Witam wszystkich,
mam żółwia stepowego (oczywiście o imieniu Tuptuś) od 16 lat, którego prze te 16 lat trzymałam w kiepskich warunkach opierając się na "fachowej" literaturze, aż przypadkiem we wrześniu trafiłam na to forum. Już poprawiłam dietę żółwia, ale ponieważ uważam, że wiem jeszcze za mało i nie mam warunków, żeby go zimować (przynajmniej w tym roku) postanowiłam mu zbudować porządne terrarium. Przez długi czas z powodu problemów z aktywacją kont nie mogłam Wam zadać żadnych pytań, ale już zdążyłam się sporo naczytać, poprzestawiać meble w pokoju i zrobić projekt terra.

Wymiarów nie da się powiększyć, terrarium i tak nie będzie pozwalało na otworzenie drzwi do końca i częściowo będzie wisiało nad łóżkiem. Tego czego nie widać na moim szkicu to to, że będzie ono na 6 nóżkach i z podwójną ramą z kątowników na spodzie.
Zamierzam terra zbudować z płyt wiórowych melaminowanych w kolorze buku o grubości 18mm boków i góry i 25mm dna
Na przodzie i na prawym boku (co mam nadzieję widać na rysunku) zamierzam dać szybę, z przodu dwie rozsuwane, z boku umieszczoną na stałe. Szyba będzie również od góry umieszczona na stałe. Tutaj od razu powiem, że terra musi być zakryte, ponieważ mam w domu jeszcze dwa koty, które jak tylko mogą starają się dostać do żółwia, żeby się pod żarówką pogrzać...
W środku, jeszcze nie wiem dokładnie jak, ale zamierzam dać poprzeczkę na wysokości około 45-55cm od dna, do której przyczepię lampkę grzewczą (zwykła lustrzanka) i UV (repti glo 10, długość 61 cm)
Dno terra wyłożę jakąś wykładziną (nie wiem dokładnie jeszcze jaką, ale to szczegół

) na to dam warstwę ziemi 15-20cm i zasieję tam koniczynę
Zakładam, że lustrzanka będzie z prawej strony terra, więc z lewej wkopię mu do połowy sporą doniczkę na kryjówkę.
Jeśli chodzi o otwory wentylacyjne to zamierzam wywiercić dziury na górze i na dole z lewej strony i nie wiem czy to wystarczy.
No i teraz proszę o wypowiedzi, rady i krytyki