Aktualności: Witamy na forum o żółwiach lądowych! forum.zolw.info

• 18.08.2025, 14:21:07 pm

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Autor Wątek: Zakup żółwia z Czech - legalnie  (Przeczytany 16065 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline karoll66

• Żółw stepowy (Testudo horsfieldi)
  • *
  • Reputacja: 0
Zakup żółwia z Czech - legalnie
« dnia: 30.10.2020, 11:42:46 am »
Dzień dobry
zastanawiam się nad zakupem żółwia z Czech. NIe tylko z powodu takiego, że są tam tańśze, lecz również ze względu na szeroką dostępność różnych farm hodowlanych w Czechach, interesuje mnie tylko żółw z Cites, sposób pozyskania "C" czyli Captive - z niewoli, nie biorę nawet pod uwagę "W" czyli wildlife.

Mam kontakt bodajże z trzema którzy zgodzili się na sprzedaż, opisali iż żółwie posiadają dokument CIites A, chodzi o hermani hermani, dwa z nich posiadają nawet czip. Są to zwierzęta 2-3 letnie. Przy zakupie będzie sporządzona umowa przekazania i przekazany zostanie dokument Cites do konkretnego okazu który razem z nr czip jest wpisany do tego Cites'u.

czy ktoś przechodził już taką sprzedaż? miał może problemy z rejestracją lub inne problemy prawne? Wydaje mi się że temat sposób zakupu zaplanowany dobrze, powinno się odbyć bezkolizyjnie.

pozdrawiam

Offline Kenet

• Żółw promienisty (Geochelone radiata)
  • **
  • Reputacja: 1270
  • Ż.grecki Testudo hermanni #redutaprzejmujeswiat
Odp: Zakup żółwia z Czech - legalnie
« Odpowiedź #1 dnia: 31.10.2020, 11:36:50 am »
Jeśli żółw będzie miał wszystkie niezbędne dokumenty to z rejestracją raczej nie będzie problemu.
Wolność!
Wiara!
Siła!
To jest nasza gra.
Orduna do boju
My zwyciężymy tam!

Orduna Boss jest przyciąganiem. Bez wysiłku lasi łapie. Grawitacja jest jego bronią. Wszechświat w jego zasięgu.

Offline karoll66

• Żółw stepowy (Testudo horsfieldi)
  • *
  • Reputacja: 0
Odp: Zakup żółwia z Czech - legalnie
« Odpowiedź #2 dnia: 05.11.2020, 14:48:05 pm »
Dzięki za odpowiedź. Tez mi sie tak wydaje. Z tego co sie u Czechów dowiadywalem to daja zolty cites oryginał+ zdjecie zolwia lub nr czip jesli juz ma (zazwyczaj starsze, ponad rok) + umowa przekazania. Jesli chodzi o testudo hermani to wykaz A wiec jeden zolw=jeden cites.