Aktualności: Witamy na forum o żółwiach lądowych! forum.zolw.info

• 03.05.2025, 17:31:40 pm

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Autor Wątek: Dywanowiec do terrarium - uda się?  (Przeczytany 12933 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline polemika_schola

• Żółw stepowy (Testudo horsfieldi)
  • *
  • Reputacja: 0
Dywanowiec do terrarium - uda się?
« dnia: 20.01.2013, 20:02:46 pm »
Witajcie

Chcemy dywanowca zamknąć w terrarium - tam gdzie od początku powinien się znaleźć. Po dywanie dreptał przez ostatnie 20 lat. Macie może jakieś doświadczenia z tym jak się żółwie aklimatyzują w tak różnych warunkach? No i nasuwa się kolejne pytanie - jak duże powinno być terrarium dla żółwie stepowego wielkości talerzyka deserowego?

Offline margherita

• Żółw lamparci (Geochelone pardalis)
  • Reputacja: 23
Odp: Dywanowiec do terrarium - uda się?
« Odpowiedź #1 dnia: 20.01.2013, 20:11:15 pm »
czesc i witam na forum :)
20 lat po dywanie :o przerazajace jak dla mnie :( ale ciesze sie ogromnie ze zostanie to zmienione ;) bedzie potrzebne ci duuuze terrarium.powinno byc conajmniej 10 razy wieksze jak sam zolw :D przyzwyczajenie gadziny jest bardzo proste.robisz terra wkladasz tam zolwia i tyle.czy mu to sie podoba czy nie to jego mieszkanie,jego miejsce i tam musi mieszkac.przypuszczam,ze po takim czasie ten pomysl nie spodoba sie dla twojego pupila ale wyjscia nie ma :)
nie wiem czy juz wiesz jak powinno byc wyposazone terrarium? o wszystkim masz opisane na pierwszej stronie Forum.w razie jakich kolwiek trudnosci czy pytan pisz,napewno chetnie ci pomozemy przy organizacji.
mam takie pytanie-mozesz powiedziec jakie do tej pory mial warunki zolw(oprucz dywanu) dieta,zimowanie itp.
Nigdy nie walcz o przyjazn,bo o prawdziwa nie musisz,a o falszywa nie warto :)

Offline polemika_schola

• *
« Odpowiedź #2 dnia: 20.01.2013, 20:42:42 pm »
yyyyy warunki..... z tego co czytam na forum, to wszystko miał do kitu!

Jedzenie. Przez te lata jadał różne rzeczy: sałatę, kalafior, ciasto drożdżowej, biały ser, białko jajka, mlecze, koniczynę, stokrotki. Aktualnie jada posiekaną zieleninę i startą marchewkę, bo ma uszkodzoną szczękę i nie może odrywać kawałków.

Zimowanie. Sam wybierał kiedy śpi i gdzie. Szedł jesienią za łóżko lub lodówkę w kąt i budził się wiosną.

Wybieg. W mieszkaniu wychodził na balkon, ale na wiosnę będzie miał ogródek więc coś mu zorganizujemy fajniejszego.

Zdjęcie jest z 2009 roku.
« Ostatnia zmiana: 20.01.2013, 20:45:16 pm wysłana przez polemika_schola »

Offline oliwka660

• Żółw leśny (Geochelone carbonaria)
  • *
  • Reputacja: 44
  • Frania i Fela -żółwice stepowe :)
« Odpowiedź #3 dnia: 20.01.2013, 20:52:40 pm »
Ojej! straszne!  :o
20 lat na dywanie... ja nawet na 1 minute mojego żółwia nie puszczam na podłoge  :blank:

Fajnie ze szukasz informacji i chcesz mu poprawić warunki  :D]
świetne że je zieleninę  :) Nie dawaj za dużo marchewki.

Mógłbyś zrobić zdjęcia żółwia z bliska ?

No więc żółw wydaje się spory... Terrarium jak największe na 100 % nie mniejsze niż 150 cm na 100 cm <---- Minimum. Żeby żółw miał więcej przestrzeni...

Na razie nie myśl o zimowaniu bo żółw jest w nie najlepszym stanie.

Więc juz wiesz, jego wcześniejsze warunki to męczarnia...
Pozdrawiamy Oliwia, Frania i Fela :D

Offline margherita

« Odpowiedź #4 dnia: 20.01.2013, 20:57:33 pm »
warunki tragiczne :( mam nadzieje ze masz szczere checi poprawienia ich.zolw nie wydaje mi sie w najlepszej formie fizycznej i moim zdaniem powinien go zobaczyc weterynaz specjalista od gadow.piszesz ze ma problemy ze szczeka,co mu sie stalo? i czy widzial to wet?
z jego 20 letniej diety moze ze trzy rzeczy nadaja sie dla zolwi.masz na pierwszej stronie rozdzial Zywienie-poczytaj troche i zmien mu diete juz od jutra :)
zimowaniem nie zawracaj sobie na razie glowy,bo sa inne sprawy ktore teraz powinno sie wyprostowac.
wybieg 24godz.w lato obowiazkowy.podejrzewam ze do uvb nie ma wogole dostepu a potrzebne jest mu jak powietrze

Offline Minka

• Żółw promienisty (Geochelone radiata)
  • **
  • Reputacja: 24
  • Żółwie stepowe- Maniek i Marcelinka :)
« Odpowiedź #5 dnia: 20.01.2013, 21:02:52 pm »
Właśnie to samo pisałam.. najpierw weterynarz! wole nie myśleć co mu mogło zrobić ciasto drożdżowe czy ser biały.. Kalafior to chyba nawet trujący jest.. musi mieć zbadany kał i pobrana krew żeby sprawdzić jak jego nerki i wątroba.. skąd  jesteś?
W sprawie gehenny zwierząt
nie wystarczy bić na alarm,
trzeba bić po gębie.

Offline oliwka660

• *
« Odpowiedź #6 dnia: 20.01.2013, 21:07:03 pm »
Spis weterynarzy ---> Koniecznie wybierz się do specjalisty.
http://forum.zolw.info/weterynarze/spis-weterynarzy/

Ja bym na Twoim miejscu nie zwlekała zwierzak potwornie się męczy a to tez żywe stworzenie, czuje...

Offline margherita

« Odpowiedź #7 dnia: 20.01.2013, 21:08:21 pm »
o nerki to bym sie naprawde bala(ale to tylko moja opinia) patrzac na zdjecie i na to ze jest troche napuchniety to problem nerek moglby sie pojawic :( mam jednak wielka nadzieje ze sie myle.....a czy ma on dojcie do wody? kapalas go kiedys w cieplej wodzie?(nie goracej!) czy wydala ci kwas moczowy (taka biala wydzielina)

Offline oliwka660

• *
« Odpowiedź #8 dnia: 20.01.2013, 21:12:04 pm »
Też tak myślę margherita...

Wiesz to tylko taka moja propozycja, puki nikt mnie nie potwierdzi nie rób tego  ;)
Może warto byłoby go wykąpać ''w propozycjach tego spisu ''-----> http://forum.zolw.info/choroby/ziola-wspomagajace-prace-nerek-i-watroby/

Puki nie pójdziesz do weterynarza, a warto byłoby to zrobić jak najszybciej!

Teraz zima, ale niektóre z nich możesz kupić przez internet...

Offline margherita

« Odpowiedź #9 dnia: 20.01.2013, 21:32:55 pm »
miejmy nadzieje,ze wlasciciel zolwika sie odezwie i bedzie razem z nami zmienial warunki swojego podopiecznego a nie zostawi nas na gdybaniu :(

Offline polemika_schola

• *
« Odpowiedź #10 dnia: 20.01.2013, 21:46:11 pm »
Zdjęcie jest stare bo Bambi teraz śpi, a nie chciałam go rozbudzać przed przeprowadzką. Oczywiście lubi kąpiele, ale jak śpi to go przecież do wanny nie będę teraz wrzucać  ;) .
Uszkodzona szczęka to prawdopodobnie efekt potknięcia się o niego kogoś z rodziny, ale pewności nie mam. W zeszłym roku złamał mu się też dziub gdy próbował mnie ugryźć w palec  :-X  Weterynarz go widział, zadumał się na chwile... i dał mu zastrzyk przeciwbólowy i witaminy (?!) i kazał drobić jedzenie. Z tych co są polecani na forum to do Bytomia mam najbliżej 20km.

Offline margherita

« Odpowiedź #11 dnia: 20.01.2013, 21:55:02 pm »
ja na twoim miejscu szykowalabym sprintem terrarium,kupila jak najszybciej sprzet typu lampy itd. i wybudzala zolwia.wiem co mozesz pomyslec:ze skoro tyle lat tak robi to zagrozenia nie ma,ale lepiej na zimne dmuchac niz goracym sie sparzyc.podejrzewam ze zadnego przygotowania do zimowania zolw nie mial,moze to byc niebezpieczne dla niego :( a gdzie teraz spi? kiedy planujesz robic terrarium?

Offline polemika_schola

• *
« Odpowiedź #12 dnia: 20.01.2013, 22:06:50 pm »
Wyciągnęłam go delikatnie i zrobiłam parę fotek.

Za terrarium planowałam się zabrać w lutym lub w marcu bo może będę już wtedy na ciążowym L4.

Duuuużo zmian się szykuje, ale jestem pewna że wyjdą mu na dobre.

Dodano 20.01.2013, 22:07:54 pm
cd...
« Ostatnia zmiana: 20.01.2013, 22:08:50 pm wysłana przez polemika_schola »

Offline margherita

« Odpowiedź #13 dnia: 20.01.2013, 22:17:18 pm »
powiem ci szczeze ze jest w oplakanym stanie :( az zal mi na niego patrzec....sorry
i masz zamiar zimowac go na tej podlodze do lutego moze marca :-\
a czemu nie zrobisz tak:skoro tyle czasu potrzebne na zrobienie terra,jedz do Ikei,czy innego tego typu sklepu.kup duzy pojemnik plastikowy nasyp do niego ziemi (mozesz kupic najtansza nie naworzona w sklepie) wsadz tam doniczke ktora na razie bedzie jako kryjowka.kup lampe uvb+lampe grzewcza i zaczepisz to na bokach pojemnika w odpowiedniej wysokosci (lampy puzniej do terra ci i tak potrzebne beda) zamiast czekac jeszcze miesiace zacznij moze poprawiac warunki dla tego biedaka juz dzis.on cierpi,nie powie ci tego ale tak jest.takim sposobem wybudzisz go z tego niby zimowania i wyjdzie mu to napewno na dobre

Offline ןคภ ๒z

• *
  • Reputacja: 37
  • greki Stefan i Daisy
« Odpowiedź #14 dnia: 20.01.2013, 22:31:44 pm »
Okropnie wygląda... Podejrzewam, że ma miękką skorupkę  :-X
Kup sepię dla ptaków i mu ją podawaj od czasu do czasu, bo widać, że żółwik jest odwapniony. Terrarium jak najszybciej. I absolutnie go nie zimuj, bo na pewno by tego nie przeżył w takim stenie.  :(
Pozdrawiam ןคภ ๒z