Żarówka Sun Glo nie jest już w ofercie Exo terry w żadnym wariancie, i to już od jakiegoś czasu (
vide zeszłoroczne śledztwo -->
http://forum.zolw.info/swietlowki-uvb-i-lampy-grzewcze/oswietlenie-dzienne/msg70878/#msg70878), dlatego też trudniej dotrzeć do jej parametrów i coś wywnioskować. Ta żarówka nie emituje UVB w żadnym wariancie.
Siedząc na allegro oprócz zwykłych żarówek Exo Terra Sun Glo (miał 50W), natrafiłam na odpowiednik halogenowy. I tu pojawia się moje pytanie - to jest lepsze, czym się różni od tradycyjnej? Dłuższa żywotność?
Nie wiem, co jest lepsze, tym niemniej halogenowe żarówki w
aktualnej ofercie Exo Terra różnią się od zwykłych żywotnością właśnie, a także wyższą temperaturą barwową i wyższym strumieniem świetlnym - przez co również i większą efektywnością świetlną (są bardziej energooszczędne).
Nie jestem pewna, jak rzecz się ma jeśli chodzi o grzanie - choć producent i użytkownicy zagranicznych forów żółwiowych twierdzą, że żarówki halogenowe mogą być z powodzeniem używane zamiast tradycyjnych żarówek grzewczych w terrariach.
Z linków, które wkleiłaś, pierwszy to wersja halogenowa Sun Glo, druga to jej tradycyjny wariant ale ze specjalnie zwężonym strumieniem świetlnym do grzania, natomiast trzecia to ta sama tradycyjna Sun Glo, tyle że powleczona neodymem, dzięki czemu emituje światło o przyjemniejszym kolorze, zbliżonym do naturalnego promieniowania słonecznego.
Mam nadzieję, że pomogłam.