Witam, jestem nowy na forum i dopiero rozpoczynam swoją przygodę z żółwikami
Mam pytanie, jaki pożytek/korzyści płyną z rejestracji żółwia?
witam
sprawa jest dość zagmatwana dzięki naszym ustawodawcom i przez to właściwa odpowiedź na Twoje pytanie nie jest taka prosta.
Prawdą jest, że wprowadzenie obowiązkowej rejestracji miało prosty cel, rozróżnienie na zwierzę "legalne" - zarejestrowane, z papierami, oraz "nielegalne", którego nie należy kupować - niezarejestrowane, pochodzące z przemytu, które nie ma papierów stwierdzających legalny odłów na wolności lub urodzenie w hodowli z legalnych rodziców.
W świetle takiego czarno-białego podziału, z rejestracji żółwia płyną takie korzyści (poza tym, że to nie korzyść a obowiązek, więc tu sobie teoretyzujemy), iż jest on legalny, można go sobie posiadać, przekazać za darmo wedle woli oraz oczywiście trzeba za niego uiścić podatek.
Jednak świat nie jest czarno-biały i problem zaczyna się jeśli ktoś ma żółwia kupionego w czasach przed obowiązkiem rejestracji i nie zdążył go zarejestrować na oświadczenie woli w początkowych latach obowiązywania ustawy, lub jeśli żółwia teraz znalazł (w obu przypadkach - brak dokumentów legalnego pochodzenia zwierzęcia). Taki żółw ma marne szanse na zarejestrowanie.
Tak więc, jeśli Twoje pytanie nie było czysto teoretyczne, nieprecyzyjnie je zadałeś, a ja miałam czas się zabawić w zgaduj-zgadulę i odpowiem Ci tak:
Jeśli kupujesz małego żółwia, rejestruj, korzyścią jest przestrzeganie prawa, zapłacenie podatku oraz możliwość posiadania i przekazywania żółwia jako darowiznę.
Jeśli masz żółwia znalezionego/kupionego 15 lat temu, zgłosić można do rejestracji ale wątpliwe aby się udało zarejestrować. Tym niemniej, jest obowiązek zgłoszenia do rejestracji i świadome niezgłaszanie jest wykroczeniem.
źródło:
http://www.salamandra.org.pl/prawocites/rejestracja.htmlJest to temat rzeka! Więcej -->
http://forum.zolw.info/prawo/spis-tresci-czesto-pojawiajace-sie-tematy/w wyszukiwarce na forum oraz w zadawaniu pytań:) pozdrawiam