Żółwie lądowe > Suplementacja

Ile razy dawać sepię

<< < (2/2)

Kamil56:
Wysusz i zmiel w młynku do kawy.
Jak się bardzo martwisz to możesz je pogotować przed suszeniem kilka minut.

F_lipa11:
czytałem w linku Doru o gotowaniu czy wyparzaniu skorup:(tu cytat) Jest to zabieg szkodliwy dla zawartego w nich wapnia, który pod wpływem wysokiej temperatury zmienia się w nieprzyswajalny dla organizmu wapń nieorganiczny. Więc lepiej nie wyparzać, ani nie wygotowywać skorup od jaj. Wystarczy wysuszyć. Pamiętaj, że ich przydatność (to również jest w tym artykule) wynosi tylko około 2 tygodnie (już po przygotowaniu).
PS.
Artykuł jest bardzo interesujący i naprawdę warto go przeczytać. Oto link: https://drive.google.com/drive/folders/0B7JNt2E9WRAfVmZvQWZ1R0ZxNVE

doru:
Informacje na temat skorupek jaj do tego co pisałam pochodzą swoją drogą z tego forum, na końcu dokumentu są linki źródłowe ;)
Kiedyś na facebooku rozgorzała dyskusja na ten temat, mianowicie lekarz weterynarii, bardzo dobry specjalista i wieloletni hodowca wielu gatunków żółwi zaprzeczył tej informacji, jakoby gotowanie jaj (a tym samym ich skorup) eliminowało je jako źródło wapnia.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej