Aktualności: Witamy na forum o żółwiach lądowych! forum.zolw.info

• 11.07.2025, 23:12:56 pm

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Ostatnie wiadomości

Strony: 1 [2] 3 4 ... 10
11
Pierwsze kroki / Odp: Prośba o pomoc Lanselotowi
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Kenet dnia 30.06.2025, 09:54:45 am »
Witaj na forum :)
Jeżeli będziesz miał jakiekolwiek pytanie to pisz śmiało. Wspólnie poradzimy sobie z problemem :)
12
Rośliny uprawne i sukulenty / Odp: Sukulenty z Obi
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Kenet dnia 30.06.2025, 09:53:23 am »
szczerze mówiąc chyba wolałbym o takie rzeczy zapytać w zoologicznym i ewentualnie żeby coś bezpiecznego mi sprowadzali aniżeli tak dawać do jedzenia niesprawdzone rzeczy
Co ty gadasz. W zoologicznym wiedza i podejście na temat gadów a w szczególności żółwi jest poniżej poziomu morza. Większość ludzi tam pracujących nie ma bladego pojęcia o diecie żółwi, jedyne co mogą polecić to tragiczne granulki Biorept które rozwalają nerki i wątrobę żółwia po kilku miesiącach stosowania. Odpowiedni pokarm to dziko rosnące rośliny z dała od ludzkich zabudowań
13
Wybieg / Odp: Wybieg balkonowy dla żółwia stepowego
« Ostatnia wiadomość wysłana przez sylber dnia 29.06.2025, 17:07:54 pm »
przejęliśmy żółwia od koleżanki bo ona nie może już się nim opiekować. szukam właśnie inspiracji na wybieg i już podobają mi się wasze pomysły. super sprawa i na pewno coś pod naszego wykombinujemy
14
Pierwsze kroki / Odp: Prośba o pomoc Lanselotowi
« Ostatnia wiadomość wysłana przez lupik dnia 29.06.2025, 13:12:33 pm »
jak bardzo się cieszę, że do was trafiłem. od kilku dni mam pod opieką żółwia i kompletnie nie wiem jak się zajmować żeby było dobrze. widzę  że tu dostanę mnóstwo wiedzy w temacie
15
« Ostatnia wiadomość wysłana przez sewos dnia 29.06.2025, 12:49:54 pm »
szczerze mówiąc chyba wolałbym o takie rzeczy zapytać w zoologicznym i ewentualnie żeby coś bezpiecznego mi sprowadzali aniżeli tak dawać do jedzenia niesprawdzone rzeczy
16
Polskie strony i publikacje / Odp: Zanim kupisz żółwia...
« Ostatnia wiadomość wysłana przez meso dnia 28.06.2025, 18:56:27 pm »
zdecydowanie trzeba przed zakupem zasięgnąć fachowej wiedzy i nie robić niczego w ciemno...  przecież to zwierzak i powinniśmy go traktować jak najlepiej aby się rozwijał i rósł spokojnie

https://wave.info.pl/
17
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Jacoby dnia 16.06.2025, 10:39:21 am »
Witam
Jeśli chodzi o rośliny - pod koniec lutego obsiałem wybieg babką lancetowatą, koniczyną czerwoną, stokrotką. w kwietniu posadziłem 5 mniszków lekarskich - 4 się przyjęły.
Teraz trochę powyrywałem, bo wybieg to prawdziwa dżungla dla Gracji. Ale jak zauważyłem, - nieźle sobie radzi - w dzień zwiedza wybieg, a wieczorem wraca do szklarenki i śpi w doniczce.
Dzięki  Kenetza info co do liści dębowych - podjadę do lasu i poszukam.
Pozdrawiam
18
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Kenet dnia 12.06.2025, 18:02:10 pm »
Nawozy mogą być, byle byłyby naturalne np. często używa się ptasich odchodów do tego. A co do mieszaniny ziemi z gliną to ona jest wilgotna na początku bo ziemia jest wilgotna. Potem się ładnie zwiąże i już będzie taką twardą, zbitą masą.
19
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Kenet dnia 12.06.2025, 17:59:45 pm »
To już zależy gdzie mieszkasz. Ale ogólnie najlepsze do zbierania roślin są doliny rzeczne. Z resztą wydaje mi się że w każdym mieście w Polsce znajdzie się takie w miarę dzikie i odludne gdzie można bezpiecznie zbierać rośliny.
20
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Hanys85 dnia 10.06.2025, 19:48:14 pm »
Dziękuję bardzo za odpowiedź i wskazówki.
Ziemia zakupiona oraz glina. Niestety niektóre ziemię z dopiskiem bio i tak posiadają nawozy.
Na jednej części wybiegu dałem ziemię wymieszaną z glina na drugiej części samą ziemię która przykryje darnią.
W przyszłym sezonie myślę że na tej części wysieję sam trawę i
Jakieś polne rośliny.
Mam jeszcze małe pytanie co do mieszanki gliny z ziemią , mieszanka na ten moment jest wilgotna czy pow wyschnięciu przemieszczać ją ? Czy już sam żółwik sie o to postara, nie wiem czy pod powierzchnią nie będzie za wilgotna ?
Strony: 1 [2] 3 4 ... 10