Aktualności: Witamy na forum o żółwiach lądowych! forum.zolw.info

• 21.06.2025, 06:08:14 am

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Autor Wątek: Pokaż swoje pupile [scalony]  (Przeczytany 491113 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Basia

• Żółw lamparci (Geochelone pardalis)
  • Reputacja: 37
Odp: Pokaż swoje pupile
« Odpowiedź #405 dnia: 19.03.2010, 11:13:00 am »
Wszystkie chomisie są bardzo kochane i urocze. :)

Offline Jakub

• Reputacja: 23
  • Testudo Hermanni żółw grecki o imieniu Tuptuś
« Odpowiedź #406 dnia: 19.03.2010, 15:21:07 pm »
jak dziś wieczorem porobię zdjęcia to wstaiwę a wczoraj nauczyłem ją siedzieć na ramieniu ale fajnie gilgocze po uchu

Dodano 19.03.2010, 20:20:07 pm
oto kolejna dawka fotek mojej chomci
« Ostatnia zmiana: 19.03.2010, 20:20:09 pm wysłana przez Jakub »
Pozdrawiam Jakub

Offline Basia

« Odpowiedź #407 dnia: 20.03.2010, 07:50:50 am »
Jakub, jakby tak można było cię poprosić abyś nie trzymał jej jedną reką i nie sadzał na ramieniu, bo ona się bardzo boi, bo to nie ptak, tylko takie zwierzątko co po ziemi chodzi.
No i może łatwo upaść z ręki na podogę, a wtedy się zabije albo połamie kości. Widzialam takie rzeczy w poczekalni weterynarza.

PS. Dobrze, że mu dałeś dużo zabawek i tuneliki. :)

Offline Jakub

« Odpowiedź #408 dnia: 20.03.2010, 09:31:49 am »
dobrze nie będę trzymał a na ręce tylko dla potrzeb sesji zdjęciowej i to na prawdę szybko było a normalnie trzymam w dwóch rękach a ostatnio jak miałem sweter to do rekawa mi weszła i wyjść skubana nie chciałe siedziała sobie bo jej cieplutko było a w tym jej mieszkanku jeszcze chce zamontować karuzele mam jedną tylko z takich cienkich prętów metalowych i boję się że sobie łapkę przytnie bo co chwile jej w te szpary uciekają musze kupić takie plastikowe :)
Pozdrawiam Jakub

Offline anna-daria

• Żółw egipski (Testudo kleinmanni)
  • *
  • Reputacja: 10
  • Geochelone pardalis
« Odpowiedź #409 dnia: 20.03.2010, 18:51:50 pm »
moja koleżanka ma chomiczkę, i też ma dla niej taką karuzelę. W dzień to jeszcze jakoś da się znieść, ale jak masz klatkę w swoim pokoju to pewnie będziesz musiał to kółko ściągać, bo nie da się spać. Jak nocuję czasami u tej koleżanki w pokoju z chomiczką, to potrafi w środku nocy szaleć na tym kółku. Nie raz się zrywałam ze strachem jak kółka zapomniała zdjąć.
Stefanka

Offline Basia

« Odpowiedź #410 dnia: 20.03.2010, 21:25:43 pm »
Ja też tak samo, wstawać trzeba do mojej Kloci i poprosić o ciszę, bo ona żeby wyjść na wybieg do łazienki to wali w poidełko na cały dom, i jest to tak głośne, że trzeba wstać do niej czasem ze 3 razy. Ale ja wszystko wytrzymam, bo Klocia jest super.

Jakub ja ci dam linka do najlepszej karuzeli na świecie, że łapka nie wpada między drabinkę. I jest bardzo bezpieczna i drewniana.
http://www.zooplus.pl/shop/gryzonie/wyposazenie_klatki/kolowrotki/139872

I dziękuję ci, że nie będziesz trzymał chomika jedną ręką. Raz na tydzień daj mu malutki kawałeczek gotowanego na twardo jajka.
« Ostatnia zmiana: 20.03.2010, 21:35:58 pm wysłana przez Basia »

Offline Alicja

• *
  • Reputacja: 9
  • żółw stepowy-Piękna
« Odpowiedź #411 dnia: 22.03.2010, 16:42:18 pm »
Świetna ta Zuzia. Słodka  ;)
Faktycznie Basia słusznie mówi, mój starszy syn ileś lat temu miał świnkę morską,był w szkole, a ja w domu z młodszym.Miał tak ze 2 latka. Bardzo podobała Mu się ta świnka. Ja gotowałam obiad i ..spuściłam Go z oka  >:D a On - otworzył klatkę w pokoju brata i wyjął świnkę, z wysokości Mu spadła na podłogę.Miała połamany kręgosłup. Syn starszy chodził na zabiegi z Nią codzień i nic z tego. No zdechła. Tak płakał nad Nią. Wciąż pamiętam - jak płakał.
Wiele lat nie chciałam zgodzić się na żadne zwierzątko z tego powodu - bólu po stracie.

Dbaj o Zuzię Jakub, niech Ci się dobrze chowa  :)
Alicja

Offline .....

• *
  • Reputacja: -13
« Odpowiedź #412 dnia: 22.03.2010, 20:10:19 pm »
Jakub a powiedź mi czy wy tym terrarium jak chomik się załatwia to nie parują ci szyby ??? bo jak miałem moje w akwarium i założyłem im pokrywę to mi parowały szyby dopiero jak ściągnełem pokrywę było wszystko ok czyli słaba wętylacia była i siki chomików parowały i osadzały się na szybach...

Offline Jakub

« Odpowiedź #413 dnia: 22.03.2010, 22:41:33 pm »
nie nie osadza się tam ogólem jest dobra wentylacja a ja jeszcze tak szybki na 1 cm uchylam oczywiście tak aby chomcia nie uciekła i jeszcze staram się codziennie usuwać mokrą ściółkę
Pozdrawiam Jakub

Offline ankan

• Pomocnik adopcyjny
  • Żółw pustynny (Geochelone sulcata)
  • Reputacja: 170
  • Posiad. gat: Żółw lamparci (Geochelone pardalis)x3
« Odpowiedź #414 dnia: 22.03.2010, 23:26:22 pm »
Jakub - chomisia jest super...:)

A tak na marginesie - to Wasze chomiki sikają gdzie popadnie? Bo moje załatwiały się do słoika. W narożniku akwarium wstawiałam poziomo słoik lekko wilgotny w środku i chomiki błyskawicznie z niego się uczyły korzystać. Wystarczało wtedy 1-2x dziennie go wypłukać i nie było problemu z zapachem siuśków.
CHCESZ ODDAĆ LUB ADOPTOWAĆ ŻÓŁWIA KLIKNIJ TUTAJ

Offline .....

• *
  • Reputacja: -13
« Odpowiedź #415 dnia: 23.03.2010, 07:37:48 am »
Moje przeważnie w jeden narożnik prawy tylni  ;)

Offline Basia

« Odpowiedź #416 dnia: 23.03.2010, 09:17:24 am »
Moje chomiki do miski z piaskiem sikają. I  wtej misce też tylko w jeden róg. A miska jest gliniana, bo jest brytfaną do pieczenia,  i się nie wywraca. Piasek kupuję taki dla papug.

Offline Jakub

« Odpowiedź #417 dnia: 23.03.2010, 20:53:57 pm »
ten patent ze słoikiem znam a zrobienie takiej kuwety też fajny pomysł a mój chomcio w kryjówce sie załatwia tylko sika czasami gdzie indziej a kupki to cały czas do domku jak wymieniałe potrzasłem kryjówką a tam pełno kupek
Pozdrawiam Jakub

Offline ankan

• Pomocnik adopcyjny
  • Żółw pustynny (Geochelone sulcata)
  • Reputacja: 170
  • Posiad. gat: Żółw lamparci (Geochelone pardalis)x3
« Odpowiedź #418 dnia: 23.03.2010, 21:27:24 pm »
Ja z piaskiem patentu nie znałam....:) Ale też dobry. Przynajmniej łatwo posprzątać i zapachu nie ma.
Kupy niestety robią wszędzie - najwiecej w domu. Tam też "magazynują" jedzenie. Czasem to zabawnie wyglądało, jak sie chomik napchał i próbował wejść do domku (u mnie domki były z glinianych doniczek, z wybitą dziurą na wejście) i oczywiście zmieścić się w otwór nie mógł... ;D
CHCESZ ODDAĆ LUB ADOPTOWAĆ ŻÓŁWIA KLIKNIJ TUTAJ

Offline Basia

« Odpowiedź #419 dnia: 24.03.2010, 08:15:58 am »
Jakub, ale od czasu do czasu chomik sam powyrzuca swe kupki z domku na zewnątrz domku. On tak właśnie sprząta u siebie.
Natomiast piasek to chomiki bardzo lubią, bo wszystkie pochodzą z terenów piaszczystych, a już szczególnie chomiki syryjskie stamtąd pochodzą. W szerokiej płaskiej misie lub kuwecie napełnionej piaskiem chomiki nie tylko sikają ale, i zakopują swe skarby, jak orzech ziemny w łupinie, a potem je odkopują i sie cieszą. :)