Co do grubości płyty to zależy jaką kupisz ja osobiście jak kupowałem w Leroy Merlin nie pamiętam jaka była ale nie wiem czy nie była taka jak z tego linka
http://www.leroymerlin.pl/meble-kuchenne/blaty-i-akcesoria/blaty/blat-kuchenny-postforming-kronopol,p103287,l651.html -co do zimowania mauretańskiego nie wiem nie znam się ale myślę , że może to nie być do końca zdrowe (jak w przypadku stepowego)
-jeśli fakt , że szyba będzie otwarta pozwoli Ci zapewnić odpowiednią temperaturę i wilgotność i żółw nie wyjdzie to chyba przesadnie źle nie będzie - o ile oczywiście jakiś nieproszony gość tam nie wejdzie - np.kot...
-w kwestii folii to ja u mnie mam folię (1warstwę) nie jakoś przesadnie grubą i wszystko jest ok i normalnie podlewam/zraszam trawę i terrarium
-co do wagi terrarium to ciężko to jednak ocenić bo jak dużą dasz grubość darni?? tylko dla przykładu z teoretycznego punktu widzenia dla terrarium o wymiarze 110 x 70 x 10cm(gr.podłoża/darni) ważyła by ok.38,5kg ale jest to wyliczenie z objętości czyli traktuj to jako "cirka"
ja z mojego punktu widzenia jako dodatek w moim przypadku żeby terrarium było mobilne to zastanawiam się czy nie zamontować od dołu kółeczek w sumie 5-6 tak żeby łatwiej było z ew.przestawianiem go
Moje terrarium jest jeszcze dodatkowo na takiej macie poliuretanowej tak żeby wilgoć nie ciągnęła i żeby mi podłogi nie rozwaliło

Jeśli chcesz zdjęcia terrariów to zapewne już oglądałaś na forum a jak nie to zajrzyj w zakładkę terraria
no i powodzenia
jak będziesz miała pytania to pytaj lub PW chętnie pomogę choćby w teorii budowy