Aktualności: Witamy na forum o żółwiach lądowych! forum.zolw.info

  • 27.04.2024, 12:07:45 pm

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Autor Wątek: Smaczna kuchnia wegetariańska  (Przeczytany 55510 razy)

0 użytkowników i 2 Gości przegląda ten wątek.

Offline margherita

  • Żółw lamparci (Geochelone pardalis)
  • ***
  • Wiadomości: 1419
  • Reputacja: 23
Odp: Smaczna kuchnia wegetariańska
« Odpowiedź #120 dnia: 25.12.2012, 22:29:48 pm »
Minka to sie nagotowalas :) napewno wszystko bylo bardzo smaczne.tylko pozazdroscic ;) ale tak wegetarjanskiej wigili jak ja to pewnie nikt nie mial ::) bo wogole jej nie mialam  ;)
Nigdy nie walcz o przyjazn,bo o prawdziwa nie musisz,a o falszywa nie warto :)

Offline Minka

  • Żółw promienisty (Geochelone radiata)
  • **
  • Wiadomości: 800
  • Reputacja: 24
  • Żółwie stepowe- Maniek i Marcelinka :)
Odp: Smaczna kuchnia wegetariańska
« Odpowiedź #121 dnia: 25.12.2012, 23:20:19 pm »
https://fbcdn-sphotos-b-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn1/14574_580067125353026_1021939109_n.jpg

Z bułki tartej z gruszką

https://fbcdn-sphotos-e-a.akamaihd.net/hphotos-ak-snc6/224964_580067112019694_1111719426_n.jpg

Szarlotka

https://fbcdn-sphotos-c-a.akamaihd.net/hphotos-ak-snc6/6403_580067115353027_17829982_n.jpg

Rybka po grecku

https://fbcdn-sphotos-g-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/532565_580067088686363_55011457_n.jpg

ciasto do tych ciastek z kremem cytrynowym

https://fbcdn-sphotos-a-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn1/12065_580067082019697_2131997440_n.jpg

babeczki z kiwi

Pierogowe szaleństwoo dodane tutaj. te na środkowym zdjęciu, jeszcze nieugotowane to bezglutenowe :)
A domek serowy muszę zgrać to dodam :) Nie mam tylko zdjęć sałatek ale nic nie zostało już :(
« Ostatnia zmiana: 25.12.2012, 23:22:33 pm wysłana przez Minka »
W sprawie gehenny zwierząt
nie wystarczy bić na alarm,
trzeba bić po gębie.

Offline Fik

  • Żółw egipski (Testudo kleinmanni)
  • *
  • Wiadomości: 326
  • Reputacja: 7
Odp: Smaczna kuchnia wegetariańska
« Odpowiedź #122 dnia: 25.12.2012, 23:30:43 pm »
 Jeszcze nigdy w życiu pierogów nie robiłem.. :)
Może masz jakiś najprostszy przepis na pierogi z kapustą i grzybami...albo inne też mogą być..
« Ostatnia zmiana: 25.12.2012, 23:32:50 pm wysłana przez Fik »

Offline Minka

  • Żółw promienisty (Geochelone radiata)
  • **
  • Wiadomości: 800
  • Reputacja: 24
  • Żółwie stepowe- Maniek i Marcelinka :)
Odp: Smaczna kuchnia wegetariańska
« Odpowiedź #123 dnia: 25.12.2012, 23:55:28 pm »
na 100 niedużych pierogów to będzie:

Ciasto:
1 kg mąki
2 jajka
ok 2/3 szklanki mocno ciepłej wody
2 łyżki oleju.

Farsz:

1 kg kiszonej kapusty
400- 500 g podgrzybków (ja kupowałam mrożone w biedronie :D )
2 spore cebule

Grzyby podlej spora ilością wody i gotuj ok 30 minut. Kapustę też zalej wodą i ugotuj tak, żeby była troszkę twardsza niż lubisz w pierogach. jak się wszystko ugotuje, odcedzić porzadnie i pokroić. grzyby w kosteczkę, kapustę tak drobno jak lubisz. Teraz obieramy cebule i kroimy w drobna kostke. Na patelni podsmazamy az się zeszkli i dorzucamy kapuste i grzyby. mieszamy często, i tak przez 10-15 minut. Doprawić sola, pieprzem i odstawić.

teraz ciasto. prawie cała mąkę najlepiej na blat wysypać ( zostaw ze 2 cm na dnie opakowania żeby mieć czym podsypywać), zrobić dołek po środku i dodać resztę składników z tym, że nie całą wodę na raz. Dolewać po troszku. Ciasto trzeba zagniatać energicznie i dość sprawnie. Musi być zwarte i nie przywierać do rak. jak za dużo wody sie poleje to podsypać trochę maka.. Jak się dobrze zagniecie to blat jest praktycznie czysty i dłonie też. Uformować ciasto w wałek i włożyć do foliowej torebki by nie obsychało.

blat sypiemy mąką, odkrajamy kawałek ciasta tak na 2 cm grubości. Reszta dalej w siatce. teraz wałkujemy je, pilnując by było mąki na nim sporo (na wierzchu i pod spodem) tak na.. 1-2 mm grubości. Wycinamy kółka szklanka, kubkiem.. wszystko jedno byle okrągłe. łyżeczka nadzienia do środka i zlepiamy brzegi. Porządnie i mocno żeby się nie porozklejały  Najlepiej gdzieś na stole rozłożyć bawełniane ściereczki i tam odkładać gotowe pierogi tak by się nie stykały. Identycznie robimy z resztą ciasta. Portem gotujemy duży gar osolonej wody, wlewamy trochę oleju, oliwy jak kto woli. Jak zawrze to wrzucamy pierogi. Niech się gotują z 5 minut. (jak na raty trzeba to w tej samej wodzie gotować resztę). Wyjmujemy pierogi na sitko, przelewamy zimna woda i rozkładamy na talerzach tak, by każdy był osobno i by nie leżały w wodzie. jak obeschną, wystygną to można zamrozić, przesmażyć, no albo od razu jeść :D
W sprawie gehenny zwierząt
nie wystarczy bić na alarm,
trzeba bić po gębie.

Offline Fik

  • Żółw egipski (Testudo kleinmanni)
  • *
  • Wiadomości: 326
  • Reputacja: 7
Odp: Smaczna kuchnia wegetariańska
« Odpowiedź #124 dnia: 26.12.2012, 00:35:31 am »
A bez jajek ciasto sie nie obedzie ?:)

Offline Minka

  • Żółw promienisty (Geochelone radiata)
  • **
  • Wiadomości: 800
  • Reputacja: 24
  • Żółwie stepowe- Maniek i Marcelinka :)
Odp: Smaczna kuchnia wegetariańska
« Odpowiedź #125 dnia: 26.12.2012, 01:12:26 am »
nie znam zamiennika. Jako sprawia ze to "trzyma sie kupy". Ja nie unikam ani jajek ani mleka wiec Ci z zamiennikami nie pomogę niestety
W sprawie gehenny zwierząt
nie wystarczy bić na alarm,
trzeba bić po gębie.

Offline Fik

  • Żółw egipski (Testudo kleinmanni)
  • *
  • Wiadomości: 326
  • Reputacja: 7
Odp: Smaczna kuchnia wegetariańska
« Odpowiedź #126 dnia: 26.12.2012, 01:37:51 am »
Zamienniki jajek znam, ale czesto do ciasta jajka nie trzeba dodawać koniecznie..

Offline Minka

  • Żółw promienisty (Geochelone radiata)
  • **
  • Wiadomości: 800
  • Reputacja: 24
  • Żółwie stepowe- Maniek i Marcelinka :)
Odp: Smaczna kuchnia wegetariańska
« Odpowiedź #127 dnia: 26.12.2012, 08:29:09 am »
tu raczej trzeba bo to jedyne co "trzyma" to ciasto razem..
W sprawie gehenny zwierząt
nie wystarczy bić na alarm,
trzeba bić po gębie.

Offline margherita

  • Żółw lamparci (Geochelone pardalis)
  • ***
  • Wiadomości: 1419
  • Reputacja: 23
Odp: Smaczna kuchnia wegetariańska
« Odpowiedź #128 dnia: 26.12.2012, 09:17:36 am »
taaaaa i jeszcze fotki powstawiali zeby lepiej "poszczuc"  :laugh: pozazdroscic wam tylko tych Polskich klimatow swiatecznych ;)
Nigdy nie walcz o przyjazn,bo o prawdziwa nie musisz,a o falszywa nie warto :)

Offline Fik

  • Żółw egipski (Testudo kleinmanni)
  • *
  • Wiadomości: 326
  • Reputacja: 7
Odp: Smaczna kuchnia wegetariańska
« Odpowiedź #129 dnia: 27.12.2012, 01:36:53 am »
http://www.youtube.com/watch?v=NfR7VNvCWzQ&sns=fb

Kampania pro zwierzęca w toronto w środkach komunikacji pt " jedne jemy drugie kochamy.."

Offline Viktoria

  • Pomocnik adopcyjny
  • Żółw żabuti (Geochelone denticulata)
  • **
  • Wiadomości: 5021
  • Reputacja: 70
Odp: Smaczna kuchnia wegetariańska
« Odpowiedź #130 dnia: 27.12.2012, 17:44:00 pm »
Najlepsze ciasto na pierogi to gorace mleko z maslem i maka, ciasto wychodzi delikatne, miekkie i pyszne ;).

Offline Minka

  • Żółw promienisty (Geochelone radiata)
  • **
  • Wiadomości: 800
  • Reputacja: 24
  • Żółwie stepowe- Maniek i Marcelinka :)
Odp: Smaczna kuchnia wegetariańska
« Odpowiedź #131 dnia: 27.12.2012, 19:59:59 pm »
Mi tradycyjne tez wychodzi miękkie delikatne i pyszne :D ile tego masła na ile mąki?
W sprawie gehenny zwierząt
nie wystarczy bić na alarm,
trzeba bić po gębie.

Offline Zawisza

  • Żółw obrzeżony (Testudo marginata)
  • ***
  • Wiadomości: 144
  • Reputacja: 2
Odp: Smaczna kuchnia wegetariańska
« Odpowiedź #132 dnia: 28.12.2012, 19:31:07 pm »
W Naszej rodzinie jest wielopokoleniowa tradycja jedzenia w Święta zupy grzybowej z łazankami. Grzyby suszone np. prawdziwki.

Kocham tę tradycję, bo dzięki niej w mieszkaniu pachnie lasem, zupa jest pyszna i żadne zwierze nie cierpi ...

Mam pytanie do Wegan, na ile ważne w Waszej diecie są drożdże i jak je przygotowujecie ?
Jeden jest Wszystkim i Wszystko jest Jednym, co dajesz, jest tym co dostajesz z powrotem.

Offline Fik

  • Żółw egipski (Testudo kleinmanni)
  • *
  • Wiadomości: 326
  • Reputacja: 7
Odp: Smaczna kuchnia wegetariańska
« Odpowiedź #133 dnia: 28.12.2012, 19:59:42 pm »
Zawisza ważne nie są wogóle.
Raz na miesiąc robie pastę drożdzową do chleba.

Kostke drożdzy daje na patelnie, zalewam mlekiem sojowym i wcześniej podsmażoną cebulką + dużo majeranku i przyprawy.
Ja dodaje sól, pieprz, otręby, chili..

Drożdze maja dużą  wartość odżywczą. Przede wszystkim idealny zestaw aminokwasów.

 

Dodano 28.12.2012, 21:12:20 pm
Jeszcze jedna ważna rzecz: drożdze by spożywać trzeba potraktować temperaturą. Trzeba je zabić :D!.
Stąd ta patelnia i ich roztapianie. Ni ema sie co przejmować jeśli dodamy za dużo mleka sojowego czy jakiegos innego i stana sie zbyt wodniste. Wystarczy świeżo zmielonie siemie lniane by to zagęścic w mig...a jak smakuje omajgod!
A śmierdzi w całej chałpie :D
http://puszka.pl/przepis/663-pasta_drozdzowa_cebulowo-drozdzowa_z_majerankiem.html
 

Dodano 30.12.2012, 13:44:14 pm
Dziś zrobiłem mięso z mąki , inna nazwa tego to seitan, chińskie mięso.
Nie przepadam za tym a bezglutenowcy po kęsie tego pewno by sie przewrócili  ;)
To jest właściwie sam gluten z przyprawami, wypłókiwany z mąki, gotowany, pieczony jak pieczeń i krojony.



« Ostatnia zmiana: 30.12.2012, 13:44:14 pm wysłana przez Fik »

Offline Minka

  • Żółw promienisty (Geochelone radiata)
  • **
  • Wiadomości: 800
  • Reputacja: 24
  • Żółwie stepowe- Maniek i Marcelinka :)
Odp: Smaczna kuchnia wegetariańska
« Odpowiedź #134 dnia: 30.12.2012, 20:14:12 pm »
Ja wczoraj narobiłam makaronu bo dostałam jajek od rodziny ze wsi i chyba z 2 kg mąki gniotłam. ale takich normalny, za mamine sie jeszcze nie wzięłam wtedy. I co? stygną w misce a moja mama podeszła i całą garść zjadła. i od wczoraj choruje o.O wiec to tak w temat mąki :D

Fik masz przepis na to coś? bo to takie dobre danie nic jak w lodówie pusto.. Może rozpowszechnię na uczelni jak tam wszyscy głodni chodzą ;p
W sprawie gehenny zwierząt
nie wystarczy bić na alarm,
trzeba bić po gębie.