Aktualności: Witamy na forum o żółwiach lądowych! forum.zolw.info

• 21.06.2025, 12:32:02 pm

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Autor Wątek: Żarówka grzewcza  (Przeczytany 6816 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline black eye

• Żółw stepowy (Testudo horsfieldi)
  • *
  • Reputacja: 0
Żarówka grzewcza
« dnia: 06.07.2011, 16:50:56 pm »
Witajcie forumowicze. Nie wiem czy jest to odpowiednie miejsce na tego posta, jeżeli nie to z góry przepraszam. Jestem na kupnie żarówki grzewczej dla żółwia stepowego gdyż stara mi się spaliła. Moje pytanie brzmi czy ta żarówka nie wydaje się wam podejrzanie tania czy jednak warto ją kupować bo cena jest niewielka.
http://allegro.pl/zarowka-reflektorowa-grzewcza-e20-60w-i1698906497.html
Normalnie takie żarówki kosztują między 25 a 30 zł. Z góry dziękuję wam za pomoc.

Offline Skorupa

• Żółw obrzeżony (Testudo marginata)
  • Reputacja: 6
Odp: Żarówka grzewcza
« Odpowiedź #1 dnia: 06.07.2011, 17:09:01 pm »
To chyba zwykła żarówka, jakich kiedyś używało się w domach, zanim energooszczędne weszły. Ale one wydają ciepło, więc myślę, że jest ok :)

Offline neo

• Żółw promienisty (Geochelone radiata)
  • **
  • Reputacja: 15
  • Posiadany gatunek Stigmochelys pardalis
« Odpowiedź #2 dnia: 06.07.2011, 17:36:05 pm »
ona jest za droga a nie tania w sklepach elektro za żarówki lustrzanki płaci sie 4 - 5 zł a taką też potrzebujesz
nie zapomnij do tego dokupić zarówke UVB która jest już zdecydowanie droższa lecz tak samo potrzebna
In The Lap Of The Queen

Offline semiramida

• Żółw lamparci (Geochelone pardalis)
  • Reputacja: 67
  • 1992-2012 stepówka Kubusia, od 2013 lampart Bączek
    • Dziennik o żółwicy stepowej
« Odpowiedź #3 dnia: 06.07.2011, 17:36:23 pm »
Wydaje mi się, że pisząc o droższych masz na myśli markowe żarówki typu Sun Glo Spot Exo Terra (http://www.exo-terra.com/en/products/sun_glo_neodymium_spot.php), jednak dla stepowca starczy taka zwykła punktowa lustrzanka, jaką podlinkowałeś, bo chodzi jedynie o grzanie. Promienie UVA i UVB powinna zapewnić druga lampa, więc nie trzeba tych parametrów uwzględniać w tej grzejnej.
Chcesz adoptować lub oddać żółwia do adopcji? Zajrzyj tu --> ADOPCJE ŻÓŁWI NA FORUM