Aktualności: Witamy na forum o żółwiach lądowych! forum.zolw.info

• 05.07.2025, 10:13:01 am

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Autor Wątek: Jaki macie podkład do terrarium?  (Przeczytany 6011 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline oli312

• Żółw stepowy (Testudo horsfieldi)
  • *
  • Reputacja: 0
Jaki macie podkład do terrarium?
« dnia: 13.09.2011, 17:01:02 pm »
Jaki macie podkład do  terrarium dla żółwia chodzi mi  o nazwę czy to szczątki kokosa czy kostka bukowa czy tez piasek podajcie nazwę waszego podkładu :)

pozdrawia oli312
« Ostatnia zmiana: 13.09.2011, 21:28:45 pm wysłana przez rainok »
Pozdrawiam oli312 :)

Offline Bemilka

• Pomocnik adopcyjny
  • Żółw lamparci (Geochelone pardalis)
  • Reputacja: 49
  • Osada Żółwikowo
Odp: Jaki macie podkład do terrarium?
« Odpowiedź #1 dnia: 13.09.2011, 17:33:26 pm »
Fajnie, że organizujesz mu terrarium. :)
Prawdę mówiąc, najlepsza jest ziemia ogrodowa. Zachowuje wilgotność i nie pleśnieje. Jeśli kupisz taką w worku, to najlepiej bez nawozów, są takie do ekologicznej uprawy warzyw. Częściowo trzeba przykryć ją kamieniami i tak stworzyć miejsce do wygrzewania, taki obszar pod lampą grzewczą. Dobrze jest też nakopać gdzieś nieco darni, to trawa z warstwą ziemi, i rozłożyć w innych miejscach, nie bezpośrednio pod lampą.
Podłoże kokosowe jest niedobre, bo pyli i podrażnia żółwiowi oczka i drogi oddechowe. Kostka bukowa może być, ale nie na całej powierzchni.
Musi być też koniecznie lampa UVB.
I basenik z wodą, najlepiej ceramiczna podstawka pod doniczkę, niewiele większa od żółwia.
I coś na kryjówkę, może być doniczka położona na boku i częściowo wkopana w ziemię. Możesz włożyć do niej trochę suchych liści, np. brzozy, niektórzy mają mech.

TomaszW

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 13.09.2011, 18:08:50 pm »
Jaki macie podkład do  terrarium dla żółwia chodzi mi  o naswe czy to szczątki kokosa czy kostka bukowa czy tez pisaek podajcie nazwe waszego podkładu :)

pozdrawia oli312

oli312 bardzo proszę, abyś przed wysłaniem każdej wiadomości sprawdził ortografię.Dbajmy o jakość naszego ojczystego języka. ;)

Offline kicol95

• Żółw grecki (Testudo hermanni)
  • **
  • Reputacja: 0
  • adoptuje żółwia lądowego :)
« Odpowiedź #3 dnia: 17.01.2012, 21:58:55 pm »
ja mam wymiary terra metr długości 40 szerokości i na metr długości mam 50 cm torfu kokosowego dalej w prostokątnej doniczce o wymiarach 40 dł i 25 szerokości mam naturalną darń z działki i pozostałem 25 mam drewienka bykowe i sianko to obszar groty oczywiście :D
adoptuje żółwia lądowego obojętnie jaki gatunek :)