Aktualności: Witamy na forum o żółwiach lądowych! forum.zolw.info

• 21.06.2025, 13:17:32 pm

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Autor Wątek: Oświetlenie  (Przeczytany 14865 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Piter

• Żółw stepowy (Testudo horsfieldi)
  • *
  • Reputacja: 0
Oświetlenie
« dnia: 20.03.2012, 11:48:08 am »
Hejka.:D

Chciałem się dowiedzieć jak dobrze wyposażyć moje terrarium w oświetlenie. Zależy mi na tym jakie typy i jakie firmy wybrać dla mojego żółwia stepowego. Czy są mu potrzebne takie żarówki , które na przykład emitują promieniowanie księżyca???? Proszę o pomoc , bo niewiele dowiedziałem się z tego artykułu http://www.zolw.info/hodowla/wybieg-i-terrarium/oswietlenie/swietlowki-i-lampy-uvb
Żółwik to może dla wielu małe stworzonko , ale również dla wielu wielkie Stworzenie Boże...

Offline sola

• Pomocnik adopcyjny
  • Żółw promienisty (Geochelone radiata)
  • **
  • Reputacja: 16
Odp: Oświetlenie
« Odpowiedź #1 dnia: 20.03.2012, 12:33:41 pm »
Musisz mieć dwie żarówki.

Jedna to żarówka grzewcza, pod którą żółw będzie się wygrzewać. Dobrze sprawdza się zwyczajna lustrzanka 60W lub 40W.

Druga to świetlówka emitująca UVB. Może być rurowa lub kompaktowa. Ja używam kompaktowej Exo terra Repti Glo 10.0

Offline Piter

• Żółw stepowy (Testudo horsfieldi)
  • *
  • Reputacja: 0
« Odpowiedź #2 dnia: 20.03.2012, 19:27:16 pm »
Wielkie dzięki...:))
Żółwik to może dla wielu małe stworzonko , ale również dla wielu wielkie Stworzenie Boże...

Offline rumek

• Żółw egipski (Testudo kleinmanni)
  • *
  • Reputacja: 6
« Odpowiedź #3 dnia: 16.04.2012, 12:05:28 pm »
jednak chyba też istotnym są wymiary terrarium tak żeby nie przedobrzyć z możliwościami oświetleniowymi...wiadomo że jeśli można to warto terrarium podzielić na strefy tak żeby żółw miał możliwość różnorodnego dostępu do otoczenia więc za mocne będą miały też swoje minusy bo ciężej będzie wydzielić takie strefy a za słabe no to wiadomo w druga stronę... :)
Mylić się to rzecz ludzka , nie słuchać rad to głupota.

Offline semiramida

• Żółw lamparci (Geochelone pardalis)
  • Reputacja: 67
  • 1992-2012 stepówka Kubusia, od 2013 lampart Bączek
    • Dziennik o żółwicy stepowej
« Odpowiedź #4 dnia: 17.04.2012, 02:22:30 am »
Tak wiele rzeczy jest istotnych w doborze oświetlenia dla gadów, że aż Exo Terra nakręciło film :) --> http://www.exo-terra.com/en/exo_terra_tv/light_movie.php
Chcesz adoptować lub oddać żółwia do adopcji? Zajrzyj tu --> ADOPCJE ŻÓŁWI NA FORUM

Offline rumek

• *
« Odpowiedź #5 dnia: 17.04.2012, 09:16:43 am »
Semiramida co sądzisz o takiej żarówce grzewczej http://allegro.pl/exo-terra-heat-glo-r20-75w-zarowka-grzewcza-w-wa-i2265597705.html#tabsAnchor nie mam jakiegokolwiek doświadczenia z żarówkami emitującymi fale podczerwieni...a dziwnie jest ona sporo tańsza od chociażby takiego słabszego mocą promiennika ciepła... http://allegro.pl/zoo-med-ceramic-heat-emitter-60w-promiennik-ciepla-i2253475386.html

Dodano 17.04.2012, 09:31:48 am
a i jeszcze jedno bo pytałem kilka razy przy okazji innych tematów na jakim poziomie powinna być wilgotność w terrarium??
« Ostatnia zmiana: 17.04.2012, 09:31:48 am wysłana przez rumek »

Offline semiramida

« Odpowiedź #6 dnia: 17.04.2012, 16:54:12 pm »
Różnica w cenie wynika z długiej żywotności promiennika ceramicznego - taki zakup jest na lata, a żarówka się prędzej czy później przepali.
Niemniej nie polecam dogrzewania stepówek nocą, żółwie tego gatunku wręcz potrzebują spadków temperatur w nocy dla utrzymania naturalnego rytmu dobowego. Na dzień natomiast wystarczy żarówka-lustrzanka o odpowiedniej mocy, tak by centralnie pod lampą było 30-35 stopni a w części wilgotnej jakieś 22-24 stopnie.

Wg źródeł w części wilgotnej 50-60%, a w części suchej 35-40%. Przy terrarium otwartym to się samo trzyma, wystarczy pilnować odpowiedniej konsystencji podłoża przez podlewanie i zraszanie. W zamkniętym będziesz musiał niestety bardziej uważać.
« Ostatnia zmiana: 17.04.2012, 16:56:02 pm wysłana przez semiramida »
Chcesz adoptować lub oddać żółwia do adopcji? Zajrzyj tu --> ADOPCJE ŻÓŁWI NA FORUM

Offline rumek

• *
« Odpowiedź #7 dnia: 17.04.2012, 22:05:36 pm »
czekając na odpowiedź w tym temacie przemyślałem co bardziej będzie lepsze...co do ciągłego dogrzewania to nawet na dotychczasowym promienniku tak nie jest niemniej jednak będzie ceramiczny :)  <afro>

Offline ankan

• Pomocnik adopcyjny
  • Żółw pustynny (Geochelone sulcata)
  • Reputacja: 170
  • Posiad. gat: Żółw lamparci (Geochelone pardalis)x3
« Odpowiedź #8 dnia: 17.04.2012, 23:16:47 pm »
Rumek - czy Ty masz jakoś bardzo zimno w domu, że musisz do terro 120x80 wepchnąć żarówkę 75Watt i jeszcze promiennik ciepła?
Ja mam terro 180x120 - jest w nim obecnie: żarówka grzewcza 40Watt ZooMedu (jak jest chłodniej to daję 50Watt Tight Beam Exo Terry). Do tego oświetleniowe: ReptiGlo 2,0 UVB 13 Watt i zwykła świetlówka rurowa - 12 Watt bodajże, 50 cm długości. I starcza.
Terro jest otwarte obecnie. Zimą - je przekrywam pleksą i czasem zamiast ReptiGlo dają zwykłą grzewcza lustrzankę 40Watt a na noc czerwoną 40Watt ZooMedu.
CHCESZ ODDAĆ LUB ADOPTOWAĆ ŻÓŁWIA KLIKNIJ TUTAJ

Offline rumek

• *
« Odpowiedź #9 dnia: 17.04.2012, 23:24:46 pm »
wiesz co nie no nie powiedziałbym że jest zimno tym bardziej że terra stoi w okolicy grzejnika...nie umiem wyjaśnić anomalii związanych z temperaturą...zamówiłem nowe lampy dzienna reti glo 10.0 26, oraz intense basking spot 100watt(rozmyśliłem się z ceramicznego rozwiązania - teraz jest ceramiczny 60watt i pod lampą mam ok.24-25stopni) daje szanse nowemu,obym nie musiał już więcej rozmyślać nad temperaturą,grunt że z gadziną jest widzialna różnica :)

Offline ankan

• Pomocnik adopcyjny
« Odpowiedź #10 dnia: 17.04.2012, 23:38:47 pm »
O rany ! U mnie 60Watt jest za silna, nawet w mrozy.
Może żarówki były okrągłe zamiast lustrzanek? Albo w typie neodymium - te też ciągną prąd a ciepła nie dają. Ja bym Ci radziła iść do Prakitera czy Castoramy i kupić zwykłe lustrzanki za 3 zł 40 i 60Watt i zobaczyć jak z temperaturą będzie. W razie co możesz podsypać podłoża a pod lampami położyć kamienie, żeby żółw miał bliżej do żarówki.

Offline semiramida

« Odpowiedź #11 dnia: 18.04.2012, 23:08:29 pm »
Też coś mi się wydaje, że te żarówki musiały być manione albo masz je powieszone zbyt wysoko.
Dla unaocznienia taki mały test żarówek zaledwie 25 i 40 watowych z serwisu zolwie.net, porównujący ich możliwości grzewcze --> http://zolwie.net/index.php?option=com_content&view=article&id=192:test-owietlenia-grzewczego&catid=2:akwaterrarium&Itemid=44.

Offline rumek

• *
« Odpowiedź #12 dnia: 19.04.2012, 11:41:23 am »
semiramida wiesz co emiter ceramiczny(60watt) jest zawieszony na wysokości ok.50cm(wysokość sufitu podwieszanego) - ok.10cm (emitera)-ok.8-9 cm( podłoże w miejscu pomiaru) czyli odległość emitera od podłoża to ok.30-33cm(wiem że z wyliczeń wychodzi 31 ale są to wartości cirka) i powiem szczerze że nie wiem czemu takie słabe wyniki temperatury wychodzą...czekam na nową lampę którą zamówiłem ale tak czy siak kupie pewnie też i lustrzaną dzisiaj żeby przez te kilka dni jeszcze ona podziałała póki zamówiona mi nie przyjdzie i żebym miał większe rozeznanie w tej kwestii...

Offline semiramida

« Odpowiedź #13 dnia: 20.04.2012, 00:58:12 am »
OK, to czekamy na raport które żarówy się lepiej spisały :)

Offline ankan

• Pomocnik adopcyjny
« Odpowiedź #14 dnia: 20.04.2012, 10:49:25 am »
30 cm to za duża odległość. Jesli nie możesz obniżyć lampy to podsyp podłoża i daj kamienie tak, żeby było z 10 cm wyżej i wtedy będzie OK i powinna Ci wystraczyć żarówka 40Watt. Jeśli chcesz już koniecznie z zoologika to polecam albo ZooMedu Spot Basking Lamp abo ExoTerry Tight Beam - ale tylko te te dwie. Inne grzeją słabo...Przez zimę przestowałam kilka innych i grzały naprawdę kiepsko...;(