Pozostałe > Rozmowy na każdy temat i powitania
Smaczna kuchnia wegetariańska
Kamil56:
Kloss nie znasz się.
Dania z soczewicy są bardzo smaczne.
Chyba żartujesz że nie smakuje ci wigilijnego wydania kapusta z grochem?
Wszelkie warzywka na parze i pieczone- mniam
areworka:
Omlet z warzywami mniam:)
Składniki na omlet:
2 jaja
1 łyżka mąki (może być bezglutenowa – u nas mąka z ciecierzycy)
2-3 łyżki wody lub mleka
szczypta soli
1/2 łyżeczki ziaren czarnuszki (można pominąć)
szczypta kurkumy (można pominąć)
mała łyżeczka oleju kokosowego lub rzepakowego do smażenia
Sposób przygotowania:
Mąkę i wodę wymieszać na jednolitą masę, dodać jajka i przyprawy. Masę dokładnie rozmącić widelcem. Wylać na rozgrzaną z dodatkiem odrobiny oleju patelnię. Smażyć powoli po obu stronach.
Nadzienie:
2-3 pieczarki
2 suszone pomidorki
1/4 awokado
20 g fety
garść świeżej sałaty lub inny innych ziół (np. mix sałat, rukola, listki szpinaku, natka pietruszki lub szczypiorku)
odrobina oliwy (może być z pomidorów suszonych jeśli używamy z zalewy)
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Pieczarki pokroić i podsmażyć chwilę na odrobinie oliwy. Awokado i suszone pomidory pokroić w drobne kostki, wymieszać z garścią zielonych sałat, dodać pieczarki. Dodać pokruszoną fetę i doprawić solą i pieprzem do smaku.
pati_kul:
Jeżeli chodzi o soczewicę to polecam kotlety z soczewicy i pieczarek :)
Składniki:
1/2 szklanki czerwonej soczewicy
350 g pieczarek
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżka masła
3 łyżki posiekanej natki lub natki i bazylii
1 jajko + do obtoczenia kotletów
2 łyżki bułki tartej + do obtoczenia
tłuszcz do smażenia (np. masło klarowane, olej kokosowy itp)
przyprawy: 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, 1/3 łyżeczki ostrej papryki, 1/2 łyżeczki kurkumy, 1/2 łyżeczki suszonego oregano, sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Soczewicę wsypać do małego garnka, zalać 1 szklanką wody, doprawić solą i zagotować. Przykryć, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez ok. 15 minut do miękkości.
Następnie garnek otworzyć, dodać przyprawy: paprykę słodką i ostrą, kurkumę, oregano i zmielony pieprz, wszystko wymieszać, odparować i ostudzić. Im bardziej soczewica zgęstnieje tym lepiej.
Pieczarki umyć, pokroić i wrzucić na patelnię. Dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz masło. Smażyć przez ok. 10 minut na większym ogniu aż pieczarki całkowicie odparują i na koniec zrumienią się.
W międzyczasie doprawić je solą i pieprzem, dodać też przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekaną natkę pietruszki lub natkę z bazylią. Tak przygotowane pieczarki przestudzić i rozdrobnić w melakserze lub posiekać na desce.
W misce połączyć soczewicę, pieczarki oraz jajko i 2 łyżki bułki tartej. Doprawić solą i pieprzem w razie potrzeby. Uformować 3 kotlety (masa może być trochę luźniejsza), obtoczyć je w roztrzepanym jajku a następnie w bułce tartej. Usmażyć na złoty kolor z dwóch stron na maśle klarowanym lub oleju.
fuga:
Świetne są te kotlety. Ktoś jeszcze też próbował?
doru:
Jeszcze nie, ale dzięki za przypomnienie tematu - wiem co zrobić w wolnej chwili na obiad :D
Nawigacja
Idź do wersji pełnej