Aktualności: Witamy na forum o żółwiach lądowych! forum.zolw.info

• 20.06.2025, 21:59:30 pm

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Autor Wątek: Pokaż swoje pupile [scalony]  (Przeczytany 490933 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Viktoria

• Pomocnik adopcyjny
  • Żółw żabuti (Geochelone denticulata)
  • **
  • Reputacja: 70
Odp: Pokaż swoje pupile
« Odpowiedź #780 dnia: 22.03.2012, 17:59:57 pm »
Nie wiem co rozumiesz przez słowo "hodowla". Mam papugi od dawna, ale nie rozmnażam ich.  Bardzo fajne zwierzęta, pod warunkiem że zapewni im się odpowiednie warunki. Do mieszkania średnio się nadają, bo są głośne, śmiecą i potrafią niszczyć różne rzeczy... ;) Poza tym potrzebują dużo ruchu. Ja dla moich nie mam woliery, ale cały dzień mają klatkę otwartą, a w pokoju mają konstrukcje z patyków, na których mogą siedzieć i dziobać. Muszą mieć naturalne patyki, dość często wymieniane, bo obgryzają korę (oczywiście też nie wszystkie drzewa się nadają dla papug). Naturalne drewno odgrywa też wielką rolę jeśli chodzi o zdrowie stawów - na plastikowych żerdziach nóżki się ślizgają.  Grubość patyków też musi być dostosowana do nóżki, przy okazji pazury się ścierają dzięki temu.
Dieta też jest b. ważna, oprócz ziarna muszą dostawać codziennie warzywa, owoce, zielenine, raz w tygodniu troche białka (jajko, larwy, jogurt naturalny, biały serek), a co do ziarna to firma też jest istotna bo poszczególne ziarna powinny być w konkretnych proporcjach, ju kupuje tylko z Versele Lagi. Z warzyw nie można podawać tylko awokado i rabarbaru, więc możliwości jest wiele, diete można bardzo urozmaicać.
To tak skrótowo opisałam, może komuś to coś pomoże.... ;) Nawiasem mówiąc te zwierzęta potrafią być w równej mierze kochane co złośliwe.... ;)

Offline wege

• Pomocnik adopcyjny
  • Żółw leśny (Geochelone carbonaria)
  • *
  • Reputacja: 68
  • ADOPCJE ŻÓŁWI- WARSZAWA :)
« Odpowiedź #781 dnia: 22.03.2012, 19:16:48 pm »
Zosia w przeszłości była łączona z papugą. Nie tolerowała... Połączyli ją z inną. Również nie było miło. Może zbyt długo ten ptak był tylko w towarzystwie ludzi. Dlatego nie chce ptasiego kolegi...  :'(

Co do polecanych stronek- znam już je na pamięć. Wiele się dowiedziałem. ;) Sam się zastanawiałem czy nie powinna mieć kolegi. Moja koleżanka, która ma kilka sztuk oswojonych powiedziała, że Zosia już raczej się nie nadaje do stadnego trzymania. Zapewniam jej maximum rozrywki i minimum siedzenia w klatce. Siedzi w niej jak tylko wychodzę.

Czy ja wiem??

Tośka! Sugerujesz, że zrobię z niej australijski rosół? :P
''Wielkość narodu i jego postęp moralny, można poznać po tym w jaki sposób obchodzi się on ze swoimi zwierzętami...''

Pozdrawiam, Mateusz :)

Offline Viktoria

• Pomocnik adopcyjny
  • **
« Odpowiedź #782 dnia: 22.03.2012, 20:54:45 pm »
Powinna mieć!!! Na 100% :) Każda papuga powinna mieć. Skoro to jest samica to może się dziobać z inną samicą, z samcem powinbno być lepiej. Samiec z samcem to ogólnie najlepsze połączenie, samica z samicą - najgorsze.... ;) Sama wiem, bo widze na moich papugach, poza tym w niejednym źródle można to wyczytać. Samica z samicą często się kłóci, dziobie, ale to nic. Moje samice sa razem od 6 lat, nieraz było tak że 'pobiły' się do krwi, ale po chwili całują się i karmią, są dla siebie nawzajem 'rozrywką', naśladują się. Wystarczy parka papug żeby widzieć jak bardzo są stadne, jak potrzebują tego towarzystwa. Wege, to troche tak jak z zimowaniem żółwia, instynktownie wie, że tak musi być :) Ja ni9e czuje potrzeby oswajania papug, jedna moja papuga od czasu do czasu, kiedy ma ochotę przychodzi do mnie dać buzi, nakarmić... ;), pobawić się moimi włosami itp - ale tylko kiedy sama ma ochotę, kiedy nie ma to lepiej nie podchodzić... ;) pomimo tego , że nie jest samotną papugą lubi czasem przyjść do mne się pobawić, więc nie bój się, że przestanie się Tobą interesować jak będzie miała towarzystwo. Co więcej druga papuga szybko zacznie ją naśladować. To bardzo inteligentne zwierzęta, potrzebujące ciągłego zajęcia. Uwierz mi Wege, że na pewno będzie dużo szczęśliwsza z towarzystwem. Możesz poszukać na forach o papugach, pewnie znajdziesz coś w dziale oddam.
Pewnie się troche dziobały i własciciele uznali że to brutalne i że nie chce towarzystwa, ale to jest normalne, na prawdę. Trzeba tylko jedzenie dawać w większej ilości misek niż jedna itp, żeby nie prowokować ich do bójek, zapewnić większą ilość żerdek niż jedna no i dużą klatkę i dużą ilość ruchu poza klatką. Mam nadzieje że się przekonasz do tego że potrzebuje towarzystwa... :)
podobno kanarki i nimfy to nieliczne z ptaków które w miarę nie najgorzej znoszą samotność, inne gatunki częśto doprowadzają do swojej śmierci będąc same - wyrywają pióra, przestają jeść

No to się rozpisałam....:P
« Ostatnia zmiana: 22.03.2012, 20:56:34 pm wysłana przez Viktoria »

Offline Tośka

• Pomocnik adopcyjny
  • *
  • Reputacja: 65
  • stepki i greki :)
    • Serwis molosy.pl
« Odpowiedź #783 dnia: 23.03.2012, 06:46:30 am »
wege  ;) potrafisz mnie rozgryźć  :P :P :P
Czasami nie uzywam znakow polskich,ale to tylko dlatego,bo uzywam telefonu

Offline wege

• Pomocnik adopcyjny
  • *
« Odpowiedź #784 dnia: 23.03.2012, 08:08:01 am »
Ona była łączona raz z samicą i raz z samcem. Połączenie nie powiodło się. Nie chce na siłę kombinować. U mojej ciotki jest nimfa już 10 lat. Straszna dzikuska, całe życie sama w klatce, bez wypuszczania. Ja sobie nie wyobrażam teraz dać takiej jak ta ciotki, jakieś towarzystwo. Ciotka jednak dała jakąś papugę i ta ich strasznie powyrywała sobie piórka, nie chciała jeść...
Zapytam weta, może faktycznie trzeba będzie coś adoptować.
''Wielkość narodu i jego postęp moralny, można poznać po tym w jaki sposób obchodzi się on ze swoimi zwierzętami...''

Offline Viktoria

• Pomocnik adopcyjny
  • **
« Odpowiedź #785 dnia: 23.03.2012, 20:18:13 pm »
No jak chcesz, ptak jest Twój więc oprócz rad nic wiecej nie zrobie. A z wetami to wiesz jak jest. Sama ostatnio poszłam do weterynarza "znającego się na papugach" polecanego w mojej okolicy. Sprawy mają się podobnie do rad typu że sałata jest dobra dla żółwi.

Offline !Mateusz!

• Żółw promienisty (Geochelone radiata)
  • **
  • Reputacja: 13
  • Pozdrowienia dla żółwiarzy... :)
« Odpowiedź #786 dnia: 23.03.2012, 20:46:17 pm »
zależy od weterynarza ja mam akurat na szczęście dobrego specjalistę od gadów oraz ssaków w mojej okolicy

Offline Tośka

• Pomocnik adopcyjny
  • *
  • Reputacja: 65
  • stepki i greki :)
    • Serwis molosy.pl
« Odpowiedź #787 dnia: 23.03.2012, 22:01:17 pm »
wege co Ty,żartowałam!Papużka lepiej nie mogła trafić! :P
Czasami nie uzywam znakow polskich,ale to tylko dlatego,bo uzywam telefonu

Offline oliwka660

• *
  • Reputacja: 44
  • Frania i Fela -żółwice stepowe :)
Odp: Pokaż swoje pupile [scalony]
« Odpowiedź #788 dnia: 03.04.2012, 12:03:00 pm »
Czas abym i jak ukazała swoje pupile :)
pierwsze dwa zdjęcia to Zula :) labrador retriver :)
3 zdjęcie to pudelek miniaturka Figo a ostatnia fotka to oczywiście Frania :)
Pozdrawiamy Oliwia, Frania i Fela :D

Offline margherita

• Żółw lamparci (Geochelone pardalis)
  • Reputacja: 23
« Odpowiedź #789 dnia: 03.04.2012, 12:17:25 pm »
pieski sliczne a pudelki uwielbiam ;)szczegulnie takie slodkie :)gadzinka tez bardzo ladna i wyglada na zadowolana ;)

Dodano 03.04.2012, 12:18:26 pm
kiedys bede musiala i moje zoo sfotografowac :)
Nigdy nie walcz o przyjazn,bo o prawdziwa nie musisz,a o falszywa nie warto :)

Offline oliwka660

• *
« Odpowiedź #790 dnia: 03.04.2012, 12:30:07 pm »
Dziękuję ;)

Offline margherita

• Żółw lamparci (Geochelone pardalis)
  • Reputacja: 23
« Odpowiedź #791 dnia: 03.04.2012, 12:40:03 pm »
a to jeden z moich pupilow.siersciuszek z adopcji,jest z nami od 3 lat...zdjecie jest z tamtego roku  :)
Nigdy nie walcz o przyjazn,bo o prawdziwa nie musisz,a o falszywa nie warto :)

Offline oliwka660

• *
« Odpowiedź #792 dnia: 03.04.2012, 12:57:33 pm »
Śliczny jest  :)

Offline wege

• Pomocnik adopcyjny
  • *
« Odpowiedź #793 dnia: 04.04.2012, 11:41:49 am »
Klatka dla Zosi już dotarła i szybko ją skręciłem.  ;D
Tutaj filmik z kąpieli Zosieńka ;)

http://www.youtube.com/watch?v=yPERNDmZhp4&context=C481d693ADvjVQa1PpcFNxkr23ce7BYc495e5WoZf4sPDeSXOTiNw=

Offline sq6www

• Żółw obrzeżony (Testudo marginata)
  • Reputacja: 9
  • Testudo horsfieldi x3
« Odpowiedź #794 dnia: 05.04.2012, 15:11:38 pm »
To i ja pokażę swoje pupile...

Owczarki podhalańskie Suzi i maks
oraz
żółwiki młody i junior
i