Aktualności: Witamy na forum o żółwiach lądowych! forum.zolw.info

• 01.07.2025, 12:04:05 pm

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Autor Wątek: Przyszedł czas na nowe terraria:)  (Przeczytany 4017 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

TomaszW

• Gość
Przyszedł czas na nowe terraria:)
« dnia: 19.09.2010, 15:02:12 pm »
Wiecie co....
Tęsknie za moimi żółwiami...  :'(
Ostatnio widziałem całą gromadkę (2 ż. stepowe i 1 ż. obrzeżony)  na początku lipca, gdy były te upały.Oprócz tego całkiem niedawno dołączył do nich żółw grecki, o którym była burzliwa dyskusja na tym forum:
http://forum.zolw.info/gatunki/jaki-to-gatunek/
Jeszcze go nie widziałem.... :(

Żółwie przebywają jeszcze na swych wybiegach w ogrodzie.W deszczowe dni i na noc wybiegi zakrywane są folią.Tak już jest od lat.Żółw obrzeżony wynoszony jest na zewnątrz tylko w słoneczne dni.Jest bardzo mały, więc boję się, aby się nie przeziębił.Pozostałe - 2 stepowe i grecki są na zewnątrz cały czas.Zależy mi, aby grecki korzystał ze słońca ile jeszcze się da, bo z tego, co wiem u poprzednich właścicieli nie było takich okazji za wiele.Oprócz tego żółw ten był trzymany na podłodze i żywiony między innymi makaronem, śliwkami i pomidorem....Wymaga więc więcej uwagi.

Czy sądzicie, że pora zabrać już żółwie do domu?

Ale ja nie o tym chciałem pisać...

Zdecydowałem, że okres, w którym żółwie będą zimować w piwnicy wykorzystam na budowę nowych terrariów.Te obecne wydają mi się już zbyt skromne.Są to duże akwaria - obklejone jednobarwnym papierem z trzech stron.Spełniają swoją rolę, ale uważam, że moje żółwie zasługują na coś lepszego.

Dodam, że w terrariach przebywają tylko przez kilka tygodni w roku - od czasu zakończenia snu zimowego do końca kwietnia - początku maja, a potem od końca września do dnia, którym rozpoczynają zimowanie.

Mam cztery żółwie i chcę zbudować cztery nowe terraria.Największy żółw ma 16 cm (grecki), najmniejszy 6 cm (obrzeżony), pozostałe dwa mają około 15 cm (stepowe).

Pomyślałem, że najlepiej zrobię jak zbuduję możliwie jak największe terraria, aby posłużyły jak najdłużej.Wszystkie cztery będą miały takie same wymiary.Nie będę miał problemu z miejscem na ich ustawienie.

Myślę o terrarium na nóżkach - z płyty osb (z szybą z przodu).Najbardziej martwi mnie ochrona przed wilgocią.... :(

Jakie wymiary Waszym zdaniem powinny mieć te terraria, aby żółwie korzystały z nich jak najdłużej?
Wiem, że najlepsze jest jak największe terrarium, ale gdybyście mieli doradzić mi tak ... rozsądnie. ;D

Offline nulus

• Moderator
  • Żółw lamparci (Geochelone pardalis)
  • *
  • Reputacja: 24
Odp: Przyszedł czas na nowe terraria:)
« Odpowiedź #1 dnia: 19.09.2010, 17:44:53 pm »
Najlepiej wybudować terraria docelowe. W Wypadku większych żółwi tylko to ma sens. Maluszkowi można zrobić coś mniejszego.
Wszystko zależy od Twoich finansów.

Najlepiej zrobić jest terraria możliwie jak najbardziej kwadratowe, myślę, że dla obrzeżonego i stepków 120x100 cm to już jest rozsądny wymiar. Oczywiście im większe tym lepsze ;)

Nie martw się ochroną przed wilgocią - ja mam terra z OSB, wszystko polakierowałem lakierem bezbarwnym i bezwonnym. Odczekałem kilka dni, i nic złego się nie stało. Lakier musi być jednak wodny !

Na dn oterrarium położyłem linoleum, i wszystko działa bardzo dobrze. Zero pleśni, grzybów itp. A jedną powódź w terrarium już miałem ;)
Pozdrawiam, Nulus!

TomaszW

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 19.09.2010, 18:58:59 pm »
Dziękuję za rady. :)
Masz rację!
Najlepiej zbudować terraria docelowe, które posłużą kilka lat. :D

Czy to linoleum powinno być jakiejś określonej grubości - na wypadek, gdyby żółw zacząć w nie drapać?

Offline nulus

• Moderator
  • Żółw lamparci (Geochelone pardalis)
  • *
  • Reputacja: 24
« Odpowiedź #3 dnia: 19.09.2010, 19:12:23 pm »
No, troszkę grubsze może być.
Pozdrawiam, Nulus!