Aktualności: Witamy na forum o żółwiach lądowych! forum.zolw.info

• 28.06.2025, 16:50:48 pm

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Autor Wątek: Witam - Serpentin  (Przeczytany 6731 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Serpentin

• Pomocnik adopcyjny
  • Żółw egipski (Testudo kleinmanni)
  • *
  • Reputacja: 18
    • Turtle Day/ Dzień Żółwia
Witam - Serpentin
« dnia: 21.09.2009, 22:41:47 pm »
Na forum jestem zarejestrowany od dłuższego czasu ale jakoś nie miałem okazji na dobre się zadomowić może dlatego, że zawsze żółwie lądowe stanowiły mniejszą grupę posiadanych gatunków. Dlatego dopiero teraz postanowiłem się oficjalnie z wszystkimi użytkownikami przywitać i napisać parę słów o sobie.

Studiuje zootechnikę na UR w Krakowie, należę do Stowarzyszenia Hodowców Żółwi EMYS oraz do Ogólnokrajowego Stowarzyszenia Ochrony Gadów i Płazów Polski. Obecnie pracuje również nad nowym projektem zajmującym się kwestią sytuacji niechcianych i cierpiących żółwi jednak szczegółów póki co nie mogę zdradzić.

Żółwiami zajmuje się od najmłodszych lat przeczytałem mnóstwo krajowej jak i zagranicznej literatury. Ciągle zdobywam doświadczenie  i to nie tylko w hodowli gdyż żółwie są moim głównym zainteresowanie. Jestem autorem różnych artykułów poświęconych tym gadom np. Żółw grecki (Testudo hermanni); Żółw błotny, czyli nasza krajowa perełka wśród gadów - Nasze akwarium nr 109, strony 36-38; Żywienie żółwi lądowych- Nasze akwarium nr 111, strony 36-38. Oprócz tego dzielę się swoją wiedza na różnego rodzaju prelekcjach i spotkaniach np. I Krajowa Impreza z Okazji Dnia Żółwia

Cóż z żółwi lądowych posiadam obecnie tylko haremik Żółwi stepowych (Agrionemys horsfieldii) jeśli chodzi o resztę gatunków to zapraszam do zaglądnięcia na mój profil  na tcp. Mam mimo wszystko  drobną nadzieję, że chociaż parę osób kojarzy mój nick ;)

Pozdrawiam i jeszcze raz wszystkich bardzo serdecznie witam i mam nadzieję, że ty razem już bardziej wpiszę się w życie tego forum ;)

Serpentin

Kontakt:
serpentin@op.pl
gg 1793565
Odpowiedzialny opiekun to taki, który stara się zapewnić zwierzęciu podstawowe warunki zoohigieniczne i otwarty jest na konstruktywną krytykę.

Offline Basia

• Żółw lamparci (Geochelone pardalis)
  • Reputacja: 37
Odp: Witam - Serpentin
« Odpowiedź #1 dnia: 22.09.2009, 08:07:02 am »
cześć Serpentin, ja Ciebie dobrze kojarzę :D

Offline Bartek

• Reputacja: 10
« Odpowiedź #2 dnia: 22.09.2009, 08:23:01 am »
Witaj
Widzę bardzo wielki dorobek, to dobrze dla forum, kolejna osoba, która może pomóc swoją wiedzą i cennymi wskazówkami.

Offline Basia

• Reputacja: 37
« Odpowiedź #3 dnia: 22.09.2009, 08:24:18 am »

cześć Serpentin, ja Ciebie dobrze kojarzę :D  Bo ze Stowarzyszenia Ochrony Płazów i Gadów Polski  :D  I z jazdy autobusem, kiedy to mówiłam ci w nim o historii Cystersów i akcjach detektywistycznych w kierunku żółwia błotnego  ;D.

Offline Serpentin

• Pomocnik adopcyjny
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 22.09.2009, 09:54:16 am »
No te akcje detektywistyczne będą nadal trwały bo jeszcze bardziej mnie nakręciłaś do tego co planowałem ;)

Pozdrawiam
Odpowiedzialny opiekun to taki, który stara się zapewnić zwierzęciu podstawowe warunki zoohigieniczne i otwarty jest na konstruktywną krytykę.

Offline malwa

• Pomocnik adopcyjny
  • Żółw leśny (Geochelone carbonaria)
  • *
  • Reputacja: 69
« Odpowiedź #5 dnia: 22.09.2009, 10:34:26 am »
Witaj na forum, sama mialam plan pare miesiecy temy zalozyc przytulek dla wodniakow bo jest tego na wydaniu tu pelno, ale po przeczytaniu paru artykulow doszlam do wniosku ze mnie na to nie stac, chodzilo glownie o wykopanie stawu, bo moim pierwszym zalozeniem bylo oczko wodne ale szybko mi ten pomysl wybito z glowy, wiec jesli nie moge zapewnic wlasciwych warunkow musze dac sobie spokuj na jakis czas.

Offline malwa

• Pomocnik adopcyjny
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 22.09.2009, 10:41:59 am »
Serpentin czy ja dobrze widze byles zarejstrowany na forum 3lata!!! i dopiero teraz do nas piszez, gdzie ty sie czlowieku ukrywales z ta wiedza? tak dlugo ja nabywales ?.... ;D
Oczywiscie to wszystko w sensie zartu  :P....

Offline Serpentin

• Pomocnik adopcyjny
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 22.09.2009, 10:49:45 am »
Ja z kolei mam słabość do tych wodniaków i obecnie u mnie w oczku pływa 4 Trachemys scripta elegans (Żółw czerwonlicy), 3 Trachemys scripta scripta (Żółw żółtobrzuchy) i jeden Pseudemys concinna concinna. Jednak projekt nad, którym pracuje to coś innego niż to co pewnie masz na myśli, dlatego proszę o cierpliwość za jakiś czas się pochwale i wszystko się wyjaśni.

Co do drugiego posta to cóż ja rzadko się na forach wypowiadam i tak. Przeważnie wole napisać jakiś artykuł, a jak już zakładam tematy na forum to przypominają one również artykuły hihi ;) Natomiast do takich zwyczajnych pytań często nie mam cierpliwości bo ile można wałkować te same rzeczy. Obecnie największe zainteresowanie budzi we mnie teraz wszystko co związane z anatomią tych gadów, a także leczeniem i diagnostyką.

Pozdrawiam

PS W żółwiach siedzę od 4 roku życia i mimo zdobytej już wiedzy i doświadczenia, ciągle się uczę czegoś nowego na temat tych niezwykłych gadów....

« Ostatnia zmiana: 22.09.2009, 10:52:11 am wysłana przez Serpentin »

Offline malwa

• Pomocnik adopcyjny
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 22.09.2009, 11:08:49 am »
Zazdroszcze ludzia ktorzy potrafia godzinami czytac , wyszukiwac i uczyc sie interesujacych rzeczy, ja niestety jestem typowym matolem w tej dziedzinie, czytanie mnie meczy a cyferki usypiaja, lubie artykuly ale krotkie i na temat.
Jesli chodzi o wodniaki to barrrdzo podobaja mi sie box turtle i to pewnie dlatego ze sa bardzo podobne do ladowcow szczegolnie do zawiaskow ze wzgledu na metody obrincze .
Wiez chyba kazdemu z nas siada dupsko jesli chodzi o nowicjuszy, najgorsze to ze walkowanie tego samego i tak czasami nie  przynosi zadnego efektu u niekturych osobnikow ale szkoda mi zawsze tych ktozy zaczynaja swoja przygode w tej dziedzinie , jak sam pewnie wiez poczatki sa zawsze trudne a my chyba nie zawsze je ulatwiamy, ale niestety jesli w gre wchodza zwierzeta ja osobiscie nie lubie siedziec cicho , (chociaz napewno duzo ludzi ze zlotu napisze inaczej ale poprostu trzeba ich ignorowac, sami robili chalas a potem zganiali na mnie  ::)....)

Offline Serpentin

• Pomocnik adopcyjny
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 22.09.2009, 21:55:11 pm »
Wiesz nowicjusz nowicjuszowi nie równy ;) Ja na przykład nie należę do łatwych osób jeśli chodzi o pomoc na PW, e-maila czy gg. Bo zwyczajnie odpowiadam rzecz jasna, ale podając linki do artykułów, publikacji i informacji które akurat osoba potrzebuje. Dopiero po zapoznaniu się z nimi przez pytającego odpowiadam na dalsze już ciekawsze wątpliwości, których rzeczywiście nie było w wysłanych materiałach. 
Wyjątek stanowią jednak choroby bo tutaj, każdy przypadek należy rozpatrywać indywidualnie nigdy nie popadając w rutynę. I dlatego jestem tutaj znacznie wyrozumialszy na pytania.

Pozdrawiam i dziękuje za ciepłe przywitanie ;)

PS O żółwiach mógłbym czytać, oglądać i rozmawiać naprawdę długo i nie mieć tego dosyć…