Aktualności: Witamy na forum o żółwiach lądowych! forum.zolw.info

• 05.09.2025, 23:40:06 pm

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Autor Wątek: Budowa pierwsze terratrium dla stepowca  (Przeczytany 47727 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline doru

• Żółw lamparci (Geochelone pardalis)
  • Reputacja: 52
Odp: Budowa pierwsze terratrium dla stepowca
« Odpowiedź #15 dnia: 22.09.2019, 13:23:42 pm »
Humus to nie ziemia, to próchnica - resztki organiczne, świetne do uprawy i nawożenia roślin, ale na podłoże dla żółwia nadaje się średnio. Jeśli ziemia sklepowa, to całkiem nieźle sprawdza się ta: https://www.leroymerlin.pl/uprawa-i-ochrona-roslin/podloza-nawozy/ziemia-i-podloza-do-roslin/ziemia-uniwersalna-50-l-wokas-bio,p451182,l385.html
https://www.leroymerlin.pl/uprawa-i-ochrona-roslin/podloza-nawozy/ziemia-i-podloza-do-roslin/ziemia-do-warzyw-i-ziol-50-l-wokas-bio,p451183,l385.html
Do tego trochę gliny, można też dać nieco piasku, wymieszać, uklepać i gotowe.
Jeśli chodzi o darń, to uschnięta również może w terrarium leżeć - żółwie stepowe raczej nie pochodzą z wiecznie zielonych pastwisk, roślinność stepowa jest dość surowa i okrojona ;)

Offline ciupero006

• Żółw stepowy (Testudo horsfieldi)
  • *
  • Reputacja: 0
« Odpowiedź #16 dnia: 22.09.2019, 19:16:04 pm »
Dzięki za odpowiedź. Zrobiłem już ten humus z gliną ale dokupię jeszcze ziemię i dorzucę razem z gliną. Póki co to ten humus z gliną jest dość ubity ale jak żółw rozkopał to są luźniejsze miejsca. Trochę się boję czy nie będzie tego połykał bo zauważyłem, że wachał i tak jakby chciał zjeść. Może wyczuwa w tym humusie jakieś resztki roślin i dlatego się tym interesuje? Ale jak dokupię ziemię to tej gliny dać dużo, żeby to było bardzo zbite? No bo jednak nie daje mi to spokoju, że może sobie rozkopać i coś połknąć. Jakie są Wasze doświadczenia?

Offline doru

• Żółw lamparci (Geochelone pardalis)
  • Reputacja: 52
« Odpowiedź #17 dnia: 23.09.2019, 19:14:22 pm »
Żółwie mają dość dobry węch, dlatego może sprawdzać nosem co to - pojawiło się coś nowego, nowy zapach, trzeba zbadać. Moje żółwie nigdy nie próbowały jeść ziemi, a w każdym razie nie na moich oczach.
Glinę musisz dodawać stopniowo i sprawdzać jak się zachowuje podłoże. Nie może być jej bardzo dużo, bo po podeschnięciu zrobi się twarda, pyląca skorupa.

Offline ciupero006

• *
« Odpowiedź #18 dnia: 27.09.2019, 23:28:30 pm »
Tę ziemię z gliną mieszać z dodatkiem wody lub spryskiwać podłoże co jakiś czas? Dałem ziemię i gline w proporcji 2:1 i jakieś sypkie mi się to wydaje. Żółw też mocno to rozkopal i chyba to pyli bo kichał. Dałem go póki co do drugiej połowy terrarium gdzie jest darń. Proszę o poradę czy ziemię z gliną mam namoczyć albo co jakiś czas spryskiwać?

Offline heres

• Żółw egipski (Testudo kleinmanni)
  • *
  • Reputacja: 6
  • Pardalis Babcocki
« Odpowiedź #19 dnia: 28.09.2019, 12:24:06 pm »
Tak należy spryskiwac oczywiście zgodnie z poziomem wilgotności powietrza w terarium, zależy gdzie ono stoi ja pryskam tylko raz w tygodniu bo non stop mam około 60%, jak włączę grzejniki to będę musiał częściej spryskiwac.
:)

Offline StrngParr

• *
« Odpowiedź #20 dnia: 21.06.2021, 16:46:07 pm »
Co sądzisz o płatkach kokosowych, wydaje się, że jest uniwersalny dla wszystkich jaszczurek i płazów. Wiem, że żółwie są cięższe, czy będą mogły wygodnie się poruszać? I kolejne pytanie, jak zaopatrzyć żółwia w wodę?

Offline Kenet

• Żółw promienisty (Geochelone radiata)
  • **
  • Reputacja: 1480
  • Ż.grecki Testudo hermanni #redutaprzejmujeswiat
« Odpowiedź #21 dnia: 21.06.2021, 23:24:24 pm »
Płatki kokosowe sprawdzą się tylko u żółwi potrzebujących wysokiej wilgotności np. żabuti, u stepowców ten pomysł odpada. Najlepszym podłożem jest ziemia zmieszaną z gliną wiążącą w stosunku 2:1, w strefie wilgotnej i płaskie kamienie np. łupki bazaltowe w strefie suchej. Żółwia w wodę należy zaopatrzyć za pomocą baseniku. Ważne aby był większy od żółwia tak aby mógł on cały tam wejść i na tyle płytki, żeby żółw spokojnie trzymał głowę nad wodą.
Wolność!
Wiara!
Siła!
To jest nasza gra.
Orduna do boju
My zwyciężymy tam!

Orduna Boss jest przyciąganiem.
Bez wysiłku lasi łapie.
Grawitacja jest jego bronią.
Wszechświat w jego zasięgu.

Offline Monika Mielno

• *
« Odpowiedź #22 dnia: 30.08.2021, 18:07:22 pm »
Hej. Pomożecie mi też? W pt będę jechała po żółwia stepowego ale po sprzedawcach którzy chcą mi wcisnąć kit że 50/40/starczy mu na lata mam dość pytania już w jakichkolwiek sklepachTerrarium robi mój tata, 80/40/40 i nie mam w dalszym ciągu pojęcia jakie mam mieć w środku lampy. Uva uvb, co strona na Google to piszą inaczej. Na podłożu będzie ziemia z ogrodu zmieszana z glina wędkarska. Mam jeszcze pytanie, mieszkam nad morzem i mam dostęp do kamieni i korzeni ale nie chce zaszkodzić gadkow(więc czy mogę je tam umieścić?) terrarium będzie z góry otwarte w większej czesci(jak na załączonym zdjęciu). Bardzo Wam dziękuję za wszelkie podpowiedzi i wiem że będą napewno dostosowane do warunków gadzika a nie tak jak w sklepach bywa..
Byleby sprzedać... Hajs... Hajs... Hajs..

Offline Kenet

• Żółw promienisty (Geochelone radiata)
  • **
  • Reputacja: 1480
  • Ż.grecki Testudo hermanni #redutaprzejmujeswiat
« Odpowiedź #23 dnia: 30.08.2021, 21:27:40 pm »
Witaj na forum ! :)
Od razu uprzedzę, że to terrarium jest za małe. Oczywiście na 2-3 lata wystarczy ale później należy je powiększyć. Minimum to 100x40x40 przy wybiegu zewnętrznym w lato i zimowaniu. Najlepszą lampą jest metahalogen  np. RepTech 35W ale mogą być też inne lampy tego typu.

Tak możesz używać naturalnych kamieni czy korzeni, ale ważne aby wyparzyć je w gorącej wodzie.
Wolność!
Wiara!
Siła!
To jest nasza gra.
Orduna do boju
My zwyciężymy tam!

Orduna Boss jest przyciąganiem.
Bez wysiłku lasi łapie.
Grawitacja jest jego bronią.
Wszechświat w jego zasięgu.