Aktualności: Witamy na forum o żółwiach lądowych! forum.zolw.info

• 22.06.2025, 01:18:37 am

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Autor Wątek: Maja i jej terrarium  (Przeczytany 8939 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Miran

• Żółw stepowy (Testudo horsfieldi)
  • *
  • Reputacja: 0
Maja i jej terrarium
« dnia: 07.07.2010, 20:55:41 pm »
Po dość długim czasie Maja dostała wreszcie terrarium.Jest higrometr,termometr,podłoże,kryjówka,basenik...I jeden problem.Czytam,czytam o żarówkach na stronie głównej...I nadal trochę się gubię.Jakieś świetlówki,żarówki grzewcze...Ile w końcu ma być tych żarówek?Jakie będą najlepsze dla takiego terra,jakie mam?Proszę Was,abyście podpowiedzieli,jakie zakupy mam jutro zrobić w sklepie zoologicznym,bo chcę,aby Maja miała już wreszcie dobrze wyposażone terra. ;)

Zdjęcia:

Proszę jeszcze o jakieś rady jeśli chodzi o urządzenie,rozmieszczenie tych wszystkich rzeczy w terra.

A i jeszcze:Terrarium trzeba codziennie spryskiwać.Ale jak Wy to robicie,że to wszystko nie pleśnieje ???

Rany,jestem naprawdę zielona w tych sprawach ::)

Offline ankan

• Pomocnik adopcyjny
  • Żółw pustynny (Geochelone sulcata)
  • Reputacja: 170
  • Posiad. gat: Żółw lamparci (Geochelone pardalis)x3
Odp: Maja i jej terrarium
« Odpowiedź #1 dnia: 07.07.2010, 21:39:39 pm »
Jakie wymiary ma terro? Jeśli circa 100-120x50-60 przy wys. 50 cm to wystarczą 2 żarówki - grzewcza - 40 W (może być zwykła lustrzanka z elektrycznego lub z zoologika np. Zoo Medu Basking Spot) oraz UVB kompakt (np. Exo Terra 10,0 UVB 13 Wat - ale terra wyższego niż 50 cm weź 26 Wat). Dla dłuższego lepsza byłaby UVK-a rurowa.
Brakuje mi baseniku Przydałoby się też troche kamieni, jakieś korzenie, czy patyki. Teraz moża też wykopać kawałek darni, żeby żołw miał weselej.
Ziemia pod pryskania, czy nawet podlewania Ci nie zapleśnieje. Siano za to tak - więc lepiej zamień je na suszone liście (brzoza, dąb).
CHCESZ ODDAĆ LUB ADOPTOWAĆ ŻÓŁWIA KLIKNIJ TUTAJ

Offline witia

• Żółw lamparci (Geochelone pardalis)
  • Reputacja: 69
  • Posiadany gatunek: 2 x Testudo hermanni hermanni
    • Strona poświęcona hodowli żółwi greckich
« Odpowiedź #2 dnia: 07.07.2010, 22:14:14 pm »
Ważne jest żeby żółw miał światło, ciepło i promienie UV - te trzy czynniki są niezbędne do jego prawidłowego funkcjonowania! I teraz tak: albo kupisz jedną żarówkę, która ma w sobie te trzy rzeczy (są one jednak nieco trudniejsze do zdobycia i drogie), albo zakupisz np. dwie żarówki: jedną, która wytwarza ciepło (np. lustrzankę),i drugą, która wytwarza promienie UV! (obie też będą wytwarzały światło i tym samym wszystko, czego żółw potrzebuje). ....także tak to z tymi żarówkami wygląda. Wbrew pozorom nie jest to wcale takie skomplikowane, jeśli się wie czego żółwiowi trzeba, i co poszczególna żarówka wytwarza. (Moc żarówki powinna być zależna od wielkości terrarium no i też od pory roku) ;)
« Ostatnia zmiana: 07.07.2010, 22:17:22 pm wysłana przez witia »
Pozdrowienia, Wojtek
www.testudo-hermanni.prv.pl

Offline Miran

• *
« Odpowiedź #3 dnia: 07.07.2010, 22:37:59 pm »
Jakie wymiary ma terro? Jeśli circa 100-120x50-60 przy wys. 50 cm to wystarczą 2 żarówki - grzewcza - 40 W (może być zwykła lustrzanka z elektrycznego lub z zoologika np. Zoo Medu Basking Spot) oraz UVB kompakt (np. Exo Terra 10,0 UVB 13 Wat - ale terra wyższego niż 50 cm weź 26 Wat). Dla dłuższego lepsza byłaby UVK-a rurowa.
Brakuje mi baseniku Przydałoby się też troche kamieni, jakieś korzenie, czy patyki. Teraz moża też wykopać kawałek darni, żeby żołw miał weselej.
Ziemia pod pryskania, czy nawet podlewania Ci nie zapleśnieje. Siano za to tak - więc lepiej zamień je na suszone liście (brzoza, dąb).

Siano jest pomieszane z suszonymi liśćmi (kupuję takie Herbalpets dla zółwi)
Baseniki są tylko podczas wysypywania z nich ziemi wpadły mi do toalety i podczas robienia zdjęć przechodziły akurat gruntowne wyparzanie ^- ^
Poza tym...czy to nie przesada,że w moim zoologiku za troszkę większy basenik(taki "dla gadów") trzeba zapłacić 40 zł?To tylko zwykły kawałek plastiku >:( Ja używam podstawki od doniczki
Kamieni też kilka jest,ale muszę zorganizować więcej,a poza tym ciągle są zasypywane przez ziemię

Wymiary terra to 160 cm x 61cm x 30 cm

Wielkie dzięki za pomoc ;)

Jeszcze jedno-terra jest dość duże(no,Maja może się przespacerować),a Maja często tłucze się siedząc w kącie i próbuje wyjść.Wy też tak macie?
« Ostatnia zmiana: 07.07.2010, 22:41:47 pm wysłana przez Miran »

Offline witia

« Odpowiedź #4 dnia: 08.07.2010, 07:16:14 am »
czy to nie przesada,że w moim zoologiku za troszkę większy basenik(taki "dla gadów") trzeba zapłacić 40 zł?To tylko zwykły kawałek plastiku >:( Ja używam podstawki od doniczki

Podstawka to też bardzo dobry pomysł... Podejrzewam jednak, że z biegiem czasu będziesz musiała wymienić ją np. na ceramiczną, bo taką plastikową żółw szybko wywróci.

Maja często tłucze się siedząc w kącie i próbuje wyjść.Wy też tak macie?

Czasami tak! Najczęściej wpływ na to ma za małe terrarium, nieodpowiednia wilgotność powietrza lub temperatura, ale i również zwykła chęć zwiedzenia i pokonania "przeszkody". Żółwie są z natury zwierzętami ciekawskimi, które w dodatku bardzo lubią spacerować - to z kolei przekłada się często na ich aktywność i chęć zmiany miejsca, a miejsca im nigdy nie jest za wiele... ;) (żółwie mojego znajomego często próbują wydostać się nawet z wybiegu, choć ten ma przeszło 40 m2).   
Pozdrowienia, Wojtek

Offline ankan

• Pomocnik adopcyjny
« Odpowiedź #5 dnia: 08.07.2010, 13:16:01 pm »
U mnie za basenik też służy podstawka - tylko ceramiczna, pod plastikową wchodziły..:)

Przy terro o dł. 160 cm kompakt 26W to minimum. Jesienią potrzebne będzie dodatkowe źródło światła - np. żarówka Exo Terry 2,0 UVB. 
Możesz też rozważyć zakup "rurowego" UVB - ok. 100 cm dł.

Żółwie tak mają - chodzą bardzo często "przy ściankach" i się przy okazji o nie obijają, albo dojdą do jakieś przeszkody, kata i drapią w tym miejscu. I to niezależnie od wielkości przestrzeni którą im się udostępni.

Offline Miran

• *
« Odpowiedź #6 dnia: 08.07.2010, 14:44:27 pm »
Podsumowując mam kupić:
1.kompakt UVB min.26 W lub rurowe UVB 100 centymetrowe
2.Zoo Medu Basking Spot(o jakiejś określonej mocy?) lub lustrzankę z elektrycznego 40 W lub 60 W

Tak?Czy więcej?

Na UVB są jakieś klosze,otoczki?Gdzie się je kupuje?

Offline ankan

• Pomocnik adopcyjny
« Odpowiedź #7 dnia: 08.07.2010, 17:45:51 pm »
Pamiętaj jeszcze, że UVB ma być 10,0 - obojętnie czy kompakt, czy rura.
Kompakt wkręcisz w zwykłą lampke typu klips, natomiast do rurowej potrzebujesz oprawę ze straterem do świetlówek - myślę, że do kupienie w sklepie elektrycznym.
Zoo Medu Basking Spot wystarczy Ci 40W, szczególnie na lato.

Offline witia

« Odpowiedź #8 dnia: 08.07.2010, 21:33:35 pm »
Żarówki to takie, jakie napisała Ci ankan, a jeśli chodzi o otoczki, klosze itp. to w zasadzie nie potrzebujesz nic poza oprawami (lampami), tak abyś mogła te żarówki jakoś przymocowć.
Pozdrowienia, Wojtek

Offline Miran

• *
« Odpowiedź #9 dnia: 09.07.2010, 21:30:33 pm »
Po ostatniej wizycie w zoologicznym postanowiłam kupić żarówki przez internet.
Kupię te:
http://www.zoo-sklep.pl//index.php?p5825,zoo-med-zarowka-basking-spot-40w-sl-40e

http://www.zoo-sklep.pl//index.php?p11243,exo-terra-exo-terra-repti-glo-10-0-26w-zarowka-compact-do-terrarium

z taką oprawą:

http://www.zoo-sklep.pl//index.php?p11246,exo-terra-compact-top-oprawa-oswietleniowa-do-lamp-compact-1x13-26w

czy zamiast niej taką:
http://www.zoo-sklep.pl//index.php?p11235,exo-terra-repti-glo-10-0-40w-swietlowka-dl-120cm-do-terrarium

Tak się zastanawiam,czy dwie żarówki to nie będzie za mało?Może,nie wiem(ja tam się nie znam),kupić dwie UVB i dwie grzewcze i zrobić to tak,że w jednej części dwie,w drugiej dwie?Żeby nie było tak,że światło tylko na środku,a po bokach ciemno...
A jak z rozmieszczeniem?Jak pewnie widzicie,terrarium Mai ma właśnie taką belkę na górze,aby były na niej żarówki.Tylko w jakie strony dawać te żarówki?UVB np.na lewo,grzewcza na prawo?Czy tak,aby światło z grzewczej nakładało się na UVB? I czy wysokość jest dobra?Byłabym wdzięczna jakby ktoś powiedział mi na jakiej minimalnej wysokości mają być żarówki,któe zamawiam :D

Wielkie dzięki za pomoc :D
« Ostatnia zmiana: 09.07.2010, 21:44:39 pm wysłana przez Miran »

Offline Viktoria

• Pomocnik adopcyjny
  • Żółw żabuti (Geochelone denticulata)
  • **
  • Reputacja: 70
« Odpowiedź #10 dnia: 10.07.2010, 11:19:21 am »
Zamiast tej basking spot kup sobie zwykłą lustrzankę, ona 3 zł kosztuje, a wychodzi zwierzakowi na to samo ;)
http://www.zoo-sklep.pl//index.php?p11243,exo-terra-exo-terra-repti-glo-10-0-26w-zarowka-compact-do-terrarium  - jak najbardziej dobry wybór ;) liniowa, czyli ten ostatni link ( http://www.zoo-sklep.pl//index.php?p11235,exo-terra-repti-glo-10-0-40w-swietlowka-dl-120cm-do-terrarium ) też może być, ale do niej potrzebujesz inną oprawę.
Wystarczy Jak kupisz ten kompakt UVB i lustrzankę (~40W)
Oprawki nie muszą być jakieś ekstra, ten link co wysłałaś to ta oprawka byłaby dobra do UVki bo promienie będę się lepiej rozchodziły, ale to też nie jest konieczne.
Aha, pamiętaj żeby UVke zmieniać raz do roku, po po pewnym czasie przestaje emitować promienie uv. I powinna ona być ok 30 cm nad zwierzęciem, chociaż kiedy jest nowa powinna być trochę wyżej, albo najpierw nią trochę poświeć z dala od zwierzaka bo te pierwsze promienie mogą być za ostre. I UV najlepiej włączać rano, tak dwie godzinki po lampce grzewczej i wyłączać popołudniem, a nie samym wieczorem, bo promienie z tych lamp często są zbyt mocne i podrażniają oczy zwierząt, a te kilka godz w ciągu dnia im wystarczy.
Większa ilość żarówek nie jest potrzebna. W terrarium powinien być podział na stronę do wygrzewania się ('suchą' i ciepłą) - tak będą lampy, mogą być jedna obok drugiej. I druga strona terrarium - bardziej wilgotna i służąca do spania (chociaż to gdzie żółw śpi to i tak zależy od jego widzimisię ;) )

Offline Miran

• *
« Odpowiedź #11 dnia: 16.07.2010, 17:11:39 pm »
Czy mech torfowiec to dobre podłoże do terra?

Offline witia

« Odpowiedź #12 dnia: 16.07.2010, 20:50:05 pm »
Mchem terrarium możesz wyłożyć, ale nie całość. Daj go np. do wilgotnej części terrarium lub tam gdzie żółw najchętniej śpi.
Pozdrowienia, Wojtek

Offline kontodousuniecia

• Żółw obrzeżony (Testudo marginata)
  • Reputacja: 4
  • Posiadam żółwia stepowego
« Odpowiedź #13 dnia: 16.07.2010, 21:09:11 pm »
a ja bym radził pod tą ziemię i to wszystko dac wykładziny na całe dno bo to ci szybko będzie gniło to drewno ja to za rak zastosuje na mój wybieg :D to tak szybko nie zgnije bo aż ok 50 lat :D