Aktualności: Witamy na forum o żółwiach lądowych! forum.zolw.info

• 18.05.2025, 12:30:02 pm

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Autor Wątek: Sun Glo 75W  (Przeczytany 26751 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline barto_nt

• Żółw obrzeżony (Testudo marginata)
  • Reputacja: 5
Odp: Sun Glo 75W
« Odpowiedź #15 dnia: 01.06.2012, 20:42:27 pm »
Szczerze nawet nie wiem mam go od takiej Pani która sypała mu tylko to ale ja staram się zmienić podłoże tylko narazie takie miałam w sklepie zoologicznym w okolicy... Dodam, że żółw nie miał nawet lampy grzewczej u tej pani przez 6 lat!!! Ani UVB i UVA narazie powoli wszystko kupuje.

No zawsze można było odpowiednio wszystko zorganizować wcześniej >:( Ale OK, skoro już trafił do Ciebie to masz okazję zorganizować mu odpowiednie warunki. Przede wszystkim zalecałbym wizytę kontrolną u odpowiedniego weta, tutaj masz listę takich, którzy specjalizują się w gadach (innych omijaj):
http://www.terrarium.com.pl/dzial/weterynarze

Przede wszystkimj przebadaj kał na obecność pasożytów,(one potrafią odżywiać się wszystkim co wartościowe, a dla żółwia pozostaje już niewiele)
Jeżeli jest tak jak piszesz to zrób też badanie krwi.
Żółwie to teoretycznie wytrzymałe gady. Ale przy nieodpowiednich warunkach hodowli nieodpowiedim odżywianiu w zanaczącym stopniu uszkadzają mu się narządy wewnętrzne. Żółw niestety nie powie Ci, że boli i czasem jest już za późno...

Offline KamilJ

• Żółw lamparci (Geochelone pardalis)
  • Reputacja: 19
« Odpowiedź #16 dnia: 01.06.2012, 20:42:52 pm »
A czym go karmisz?
I czy masz możliwość zbudowania mu wybiegu zewnętrznego w ogrodzie lub na balkonie?
Posiadam dwa żółwie stepowe:D

Offline kubulek

• Żółw stepowy (Testudo horsfieldi)
  • *
  • Reputacja: 0
« Odpowiedź #17 dnia: 01.06.2012, 20:51:26 pm »
Żółw wychodzi na wybieg a jak narazie warunki mu zapewniłam jakie mogłam a z podłożem poprostu nie doczytałam wcześniej i kupiłam takie jakie jest... A żółwik oczywiście był badany, odrobaczany,  miał robione badania wszystko ok oprócz tego że ma troszkę mięką skorupę, dostaje wapno do pokarmu, a jak narazie je mniszek lekarski , koniczynę krwawnik, babka lancetowata liście winogron, bazylię oregano cykorię trochę sałąty ale nie za dużo no inne dodatki raz na jakiś czas pomidory truskawki jabłuszko startą marchewkę itp.

Offline KamilJ

« Odpowiedź #18 dnia: 01.06.2012, 20:54:46 pm »
trochę sałąty ale nie za dużo no inne dodatki raz na jakiś czas pomidory truskawki jabłuszko startą marchewkę itp.
Wszystko przed tym było super, ale od tego KATASTROFA!!
To nie może znajdować się w jadłospisie żółwia! NIGDY!!
Jak będzie na słońcu i będzie miał do tego dobrą dietę plus mieszankę wapienną szybko mu skorupka dojdzie do ładu.
Opisz ten wybieg :)

TomaszW

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 01.06.2012, 20:56:01 pm »
No to jeszcze ja wtrącę swoje trzy grosze! ;D

Zrezygnuj z sałaty, owoców i warzyw (z wyjątkiem tych zalecanych tu na forum).

Patrząc na zdjęcie odnoszę wrażenie, że żółw ma trochę zbyt długi dziobek.Może się mylę.

Będąc wierny stosowanym przeze mnie zasadom hodowli żółwi gorąco namawiam do budowy wybiegu.Najlepiej w ogrodzie lub chociaż na balkonie.To bardzo ważne!Właściwie najważniejsze, poza odpowiednim żywieniem.

A terrarium (w tym przypadku akwarium).....Wyrzuciłbym te drewienka bukowe, bo mogą przynieść tylko szkodę.Najlepsza jest takie podłoże, o którym ktoś tu już wcześniej napisał.

Zresztą to w tej chwili jest mniej istotne, ponieważ o tej porze roku żółw potrzebuje wybiegu zewnętrznego.O urządzaniu terrarium możesz czytać, dowiadywać się i szkolić w międzyczasie, gdy Twój żółw będzie korzystał z dobroczynnych kąpieli słonecznych.
« Ostatnia zmiana: 01.06.2012, 21:01:32 pm wysłana przez TomaszW »

Offline KamilJ

« Odpowiedź #20 dnia: 01.06.2012, 20:59:32 pm »
Bardzo pedagogiczne podejście TomaszaW, bardzo ładnie to wszystko ujął i jego trzeba się słuchać ;)

Offline kubulek

• *
« Odpowiedź #21 dnia: 01.06.2012, 21:01:05 pm »
Na razie moje mama wychodzi z żółwikiem na spacer na podwórko obok skalniaka znalazł sobie ulubioną kryjówkę pod krzewem dodam że nie jest spuszczany z oka przeważnie jak jest ładna pogoda chodzi długo. Ale za domem ma odgrodzony kawałek 2x2m plus basenik i kryjówkę:) oraz jest krzaczek do ozdoby:)

Offline KamilJ

« Odpowiedź #22 dnia: 01.06.2012, 21:02:10 pm »
W takim razie jeśli ma taki teren to powinien być tam całą dobę ;)

Offline kubulek

• *
« Odpowiedź #23 dnia: 01.06.2012, 21:02:59 pm »
Żółw jest już po piłowaniu dzioba napisałam wczesniej:):) staram się jak najszybciej wszystko zrobić:)

TomaszW

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 01.06.2012, 21:07:33 pm »
Na razie moje mama wychodzi z żółwikiem na spacer na podwórko..... Ale za domem ma odgrodzony kawałek 2x2m plus basenik i kryjówkę:) oraz jest krzaczek do ozdoby:)

Spacery Twojej mamy z żółwikiem to niestety zbyt mało.Żółw powinien być na zewnątrz tak długo jak tylko się da, czyli całą dobę - tak jaknapisał KamilJ.Mam tu na myśli okres od maja do końca września.U poprzedniego właściciela tak nie było i dlatego skorupka Twojego żółwia jest miękka.Jeśli chcesz, aby był ładny i zdrowy to posłuchaj naszych rad.

Pokaż nam zdjęcia tego wybiegu to może coś doradzimy.

Offline barto_nt

« Odpowiedź #25 dnia: 01.06.2012, 21:09:23 pm »
Sałatę to naturalnie trzeba wyelimonować z diety ze względu na obecność szczawianów, które są mocno szkodliwymi dla zdrowia Twojej gadziny (no bo np. wyobraź sobie, że jesteś gruba, odchudzasz się, a tu ktoś Ci znienacka podaje cukier w marchwece, naturalnie w przypadku żółwia konsekwencje są gorsze aniżeli przytycie). Jeśli masz taki wybieg to SUPER, tylko kontroluj zielsko, które tam rośnie, bo może być coś szkodliwego.

Kamil, odnośnie tej doby to zaznacz, że za wyjątkiem Podhala ;D

Offline KamilJ

« Odpowiedź #26 dnia: 01.06.2012, 21:10:53 pm »
Kamil, odnośnie tej doby to zaznacz, że za wyjątkiem Podhala ;D
Oczywiście tam gdzie można sobie na to pozwolić :D

TomaszW

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: 01.06.2012, 21:12:10 pm »
Żółw jest już po piłowaniu dzioba napisałam wczesniej:):)

Przepraszam. :)
Nie zauważyłem. ;D
« Ostatnia zmiana: 01.06.2012, 21:18:11 pm wysłana przez TomaszW »

Offline KamilJ

« Odpowiedź #28 dnia: 01.06.2012, 21:14:00 pm »
Ta tym zdjęciu mój grek jest przed piłowaniem dzioba...

Pierwszy post w dodanych 19:14:21 - jest napisane tylko, że przed, może taki skrót myślowy ;)

Offline barto_nt

« Odpowiedź #29 dnia: 01.06.2012, 21:17:46 pm »
Tak jak Tomek pisze wstaw jakieś fotki wybiegu.

Tu masz przykład miom skromnym zdaniem wzorowy:

http://forum.zolw.info/wybieg/wybieg-tosi/
« Ostatnia zmiana: 01.06.2012, 21:19:58 pm wysłana przez barto_nt »