U mnie były ziemiórki (niewielkie, czarne, trochę a la muszka owocowa w wyglądzie). Wyłaziły z ziemi w której trawa była posadzona. Wylegają się pewno skubane od dużej wilgoci i ciepła, bo w tej samej ziemi co trawa mam posadzone kwiaty w domu i z tych doniczek nie wyłaziły, tylko z podstawków z trawą. Musiałam niestety wszystko wywalić i posiałam trawę na ligninie. I jest spokój.
A jak wyglądały te Twoje muszki Świetlik? Male, białe i ruchliwe? Moze to były skoczogonki?
Nie wiem niestety, czy przy stosowaniu ziemi, darni i roślinek w terra zupełnie się da wyeliminować problem różnych żyjątek....

Mają tam w sumie idealne warunki...
Moja darń ma ponad 3 miesiące a 2 dni temu złapałam kolejną dżdżownicę... Ta akurat żółwiowi nie zaszkodzi...ale te małe owady potrafią być denerwujące...

Znalazłam kiedyś poradę żeby w terra wyłożyć wrotycz - ich zapach podobno je odstrasza...
Nie wiem filipp_86 dlaczego uważasz, że drewnienka bukowe są takie złe? Ja też mam je na części powierzchni w terra, nasypane na ziemię, która pyliła. A w całym terra nie mogę posiać trawy i utrzymywać wilgotnego podłoża - bo wilgotność byłaby zbyt dla żółwia wysoka. Drewienka się ładnie ubiły, podłoże jest stabilne. Nie pylą, nie pleśnieją.