""""Wykupowanie żółwi sprawia tylko, że na ich miejsce będzie kolejny""""""
- "na ich miejsce będzie kolejny" - powtarzany z Forum znany Slogan i Formułka.....
po wykupieniu , za symboliczne 150zł , żółwi ze sklepów , przekazałem je do adopcji, na wybieg zewn. na słońce. I zablokowałem dalszą sprzedaż, z powodu: braku warunków w sklepie do trzymania żółwi. Efekt: puste aquaria, lub zastąpione płazami, myszkami.......
"""""nic nie da się zrobić, jeśli zwierzę może się obrócić w pojemniku, jest karmione czymkolwiek i ma dostęp do wody - niczego innego prawo nie określa, w ustawie nie ma minimalnych wymiarów terrarium dla gadów ani wymaganego żywienia""""""
-to jest myślenie etatystyczne=socjalistyczne tzn, że wszystko musi byc zorganizowane albo centralnie z Warszawy, albo drogą ustaw, zakazów, nakazów (np absurdalnych z EuroKołchozu) , albo inaczej odgórnie - nigdy oddolnie, wolną inicjatywą oddolną. Tak samo, jak pytania sklepowiczów pod mój adres: A czy Pan jest z jakiejś organizacji? Ci ludzie=etatyści myślą, że wszystko musi pochodzic z organizacji, z urzędu, albo centralnie z Warszawy.....
""""Jak więc proponujesz "blokować dalszą sprzedaż", skoro dla właścicieli tych sklepów liczy się zysk? Myślisz że ot tak z tego zrezygnują?""""""
- w przypadku 3 sklepów zoolog. w Galeriach, blokada się udała, sklepów, gdzie galeryjna-polskojęzyczna ludnośc tubylcza, nawet i z dziecmi zachodzi do sklepów zoolog. , pukają w szyby, uśmiechają się, ale jakoś nie wpadną na pomysł, aby upomniec się o większe terraria, aquaria, nie mówiąc już o przyniesieniu podłoża, zielska itd.... A sposobów na skuteczne zniechęcenie co nie miara.