Jest wiele dań, które można zrobić po prostu bez mięsa - np. fasolka po bretońsku, ale bez kiełbasy itp., w zamian np. suszone grzyby.
Ponoć też, fasolki i inne strączkowe są ważne dla wegetarian, ale ja nie jem często i za dużo. Jeśli już, to są to proste potrawy.
Nie mam takich fajnych przepisów jak Wy, toteż zaproponuję poniższy link w tym temacie:
http://www.styl.pl/kuchnia/mistrzyni-kuchni/news-straczkowe-lubie-to,nId,717239Również, LECZO, które moja kochana żona, ze względu na mnie robi bez mięsa, bardzo polecam !!!
Można dodać fasolkę szparagową, pychota
Dobrą bazą dla wegetarian jest również kuchnia śródziemnomorska, można po prostu wybierać potrawy bez mięsa, lub nie dodawać, lub zastępować grzybami i strączkowymi.
Ale myślę, że ideą kuchni wegetariańskiej, jest właśnie prostota , jak najmniej przetworzone pokarmy.
Z czasem również człowiek może się wczuć / wsłuchać w organizm, który podpowiada, co jest dobre, a co ciężko strawne.
Ja w ten sposób odstawiłem już wszystko co smażone i pieczone, mało słodyczy, już nawet czekolady tak nie smakują ...
Chyba kuchnia wegańska też zakłada na surowo lub gotowane ?
Ale każdy musi odnaleźć, to co dla Ciebie jest dobre, różne są gusta i guściki