Aktualności: Witamy na forum o żółwiach lądowych! forum.zolw.info

• 28.04.2025, 06:36:03 am

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Autor Wątek: Budowa terrarium  (Przeczytany 12167 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline mara

• Żółw grecki (Testudo hermanni)
  • **
  • Reputacja: 2
Budowa terrarium
« dnia: 18.10.2009, 10:45:48 am »
Witam wszystkich,

mam żółwia stepowego (oczywiście o imieniu Tuptuś) od 16 lat, którego prze te 16 lat trzymałam w kiepskich warunkach opierając się na "fachowej" literaturze, aż przypadkiem we wrześniu trafiłam na to forum. Już poprawiłam dietę żółwia, ale ponieważ uważam, że wiem jeszcze za mało i nie mam warunków, żeby go zimować (przynajmniej w tym roku) postanowiłam mu zbudować porządne terrarium. Przez długi czas z powodu problemów z aktywacją kont nie mogłam Wam zadać żadnych pytań, ale już zdążyłam się sporo naczytać, poprzestawiać meble w pokoju i zrobić projekt terra.

Wymiarów nie da się powiększyć, terrarium i tak nie będzie pozwalało na otworzenie drzwi do końca i częściowo będzie wisiało nad łóżkiem. Tego czego nie widać na moim szkicu to to, że będzie ono na 6 nóżkach i z podwójną ramą z kątowników na spodzie.

Zamierzam terra zbudować z płyt wiórowych melaminowanych w kolorze buku o grubości 18mm boków i góry i 25mm dna
Na przodzie i na prawym boku (co mam nadzieję widać na rysunku) zamierzam dać szybę, z przodu dwie rozsuwane, z boku umieszczoną na stałe. Szyba będzie również od góry umieszczona na stałe. Tutaj od razu powiem, że terra musi być zakryte, ponieważ mam w domu jeszcze dwa koty, które jak tylko mogą starają się dostać do żółwia, żeby się pod żarówką pogrzać...

W środku, jeszcze nie wiem dokładnie jak, ale zamierzam dać poprzeczkę na wysokości około 45-55cm od dna, do której przyczepię lampkę grzewczą (zwykła lustrzanka) i UV (repti glo 10, długość 61 cm)

Dno terra wyłożę jakąś wykładziną (nie wiem dokładnie jeszcze jaką, ale to szczegół ;) ) na to dam warstwę ziemi 15-20cm i zasieję tam koniczynę
Zakładam, że lustrzanka będzie z prawej strony terra, więc z lewej wkopię mu do połowy sporą doniczkę na kryjówkę.

Jeśli chodzi o otwory wentylacyjne to zamierzam wywiercić dziury na górze i na dole z lewej strony i nie wiem czy to wystarczy.

No i teraz proszę o wypowiedzi, rady i krytyki  :)

Offline Radis

• Żółw obrzeżony (Testudo marginata)
  • Reputacja: 4
  • Żółw Stepowy "Franklin"
Odp: Budowa terrarium
« Odpowiedź #1 dnia: 18.10.2009, 10:53:21 am »
Dobrze że trafiłaś na nasze forum.
Terrarium to dobry pomysł, zamiast koniczyny lepsza będzie darń z ogródka lub z lasu.
Pomyśl może jeszcze nad wybiegiem zewnętrznym, w miarę możliwości.

A mogłabyś wstawić zdjęcia żółwia ??
Cześć jestem Radek !! :-)
http://radis.posadzdrzewo.pl pomóż przyrodzie

Offline mara

• **
« Odpowiedź #2 dnia: 18.10.2009, 11:14:30 am »
niestety na wybieg zewnętrzny nie ma w tej chwili szans, mieszkam w bloku, a nad balkonem trzebaby się naprawdę napocić, żeby zrobić tam miejsce na wybieg, pomyślę o tym, ale dopiero jakoś bliżej wiosny, teraz i tak już za zimno

zdjęcia żółwia mogę zamieścić, ale nie wiem czy to odpowiedni na to temat, może jeszcze dzisiaj założę nowy

Offline witia

• Żółw lamparci (Geochelone pardalis)
  • Reputacja: 69
  • Posiadany gatunek: 2 x Testudo hermanni hermanni
    • Strona poświęcona hodowli żółwi greckich
« Odpowiedź #3 dnia: 18.10.2009, 12:14:46 pm »
Hej mara,

witaj na forum. Super, że postanowiłaś coś zmienić w życiu Twojego żółwia. Z tego co widzę, to się już trochę podszkoliłaś...  :) Od czegoś trzeba zacząć, a terrarium to podstawa. Dopiero potem można myśleć o zimowaniu, jak będą do tego warunki zdrowotne i bytowe...  ;)

Żółw potrzebuje stałego lokum. Najlepiej jeśli jest to wybieg w ogrodzie lub na balkonie, albo dobrze urządzone terrarium. Terraium powinno być proporcjonalne do wielkości żółwia. Niestety nie mogę za bardzo ocenić Twojego projektu, ponieważ rysunek, który zamieściłaś nie chce mi się w ogóle na komputzerze otworzyć  :-[ - spróbuje jeszcze potem. Nie wiem jakie wymiary będzie miało Twoje terrarium, ale wiadomo: im większe tym lepsze. Dobrze byłoby gdyby było ono od góry otwarte, ale rozumiem - masz koty, dlatego trzeba również pomyśleć nad dobrą wentylacją... Otwory na górze i dole są dobrym pomysłem :)

Terrarium można zbudować tak na prawdę ze wszystkiego. Mogą to być zwykłe deski, płyty OSB lub tak jak piszesz płyty wiórowe. Zamiast szkła, też można użyć czegoś lżejszego np. pleksy - wybór należy do Ciebie. Spód można wyścielić np. folią ogrodową, taką, którą wykorzystuje się przy budowie małych oczek wodnych.   

Jeśli chodzi o samą dekorację, zakładając, że masz już odpowiednie oświetlenie i podłoże (darń lub zwykła ziemia) to w terrarium nie powinno zabraknąć taki rzeczy jak: basenik na wodę, korzenie do wspinaczki, kamienie, roślinki itp. itd. :)
Pozdrowienia, Wojtek
www.testudo-hermanni.prv.pl

Offline Arczie30

• Żółw obrzeżony (Testudo marginata)
  • Reputacja: 3
  • Posiadany gatunek - Testudo hermanni boettgeri
« Odpowiedź #4 dnia: 18.10.2009, 12:44:15 pm »
jeśli chodzi o wymiary to są wspaniałe, sam bym chciał sobie na takie pozwolić .. wiem ze jestem tu świeży i też sporo rad sie naczytałem to polecam ci bardziej ziemie kupno bez ulepszaczy, ja kupiłem worek 50kg za 12zł + trawę do ogrodu za 11zł .. unikniesz robactwa, które bedzie sie wydobywac z wykopanej na łące drani .. wiem co mówie bo korzystałem z 2 sposobów .. co do lampki grzewczej to zamocowałem ją na wysokości takiej by było pod nią ok 35stC łatwo i szybko mozna to zmierzyć .. a na poprzeczce będzie ją można spuścić jak się chce ... co do UVB uważam ze można dać swietlówke, ale taniej jest dać kompakt, jeśli chcesz być pewniejsza że żółw pod nią przebywa odpowiednio często to dałbym ją tak jak u siebie w miejsce spożywania posiłków .. moja greczynka potrafi szamać 2x dziennie po 2h

Offline mara

• **
« Odpowiedź #5 dnia: 18.10.2009, 12:50:23 pm »
zamieszczam w takim razie skan ze szkicu jeszcze raz na picasie, przy okazji są tutaj zdjęcia żółwia
http://picasaweb.google.pl/mara.44/ZoW#

Zapomniałam jeszczcza napisać, że żółw ma ok. 18 na 13cm

Od razu też się zapytam, jak zrobić taki basenik, żeby się nie wywracał, a jednocześnie codzienna wymiana wody nie była zbyt kłopotliwa? Myślałam o dużej glinianej (przy okazji wystarczająco ciężkiej) podstawce pod doniczkę, ale nie wiem czy to nie będzie za płytkie  :-\

Zamiast szkła, też można użyć czegoś lżejszego np. pleksy - wybór należy do Ciebie.

niestety to musi być szkło, pleksi nie zatrzyma UV, a biorąc pod uwagę, że koty na 100% będą siedzieć ze ślepkami tuż przy szybce mogłoby im to zaszkodzić

co do lampki grzewczej to zamocowałem ją na wysokości takiej by było pod nią ok 35stC łatwo i szybko mozna to zmierzyć .. a na poprzeczce będzie ją można spuścić jak się chce ... co do UVB uważam ze można dać swietlówke, ale taniej jest dać kompakt, jeśli chcesz być pewniejsza że żółw pod nią przebywa odpowiednio często to dałbym ją tak jak u siebie w miejsce spożywania posiłków .. moja greczynka potrafi szamać 2x dziennie po 2h

świetlówkę UV już mam, ma ona 60cm, więc żółwik w większej części terrarium będzie dostawał porcję UV, planują ją umieścić bliżej prawej strony (tam gdzie będzie miał grzanie), żeby przy kryjówce mógł się schować też przed UV, gdyby było za silne
« Ostatnia zmiana: 18.10.2009, 12:56:07 pm wysłana przez mara »

Offline mara

• **
« Odpowiedź #6 dnia: 18.10.2009, 15:03:15 pm »
dodam jeszcze dwa pytania

1. Czy ktoś zna dobrego (dobrze by było jeśli też taniego) szklarza w Warszawie?
2. Gdzie można dostać jakieś prowadnice do szyb, żeby nie trzeba było robić rowków w płycie?

Offline żółw-czesiek

• Żółw egipski (Testudo kleinmanni)
  • *
  • Reputacja: 9
« Odpowiedź #7 dnia: 18.10.2009, 22:58:35 pm »
hej,
żółwik świetny, korekta dzioba by się przydała i generalnie wizyta u weta.
szklarza to mogę polecić ale w Sosnowcu (dobrego i taniego).
prowadnice plastikowe kupisz w marketach budowlanych ale również na allegro widziałem(chyba nawet korzystniej cenowo)
kupuje się je w komplecie górna i dolna. w swoim terra przymocowałem je do płyty meblowej 18mm klejem montażowym. powinno wytrzymać. szyby mają wymiary 70x35 około i jest ok.

Offline witia

• Żółw lamparci (Geochelone pardalis)
  • Reputacja: 69
  • Posiadany gatunek: 2 x Testudo hermanni hermanni
    • Strona poświęcona hodowli żółwi greckich
« Odpowiedź #8 dnia: 18.10.2009, 23:16:32 pm »
Fajnie, że zamieściłaś zdjęcia żółwia. Nie robię Ci tu wyrzutów, ale widać, że biedak był trochę zaniedbany  :-\ Dobrze byłoby gdybyś wybrała się z nim do weterynarza na kontrolę i przy okazji na przycięcie dzioba. Może trzeba będzie go jeszcze go odrobaczyć?

Myślałam o dużej glinianej (przy okazji wystarczająco ciężkiej) podstawce pod doniczkę, ale nie wiem czy to nie będzie za płytkie  :-\

To będzie w sam raz i nie będzie za płytkie  :) Chodzi o to, aby żółw miał dostęp do wody. Należy pamiętać, że żółwie nie umieją pływać, dlatego miska głęboka nie jest wskazana. Ciężka podstawka pod doniczkę jest dobrym rozwiązaniem. Możesz też taki basenik zakupić w sklepie zoologicznym...

Szklarza w Warszawie nie znam niestety żadnego, a co do prowadnic, to tak jak wspomniał żółw-czesiek rozejrzyj się w sklepach budowlanych lub jakichś meblowych.
Pozdrowienia, Wojtek
www.testudo-hermanni.prv.pl

Offline mara

• **
« Odpowiedź #9 dnia: 19.10.2009, 12:26:05 pm »
prowadnice plastikowe kupisz w marketach budowlanych ale również na allegro widziałem(chyba nawet korzystniej cenowo)

a podałbyś jakiegoś linka do aukcji, bo nie za bardzo wiem jak to wygląda, a jak szukaliśmy z tatą w castoramie i innych tego typu sklepach to nic żeśmy nie znaleźli

Fajnie, że zamieściłaś zdjęcia żółwia. Nie robię Ci tu wyrzutów, ale widać, że biedak był trochę zaniedbany  :-\ Dobrze byłoby gdybyś wybrała się z nim do weterynarza na kontrolę i przy okazji na przycięcie dzioba. Może trzeba będzie go jeszcze go odrobaczyć?

wyrzuty też by były na miejscu, jak zaczęłam dokładniej czytać forum to po prostu tak mi strasznie źle było... on miał tragiczne warunki i to aż przez 16 lat, a ja mogłam się nim wcześniej zainteresować i nie ma nawet jak znaleźć wymówki że wcześniej tego zrobiłam, ale teraz mam nadzieję to wszystko naprawić

Ile taka wizyta u weterynarza kosztuje? i jak go najlepiej przewieźć? Wiem, że ten dziób to ma przerośnięty, ale sama mu go nie obetnę, a szczerze mówiąc trochę się boje go przewozić teraz jak jest tak zimno, kiedy właściwie ze stuprocentową pewnością można założyć, że jest osłabiony i łatwo może się przeziębić od tak drastycznej zmiany temperatury (a może tylko ja mam takie błędne wyobrażenie  ???)

Offline ankan

• Pomocnik adopcyjny
  • Żółw pustynny (Geochelone sulcata)
  • Reputacja: 170
  • Posiad. gat: Żółw lamparci (Geochelone pardalis)x3
« Odpowiedź #10 dnia: 19.10.2009, 14:28:08 pm »
Jak jesteś z W-wy to nie masz źle z wetem. Najlepiej sięwybrać do Salvetu koło ZOO do dr. A. Maluty lub M. Marciniak.
Żółwia najlepiej spakować z pudełko, wyścielone papierowymi ręcznikami, siankiem, suchymi liśmi. Może być takie po butach z zakrywką w której robisz otwory. Potem to pudełko wkąłdasz w większe do którego dokładasz butelkę z ciepłą wodą, albo termofor. I o tej porze roku to autem lub taksówką trzeba jechać, żeby żółwia nie przeziębić.
a koszt wizyty w zalezności od tego co będzie potrzeba, ale myślę, że w 50 zł się powinnaś z podstawowymi rzeczami zmieścić.
CHCESZ ODDAĆ LUB ADOPTOWAĆ ŻÓŁWIA KLIKNIJ TUTAJ

Offline żółw-czesiek

• *
« Odpowiedź #11 dnia: 19.10.2009, 14:34:27 pm »
możesz zapakować go do kartonu z sianem. karton z żółwiem włóż do torby na dno której zapakuj butelki z ciepłą wodą. owiń je najlepiej w jakiś ręcznik to nie poparzą żółwia i będzie dłużej ciepło.
na drogę powrotną weź jeszcze jedną butelkę z gorącą wodą i też zawiń ręcznikiem.
wieczorem poszukam tych prowadnic i podam linka.

Offline mara

• **
« Odpowiedź #12 dnia: 19.10.2009, 15:50:02 pm »
wielkie dzięki za rady :)

spróbuję się zapisać jakoś w tym tygodniu na wizytę do weta, bo raczej nie ma co czekać na ocieplenie  ::)

Offline ankan

• Pomocnik adopcyjny
  • Żółw pustynny (Geochelone sulcata)
  • Reputacja: 170
  • Posiad. gat: Żółw lamparci (Geochelone pardalis)x3
« Odpowiedź #13 dnia: 19.10.2009, 16:13:25 pm »
Myślę, że zapisywać się nie trzeba. Wystarczy zadzwonić i sprawdzić kiedy jest konkretna pani doktor.
CHCESZ ODDAĆ LUB ADOPTOWAĆ ŻÓŁWIA KLIKNIJ TUTAJ

Offline żółw-czesiek

• *
« Odpowiedź #14 dnia: 19.10.2009, 16:29:13 pm »