Aktualności: Witamy na forum o żółwiach lądowych! forum.zolw.info

• 20.06.2025, 23:41:56 pm

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Autor Wątek: Pokaż swoje pupile [scalony]  (Przeczytany 490958 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline malwa

• Pomocnik adopcyjny
  • Żółw leśny (Geochelone carbonaria)
  • *
  • Reputacja: 69
Odp: Pokaż swoje pupile
« Odpowiedź #225 dnia: 17.07.2009, 10:36:05 am »
Fotka troszke nie wyrazna , ale robiona niezaplanowanie...
fotka pt. Ja cie kocham a ty co ?
Prosze zerknac co paskudy zrobily z doniczka o prawej >:D

A tu moje trzy swinki , przylapane na goracym uczynku pewnej nocy...

Offline ankan

• Pomocnik adopcyjny
  • Żółw pustynny (Geochelone sulcata)
  • Reputacja: 170
  • Posiad. gat: Żółw lamparci (Geochelone pardalis)x3
« Odpowiedź #226 dnia: 17.07.2009, 14:34:33 pm »
Kapitalne fotki...:)

A szynszylki doniczkę wrąbały? Nie lubią czarnego koloru?...:)
CHCESZ ODDAĆ LUB ADOPTOWAĆ ŻÓŁWIA KLIKNIJ TUTAJ

Offline malwa

• Pomocnik adopcyjny
  • *
« Odpowiedź #227 dnia: 17.07.2009, 15:42:09 pm »
Szynszylki potrafia wrabac dokladnie wszystko , kiedys mialy caly pokoj dla siebie ale zaczely obzerac sciany nawet na wysokosci 1 metra , nie wiem jak to robily ale sciany zaczely wygladac paskudnie wiec wybudowalismy im ta duza klatke , myslalam zeby im wybudowac domek na zewnatrz z wielkim wybiegiem, nawet ten koles co mam od niego te dwa mauretany sprzedawal wszystko z tego jego zoo i mial taki fajny wybieg ale 600euro plus transport wiec jak narazie klatka w domu musi im starczyc. A wiadomo ze pierwsze co to musze wybudowac nowe tera i szklarnie a dopiero potem moge myslec o czyms dla szynszylkow.

Offline malwa

• Pomocnik adopcyjny
  • *
« Odpowiedź #228 dnia: 09.08.2009, 13:36:25 pm »
Hmmm... czy to nie dziwne wczoraj oplakiwalismy malego Bobiego a dzis witamy na swiat nasze male malenstwa brodatek...
Jak codzien rano Garnek wszedl do pokoju zeby nakarmic szynszylki i nawilzyc inkubator z brodacimi jajami a tu nagle krzyk bo po otwarciu inkubatora jeden maly brzdac wyskoczyl na pologe i zaczol uciekac po pokoju , ale mila niespodzianka , cala reszta jeszcze sie kluje, mielismy jechac nad jezioro lowic rybki i odpoczc od tych wszystkich problemow ktore na nas ostatnio spadly a tu BUmm... nigdzie sie nie ruszamy bo trzeba czekac na nowa generacje po za tym kazde z nich musi byc odseperowane i nakarmione w ciagu 24 godzin, no ale nic przynajmniej jakies dobre nowiny po tych wszystkich tragediach...

Offline malwa

• Pomocnik adopcyjny
  • *
« Odpowiedź #229 dnia: 09.08.2009, 15:47:49 pm »
Godzina 14:45 cztery male skrzaty na pokladzie , dwa sie jeszcze kluja , 7 jeszcze nie zaczelo. Tu fotki szczesliwych rodzicow
MAMA TATO
I jedno co jeszcze dobrze z jaja nie wylazlo a juz sie Gapi

Offline witia

• Żółw lamparci (Geochelone pardalis)
  • Posiadany gatunek: 2 x Testudo hermanni hermanni
    • Strona poświęcona hodowli żółwi greckich
« Odpowiedź #230 dnia: 09.08.2009, 16:02:40 pm »
Hej malwa,

gratulacje z powodu powiększenia "rodziny" ;) Fajne są te agamy. U mnie w pracy też "latają" takie maluchy po terrarium, a ja bardo lubię na nie patrzeć, szczególnie jak je karmimy - śmiesznie to wygląda ja tak biegają za świerszczami. 
Pozdrowienia, Wojtek
www.testudo-hermanni.prv.pl

Offline malwa

• Pomocnik adopcyjny
  • *
« Odpowiedź #231 dnia: 09.08.2009, 20:31:07 pm »
No wszystkie maluszki sa smieszne, a swierszcze to spiewaja mi w calym domu , juz zaczelam kupowac te milczace bo czasami spac sie nie da ;D...
Tu pare fotek z dzisiejszego wyczekiwania jak narazie 5 wyklutych , 2 w drodze , i 6 jeszcze nie zaczetych.
Ale mi tu ciasno....
A ty czego sie tak gapisz pomogla bys mi....
Nie to nie sam dam sobie rade
I co chcez sie bic...

Offline ankan

• Pomocnik adopcyjny
« Odpowiedź #232 dnia: 09.08.2009, 22:27:27 pm »
Fantastyczne te maluchy...:) Gratulacje...:)
To w sumie 13 nowych agamek Ci przybędzie? I każda musi siedzieć osobno, czy maluchy można wpuścić do jednego terra?

Offline malwa

• Pomocnik adopcyjny
  • *
« Odpowiedź #233 dnia: 09.08.2009, 23:02:22 pm »
No... jak narazie jest 5 , nigdy do konca nie mozna liczyc ze wszystkie przezyja , miejmy jednak nadzije ze tak bedzie ;).
Narazie mam je w malym pudeleczku na nawilzonym papierze, i sa jeszcze w inkubatorze ,na ktorejs z fotek mozesz zobaczyc 2 pudelka z jajkami na gorze i jeden pojemniczek na dole tam je wlasnie trzymam. Jutro zobaczymy do poludnia czy cos jeszcze sie wykluje jesli nie to te juz przeloze to tera z rodzicami ktore mam przedzielone i umeblowane , tak ze wszystko juz czeka gotowe.

Offline malwa

• Pomocnik adopcyjny
  • *
« Odpowiedź #234 dnia: 09.08.2009, 23:06:42 pm »
A... i Tak mozna je trzymac razem, ogolnie przy jaszczurach szczegulnie maluchach zasada jedna , mozna trzymac je w jednym terze ale musza byc one w zblizonym rozmiarze nie wolno trzymc doroslych z maluchami bo je poprostu pokalecza, polamia ogony, palce a nawet lapki, zdazaja sie rowniez akcje kanibalizmu ale to nie przy brodatkach.

Offline ankan

• Pomocnik adopcyjny
« Odpowiedź #235 dnia: 09.08.2009, 23:12:11 pm »
Faktycznie, jest pojemnik na dolnej półce...:)

A duże mogą być opóźnienia w kluciu? tzn./ jeszcze np. po 2-3 dniach się mogą z reszty jajek młode wykluć?

Offline malwa

• Pomocnik adopcyjny
  • *
« Odpowiedź #236 dnia: 10.08.2009, 11:19:26 am »
No mam nadzieje ze dzisiaj sie juz wszystkie wykluja , 10 juz jest, 1 w drodze i 2 nie zaczely... Ale tak jak mowie to dopiero poczatek , pierwsze pare dni jest krytycznych bo maluchy musza zaczac jesc, jesli nie to wiadomo co je czeka :(.

Offline ankan

• Pomocnik adopcyjny
« Odpowiedź #237 dnia: 10.08.2009, 23:12:58 pm »
I jak - już wszystkie maluchy się wykluły? One od razu jedza normalnie to co dorosłe? Jakieś świerszcze, mączniaki i inne ruszające się stworki?

Offline witia

• Żółw lamparci (Geochelone pardalis)
  • Posiadany gatunek: 2 x Testudo hermanni hermanni
    • Strona poświęcona hodowli żółwi greckich
« Odpowiedź #238 dnia: 10.08.2009, 23:38:40 pm »
Jak się mylę to niech mnie malwa poprawi, ale z tego co wiem to małe agamy już od małego szaleją za insektami, właśnie za wszelkimi bezkręgowcami typu świerszcze, koniki polne, robaki itp. Jednak potem, z biegiem czasu - już jak bardziej dorosłe - stają się również i roślinożerne, także oprócz insektów zjadają również owoce i warzywa.
Pozdrowienia, Wojtek
www.testudo-hermanni.prv.pl

Offline malwa

• Pomocnik adopcyjny
  • *
« Odpowiedź #239 dnia: 11.08.2009, 17:06:28 pm »
No nie 2 wogule sie jeszcze nie zabraly do wyklowania , no i tu pytanie czy wogule to maja zamiar zrobic :-\? No ale ja sie juz skupiam nad cala reszta bowiem maluchy siedza juz w swoim nowym terze a mianowicie terze rodzicow z tym ze przedzielonym deskami, i tak jak ze wszystkim mam na oku juz paru liderow mianowicie pare mocniejszych osobnikow i pare slabszych , jak narazie dalam im pokrojonej koniczynki z mleczakami, na to pokrojone i pare w calosci (chyba po polsku to maczniaki tak jak Ankan napisalas) i pare swierszczy ale niestety swierszcze okazaly sie za duze i trzeba bylo je wyjac i dac rodzica bo przez noc mogly by sie dobrac do maluszkow i np. wyjesc im oczka, ale dzisiaj juz zaopatrzylam sie w malutkie czarne swierszczyki wiec teraz przesiaduje przy terze i patrze ktore pierwsze odwazy sie cos zjesc. Potem wstawie jakies fajne fotki. Co do owocow Witia to nie jestem pewna natomiast roznego rodzaju salatki , koniczyny, mlecze sa jak najbardziej wskazane.