowiedź #15 dnia: 23.08.2011, 23:48:34 pm »
No dobra, to dzięki wszystkim zainteresowanym :)

Jak na razie to już chyba wszystko wymęczyłem...

Jest jeszcze jedna "niby" kwestia zimowania, ale rozwiążę to pewnie jak co roku. Żółw chodził po domu, chodził i nagle nie ma żółwia :D

Wyciągnę go z terrarium i może nie w lodówce, ale w garażu zostawię, czy po prostu na podłodze i pójdzie spać ;)
7 lat nie miał jakiejś "specjalistycznej" hibernacji to już chyba lepiej go nie przestawiać?

Pozdrawiam

Offline Bemilka

• Pomocnik adopcyjny
  • Żółw lamparci (Geochelone pardalis)
  • Reputacja: 49
  • Osada Żółwikowo
« Odpowiedź #16 dnia: 23.08.2011, 23:55:46 pm »
Pod warunkiem, że w garażu jest stale powyżej 0 stopni i z drugiej strony nie cieplej niż 6-7. W pierwszym przypadku żółw nie przeżyje, a w drugim - nie zaśnie porządnie, tylko będzie się wiercił i wybudzał, a to żadna hibernacja. Poczytaj jeszcze o hibernacji, żeby nie popełnić nieodwracalnych błędów. Żólw musi iść spać wypróżniony (głodówka), ale nawodniony (kąpiele). Co jakiś czas trzeba go delikatnie wyjąć i zważyć. No i sprawdzić, czy się nie wypróżnił, czy wszystko w porządku.
« Ostatnia zmiana: 24.08.2011, 00:03:51 am wysłana przez Bemilka »

Offline Kanashai

• **
« Odpowiedź #17 dnia: 24.08.2011, 00:14:08 am »
Kurcze no właśnie trochę się boję z tym zimowaniem. Wiem, czytałem o tym, ale jednak nigdy tego  nie doświadczał. Obawiam się, że może coś "pójść" nie tak. Tą zimę może sobie odpuszczę. Jeszcze zobaczę. Chyba, że znajdę dobrego weterynarza, który mi w tym pomoże ;)

Pozdrawiam

Dodano 24.08.2011, 01:31:34 am
Przypomniałem sobie, ze trawa na ogrodzie mogła być pryskana kiedys, ale było to dawno. Poza tym producent mówi ze po 3 dniach jest już nie szkodliwy środek. Mojemu psu nic nie jest :) myślę ze taka darń będzie ok?

Dodano 24.08.2011, 09:47:59 am
No a powiesz mi jeszcze, bo nie znalazłem nigdzie, jak ma wyglądać ta mieszanka gliny, piachu i ziemi? No ziemię to mam, albo kupię, piach też jest, ale glina? Gdzie ja kupić? Czy wykopać? No i w jakich proporcjach to mieszać?

Pozdrawiam

Dodano 24.08.2011, 13:49:28 pm
Zrobiłem od razu kilka zdjęć gadziny. Być może stwierdzicie, że ma ubytki zdrowotne, ale zobaczymy. Był u weterynarza i mówił, że niby wszystko ok, na zdjęciach widać, że schodzi mu trochę skóra. Pod nią jest nowa, ładna, ale traci ją prawdopodobnie od piasku, który miał do tych czas.

Pozdrawiam

Dodano 24.08.2011, 13:51:27 pm
Nie wiem, coś się nie pojawiły wklejam link do galerii https://picasaweb.google.com/Kubalos13/ZoW
« Ostatnia zmiana: 24.08.2011, 13:51:35 pm wysłana przez Kanashai »

Offline Bemilka

• Pomocnik adopcyjny
  • Osada Żółwikowo
« Odpowiedź #18 dnia: 24.08.2011, 22:01:19 pm »
Żółwik piękny!
Jaki ładny ma pyszczek, bystre spojrzenie, skórka trochę złazi, ale to może oznaczać, że po prostu rośnie. :)
Glinę kupuje się w sklepie wędkarskim (podobno, ja nie próbowałam) i w ogóle nie dawałabym stepowemu gliny, bo utrudni mu się kopanie, a one to lubią. Jak dasz trochę za dużo, ziemia stwardnieje na kamień.
Darń pryskana dawno temu już się pewnie zdążyła oczyścić dzięki deszczom. Skądkolwiek ją zresztą weźmiesz, i tak nie będziesz miał pewności, czy jest czysta, czy na przykład przed kwadransem nie załatwił się na nią jakis piesek. :)

Offline Kanashai

• **
« Odpowiedź #19 dnia: 24.08.2011, 22:15:27 pm »
Super usłyszeć coś pozytywnego o żółwiu :D Myślałem, że będę miał trochę nieprzyjemności :P Nie musi on mieć takiej gładkiej skorupki?

No dobra, tak jak pisałem tu i w temacie o terrarium, darń na pewno będzie, ale nikt mi nie chce powiedzieć, co dać na "suchej" stronie pod kamieniami  :P ?
Piszą, że kostka bukowa jest "be", ziemi z gliną też nie... kora pyli... to co dać pod kamienie?

Napiszę jeszcze raz:
Na połowie terrarium będzie darń+ziemia z piachem, a na drugiej kamienie+(co pod kamienie)? Oczywiście mówię tu o większych kamieniach, a nie jakimś żwirze. Dlatego muszę, czy tak czy tak mieć jakiś podkład pod nie.

Pozdrawiam

Offline kontodousuniecia

• Żółw obrzeżony (Testudo marginata)
  • Reputacja: 4
  • Posiadam żółwia stepowego
« Odpowiedź #20 dnia: 24.08.2011, 22:21:32 pm »
a po co dawac coś pod kamienie ? same mogą byc ewentualnie można nasypac ziemię  <afro>

Offline Kanashai

• **
« Odpowiedź #21 dnia: 24.08.2011, 22:40:17 pm »
No tak, ale jak oglądałem Wasze terraria, to tam jakoś to z ładem było :P Przecież nie walnę kamieni na "łysą" płytę :P

Offline Bemilka

• Pomocnik adopcyjny
  • Osada Żółwikowo
« Odpowiedź #22 dnia: 24.08.2011, 22:43:04 pm »
Misio dobrze mówi, nasyp ziemi na całość, a część przykryj kamieniami i po kłopocie. Żółwik i tak Ci zrobi tam własne porządki, zobaczysz. :)
A co do skorupki: pewnie, że najlepiej gdyby była gładka, ale wszyscy wiedzą, że jest jaka jest nie przez Ciebie. Trudno, żeby ktoś Ci robił nieprzyjemności. Raczej bardzo Ci się chwali, że zająłeś się żółwikiem z takim zapałem, że ciągle pytasz i drążysz szczegółowo wszystkie problemy...
Czytałeś już o suplementacji wapniem? Dla stanu skorupki byłoby bardzo dobrze trochę żółwika wspomóc, np. sepią kupioną w zoologicznym, ostercalem z apteki i tłuczonymi skorupkami jaj.

Offline Kanashai

• **
« Odpowiedź #23 dnia: 24.08.2011, 22:55:57 pm »
Ok zrobię tak jak mówisz, nie będę mieszał ziemi, tylko dam ziemi po całości, tylko na jednej połowie darni, a na drugiej kamieni ;)
Nie będę jej jednak "suszył", czy "prażył", ale to chyba nic nie zaszkodzi? I rozumiem, że ona nie będzie pylić itd. Poza tym mówię. Na razie nie będę miał higro i termometru.
Darń będę trochę podlewał, ale czy ogółem całość mam zraszać, aby ta ziemia nie wyschła?

Może o tej suplementacji nie czytałem ,ale dawałem mu kiedyś skorupki.

Pozdrawiam

Offline kontodousuniecia

« Odpowiedź #24 dnia: 24.08.2011, 23:00:24 pm »
tylko zabezpiecz dno bo płyta zgnije ja zabezpieczyłem ceratą :D

Offline Bemilka

• Pomocnik adopcyjny
  • Osada Żółwikowo
« Odpowiedź #25 dnia: 24.08.2011, 23:06:43 pm »
Nie ma potrzeby wyprażać ziemi, w naturze żółwie nie mają sterylnych warunków. Może nawet lepiej by było, żeby miał do czynienia z bakteriami, zanim znajdzie się na letnim wybiegu. Bo przeniesiony z klinicznie czystego terrarium na wybieg na dworze przeżyje szok adaptacyjny.
Tak, dobrze jest spryskiwać terrarium codziennie rano, żeby symulować rosę. Takim spryskiwaczem jak do roślin doniczkowych, kupisz to w ogrodniczym.
A o suplementacji jest cały poddział w dziale o chorobach. Sepia to taka kostka, jeśli to można tak nazwać, którą wkłada się do klatek ptakom egzotycznym, żeby sobie skubały. Kosztuje jakieś trzy złote. Żółwiowi też można po prostu położyć kawałek w terrarium, niech sobie podgryza, ale ja ścieram ją i dodaję do utłuczonych skorupek i ostercalu, a tą mieszanką posypuję liście podawane żółwiom do jedzenia. Starczy co drugi-trzeci dzień. I dobrze, żeby liście były trochę wilgotne, wtedy preparat się przyklei, a nie zleci podczas jedzenia.

Offline Kanashai

• **
« Odpowiedź #26 dnia: 24.08.2011, 23:25:11 pm »
No dobra, to teraz jeszcze powrócę do kwestii lampek, jeżeli będę miał wysokie to na 30cm, to jak wysoko zamontować UVB, a jak grzewczą? UVB najlepiej tak co by oświetlała całe terrarium, tak? A grzewczą z dala od kryjówki, ale jak wysoko oby dwie?
I czy jakieś specjalne polecacie? (grzewcze i UVB)

O roślinki już się nie pytam, bo na głównej cały spis jest i co znajdę w ogrodniczym to posadzę w doniczce małej :)

Pozdrawiam

Offline kontodousuniecia

« Odpowiedź #27 dnia: 24.08.2011, 23:31:08 pm »
uvb mam na 45 cm a grzewczą na 20 bodajże, właśnie za niedługo muszę wymienic tą uvb bo już rok minie w październiku

Offline Kanashai

• **
« Odpowiedź #28 dnia: 24.08.2011, 23:34:22 pm »
Kurcze to UVB, muszę jakoś na podwyższeniu zamocować? 30cm będzie za blisko?  :-X
I czy w ogóle mogę ją wkręcić do zwykłej lampki? No ale czemu nie? :P

Jeszcze taki ot

Żółwik nie jest zarejestrowany, lecz papierów też nie ma. On był kupiony 7 lat temu, a wtedy jeszcze nie było chyba tych papierów. Czy istnieje możliwość zarejestrowania go? Czy to się opłaca? Czy lepiej już tak go zostawić?

« Ostatnia zmiana: 24.08.2011, 23:36:00 pm wysłana przez Kanashai »

Offline kontodousuniecia

« Odpowiedź #29 dnia: 24.08.2011, 23:35:00 pm »
30 też może byc nie ma problemu

Dodano 24.08.2011, 23:37:57 pm
teraz się już nie da od tak załatwic papierów na żółwia
ja swojego za 50 zł kupiłem to było ok 8-9 lat wstecz
« Ostatnia zmiana: 24.08.2011, 23:37:57 pm wysłana przez misio »