Aktualności: Witamy na forum o żółwiach lądowych! forum.zolw.info

• 07.09.2025, 09:30:54 am

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Autor Wątek: żółwie lądowe w sklepach zoologicznych - "Wiem,ale sprawdzam"  (Przeczytany 17103 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline TestudoTorun

• Żółw stepowy (Testudo horsfieldi)
  • *
  • Reputacja: 0
Witam :)
W ostatnich dniach i tygodniach udało mi się  - swoimi "sposobami" - wydobyc  z Galeryjnego sklepu zoologicznego (w tym wypadku "AquaelZOO") malucha stepowego, który od dłuższego czasu zalegał w nieodpowiednich warunkach (zbyt małe szklane aquarium, podłoże: suche drewienka,  do jedzenia: komercyjny granulat (prod. tej firmy, a jakże), brak dobrej wentylacji (szyba ciepła jak w piekarniku) no i oczywiście...wydrapany narożnik (tu przemówił sam żółw: takie "warunki" jemu nie odpowiadają). I na to wszystko , zniechęcająca dla klienta, wydłużająca zaleganie żółwia w tym karcerze, cena 500zł.  I to był jeden sklep, a siec ma ich wiele  (poniżej)

Więc mały Apel :
Kochani  "Miłośnicy-Sympatycy" żółwi lądowych , wstancie z kanap, odłóżcie  na moment smartfony, Tablety i komórki i wybierzcie się do sklepów zoologicznych w Waszych Miastach,  sprawdźcie   czy nie ma tam żółwi trzymanych w nieodpowiednich warunkach.   I podejmując inicjatywę, działajcie   z zastrzeżeniem, aby na miejsce żółwia , którego uda Wam się wydostac, tudzież wykupic,  żeby nie trafiały następne  (oczywiście w sytuacji kiedy sklep uparcie  nie chce przeznaczyc tych kilka groszy (dla Sieci nic nie znaczących)   na odpowiednie  terraria osb.    Dla sklepu to żaden wydatek.....

Poniżej adresy sklepów galeryjnych  i nie tylko  tej sieci AquaelZOO (chodź oczywiście innych sieci zoologicznych bez liku)

Białystok - AUCHAN Produkcyjna
Białystok - CH STAROSIELCE
Bielsko-Biała - CH SFERA
Bydgoszcz - AUCHAN
Czeladź - CH M1
Częstochowa - AUCHAN

Gdańsk - GALERIA PRZYMORZE
Gliwice - CH ARENA
Jelenia Góra- CH SUDECKA
Kalisz - GALERIA AMBER
Kalisz - GALERIA KALISZ
Katowice - CH DĄBRÓWKA
Katowice - AUCHAN Renców
Konin - CH FERIO
Kraków - GALERIA BRONOWICE
Kraków - Węgrzce CH ATUT
Lublin - CARREFOUR

Łomianki - AUCHAN
Łódź - GALERIA ŁÓDZKA
Łódź - TESCO
Płock - AUCHAN
Poznań - AUCHAN
Radom - GALERIA SŁONECZNA

Suwałki - CH TESCO
Szczecin - AUCHAN
Szczecin - CH TURZYN
Szczecin - CH GALAXY

Toruń - Galeria COPERNICUS
Warszawa - ARKADIA
Warszawa - CH FERIO

Wrocław - CH ARKADY
Wrocław - CH Pasaż Grunwaldzki

Offline nihyamisca

• *
  • Reputacja: 0
    • zmarszczki grawitacyjne – u kogo
Odp: żółwie lądowe w sklepach zoologicznych - "Wiem,ale sprawdzam"
« Odpowiedź #1 dnia: 28.09.2017, 09:30:45 am »
Hej! Ja już zareagowałem we Wrocławiu - wykupiłem 2 żółwiki :)
...

Offline Kenet

• Żółw promienisty (Geochelone radiata)
  • **
  • Reputacja: 1480
  • Ż.grecki Testudo hermanni #redutaprzejmujeswiat
« Odpowiedź #2 dnia: 28.09.2017, 17:48:06 pm »
Bez sensu jest wykupywanie żółwi.Na ich miejsce wchodzą następne i machina się napędza.
Lepiej przedstawić pracownikom właściwe warunki ,jeśli ich nie spłnią w określonym czasie zadzwonić po odpowiednie służby.
Wolność!
Wiara!
Siła!
To jest nasza gra.
Orduna do boju
My zwyciężymy tam!

Orduna Boss jest przyciąganiem.
Bez wysiłku lasi łapie.
Grawitacja jest jego bronią.
Wszechświat w jego zasięgu.

Offline Candy

• *
  • Reputacja: 2
  • Candy - samica żółwia stepowego
« Odpowiedź #3 dnia: 02.10.2017, 09:45:20 am »
Ja kiedyś zareagowałam w swoim mieście. Moja Candy jest właśnie zakupem z litości. Siedziała w małym akwarium dwa miesiące, zarobaczona totalnie jak się później okazało, bez wody, miejsca do schowania, już o tym pisałam gdzieś na forum.. Zadzwoniłam do Inspektoratu Weterynarii. Tam Pani była zdziwiona, o co mi chodzi, że warunki są sprawdzane i przecież jest ok (sic!). Napisałam do nich więc maila, żeby był ślad po rozmowie: załączyłam zdjęcia warunków w jakich siedzi żółw i pościągane artykuły o prawidłowych warunkach hodowlanych żółwi. Reakcja była.. efekt: mniejsza temperatura, parę symbolicznych patyczków jako "schowek" i szyba obklejona jakąś fototapetą, żeby nie drapał. No ale najważniejsze: nad AKWARIUM (ten sam rozmiar), z nowym żółwiem, pewnie już też zarobaczonym, bo nie sądzę, żeby ktoś posprzątał jajka owsików, napis: "ZAKAZ FOTOGRAFOWANIA I FILMOWANIA CAŁEGO SKLEPU!!!!!". Walka z wiatrakami. Chyba faktycznie najlepsze byłoby nie kupowanie zwierząt z zoologicznych sklepów.
« Ostatnia zmiana: 02.10.2017, 09:49:03 am wysłana przez Candy »