nawet po tych 14 -stu dniach bym poszedł zarejestrować
oczywiscie nic nie mówiąc , nic nie przepraszając że się spóźniłem - po prostu liczyłbym na drobne przeoczenie urzędnika
a jakby jednak urzędnik to zauwarzył to na 100% dostaniesz wezwanie do wyjasnienia a wtedy idzie zrobić smutne oczka i udać że nie posiadało się takiej wiedzy , zawsze można dodać coś od siebie 
Ignorantia legis non excusat - Nieznajomość prawa nie jest usprawiedliwieniem. Nie wszędzie jest tak jak np. u mnie, że trzeba Pani/Panu pokazać gdzie co wpisać i itp.
Mam jeszcze małe pytanie.Czy zasada rejestracji żółwia jest od zawsze czy przyjęła się w raz z zasadą o posiadaniu cites?? 
Polska jest stroną CITES od 1990 roku, a obowiązek rejestracji wprowadzono dopiero od roku 2002, więcej np. tu --> http://www.salamandra.org.pl/prawocites/rejestracja.
DZIĘKUJE ZA ODPOWIEDZ . JESZCZE CHCIAŁAM SIĘ SPYTAĆ CO EWENTUALNIE MI ZA TO GROZI 
Za niezgłoszenie do rejestru grozi kara grzywny.
za niezgłoszenie owszem, ale za upływ 14 dni...ma to się nijak do tego co powyżej i poniżej. Pytam ja się gdzie jest granica ŚWIADOMOŚCI, a gdzie NIEŚWIADOMOŚCI? Polska to dziwny kraj.
tak pisze na tcp:
"...Należy zwrócić uwagę na to, że wszędzie w ustawie_OP, także w przepisach karnych, jest mowa tylko i wyłącznie o obowiązku pisemnego ZGŁOSZENIA do rejestru a nie o obowiązku ZAREJESTROWANIA (zgłoszenie a zarejestrowanie to dwie różne czynności!)
Przykrą wiadomością jest to, że ustawa_OP przewiduje kary za niezgłoszenie posiadanych zwierząt do rejestru (a jest na to czas 14 dni od dnia nabycia, wwozu do kraju lub wejścia w posiadanie zwierzęcia), ale tylko wtedy, gdy niezgłoszenie było UMYŚLNE, nieumyślne niezgłoszenie NIE JEST KARANE:
Art.127 Kto umyślnie (...) nie zgłasza do rejestru, o którym mowa w art. 64 ust. 1, posiadanych lub hodowlanych zwierząt (...) podlega karze aresztu albo grzywny.
A dodatkowo sąd może (ale NIE MUSI):
Art.129 W razie ukarania za wykroczenie określone w art. 127 (...) sąd może orzec:
1) przepadek przedmiotów służących do popełnienia wykroczenia (...) oraz przedmiotów, roślin, zwierząt lub grzybów pochodzących z wykroczenia (...) chociażby nie stanowiły własności sprawcy;
2) obowiązek przywrócenia stanu poprzedniego, a jeśli obowiązek taki nie byłby wykonalny - nawiązkę do wysokości 10 000 złtych na rzecz organizacji społecznej działającej w zakresie ochrony przyrody lub właściwego ze względu na miejsce popełnienia wykroczenia (...) wojewódzkiego funduszu ochrony środowiska i gospodarki wodnej..."
Oczywiście odnośnik do TCP