idąc dalej tym tropem trzebaby stwierdzić, że w obrębie całego pomieszczenia w którym ta giełda się odbywała również owe wirusy i bakterie mogą się przenosić, więc takich i jakichkolwiek innych zgrupowań zwierząt nie należałoby organizować. Najlepiej ich poprostu zabronić.Mielibyśmy do czynienia z tzw Utopią. Jeśli ktoś ma w domu przykładowo stapowe i greki też jest be bo przecież w obrębie stosunkowo małego pomieszczenia jakim jest mieszkanie/dom też mogę się od siebie czyms pozarażać. I tu dochodzimy do wniosku że conajmniej kilku uzutkowników stale udzielających się na forum tak naprawdę czyni swoim gadom wielką krzywdę ponieważ nie posiada dla stepowych oddzielnego... ogrodu oddzielonego barierą próżniową od ogrodu dla greckich tudzież żabutów. W tym miejscu mozna by skrytykować wegego za to ze ma wiele gatunków gadów (już nawet nie tylko Testudines). Nie popadajmy w paranoję. Tomek powiedz, naprawdę myslisz, że jeśli jeden z Twoich zółwi złapałby jakiego wirusa to w obrębie mieszkania, nawet dużego domu ten wirus by się nie przeniósł w przeciągu paru dni? W momencie kiedy jest on w stadium eklipsy (zainteresowanych odsyłam chociażby do ksiązek do biologii z liceum sprzed reformy oświatowej)może faktycznie szkody drugiemu zółwiowi nie poczyni. Ale w momencie rozpadu komórek żywiciela i uwolnieniu z niej wielu zreplikowanych wirionów wszystko momentalnie przenosi się z najmniejszym ruchem powietrza... i epidemia gotowa.
Naturalnie nie jestem za trzymaniem dwóch gatunkow w jednym terra bo jest bezsensowne także z innych względów i to ważniejszych niż ochrona przed zarażeniem. Chodzi mi o to że niektórzy nagminnie i bez zastanowienia powtarzają te same frazesy- niekoniecznie w sytuacji do której one pasuja...
Dodano 18.09.2012, 16:07:45 pm
Chodzi przede wszystkim o kontakt z odchodami, bo flora bakteryjna przewodu pokarmowego jest różna
Nie będę się z tym sprzeczał, aczkolwiek moje wykształcenie pozwala mi twierdzić, że nie do końca. Moze różnić sie ona poszczególnymi szczepami, ale zasadniczo spełniają one analogiczna rolę. Zresztą flora bakteryjna przewodu pokarmowego nie jest uzależniona jedynie od tego z jakim gatunkiem mamy do czynienia. Duże znaczenie ma środowisko i pokarm w jakim dany OSOBNIK funkcjonuje