Aktualności: Witamy na forum o żółwiach lądowych! forum.zolw.info

• 06.09.2025, 10:18:57 am

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Autor Wątek: Co z tymi lampami?  (Przeczytany 14762 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Steepek

• Żółw stepowy (Testudo horsfieldi)
  • *
  • Reputacja: 0
Co z tymi lampami?
« dnia: 23.01.2021, 21:44:53 pm »
Hej, w necie wyczytałam, że do terrarium dla żółwia lądowego potrzebujemy dwóch lamp: z żarówką UVB i grzewczą lub lustrzaną,  chociaż spotkałam się ze stwierdzeniem, że wystarczy grzewcza   ??? Dodatkowo na zdjęciach terrarriów zawsze widzę tylko jedną lampę... Mam już totalny mętlik w głowie w tym temacie.. Pytanie do Was - jaka powinna być ta lampa? Czy wystarczy grzewcza?

Offline Kenet

• Żółw promienisty (Geochelone radiata)
  • **
  • Reputacja: 1480
  • Ż.grecki Testudo hermanni #redutaprzejmujeswiat
Odp: Co z tymi lampami?
« Odpowiedź #1 dnia: 23.01.2021, 22:13:43 pm »
Najlepszym rozwiązaniem jest metahalogen. Jest to połączenie żarówki grzewczej z UV.
https://egzotic-room.com/produkt/reptech-hid-metahalogen-balast-staly-bonus-miernik/?fbclid=IwAR1MS0hPuCMfALTXoMVTNrC_8naIjuEkJ-d1yt3MO8Fk5UANgO9sXSE5PDk
Może być np. taki.
Wolność!
Wiara!
Siła!
To jest nasza gra.
Orduna do boju
My zwyciężymy tam!

Orduna Boss jest przyciąganiem.
Bez wysiłku lasi łapie.
Grawitacja jest jego bronią.
Wszechświat w jego zasięgu.

Offline Majca

• *
  • Reputacja: 0
« Odpowiedź #2 dnia: 31.01.2021, 01:02:29 am »
Witaj mam żółwia tak jak ty i polecam kupić dwie jedna grzewcza a druga od wzorująca światło dzienne ja korzystam z takich i jestem bardzo zadowolona jest idealna dla żółwi, gekonów agam itp. : MINI COMBO DOME tu link do niej https://www.googleadservices.com/pagead/aclk?sa=L&ai=DChcSEwiLsL2S78TuAhWYrO0KHUvYBgcYABAEGgJkZw&ohost=www.google.com&cid=CAESQOD2MaqCW6L78T-Z6JFqZANIS0NTD_qgtQhyPk-fxpDPpSfcr3UskLEErGK9mQqijxoYie1sz2y_Cn4FqUjU3aE&sig=AOD64_1jzTucwW2wIM4Qly_D_7yqckMdng&ctype=5&q=&ved=2ahUKEwiBybOS78TuAhVXuKQKHYQCDeMQ9aACegQICRBH&adurl=
;D

Offline Kenet

• Żółw promienisty (Geochelone radiata)
  • **
  • Reputacja: 1480
  • Ż.grecki Testudo hermanni #redutaprzejmujeswiat
« Odpowiedź #3 dnia: 31.01.2021, 09:28:36 am »
Niestety ale te żarówki nie nadają się dla żółwi. Są zwyczajnie za słabe.
Metahalogen to zdecydowanie najlepsza opcja. Pewnym zamiennikiem może być żarówka UV którą trzeba często wymieniać.
Wolność!
Wiara!
Siła!
To jest nasza gra.
Orduna do boju
My zwyciężymy tam!

Orduna Boss jest przyciąganiem.
Bez wysiłku lasi łapie.
Grawitacja jest jego bronią.
Wszechświat w jego zasięgu.

Offline Ważka

• *
  • Reputacja: 2
« Odpowiedź #4 dnia: 01.02.2021, 12:22:28 pm »
Na początku dla mojego Viktora miałam dwie lampy - grzewczą i UVB. Niestety testy miernikiem pod lampą UVB wychodziły blado. Nie dostarczała ona mojemu Viktorowi tyle promieniowania ile potrzebował.
Niedawno zakupiłam metahalogen dokładnie taki jaki podlinkował @Kenet i już nie wyobrażam sobie wrócić do systemu dwóch żarówek.
Przede wszystkim widać różnicę w zachowaniu mojego Viktora. Chętniej wychodzi ze swojej kryjówki. Obecnie tam już tylko w nocy śpi. W końcu zaczął wygrzewać się pod lampą, sam wchodzi do wody. Jest bardziej ciekawski i jakby ma bardziej wyregulowany tryb dobowy. Metahalogen to zdecydowanie najlepsza i najzdrowsza opcja dla naszych skorupek.
Żółw stepowy (Testudo horsfieldii)