Aktualności: Witamy na forum o żółwiach lądowych! forum.zolw.info

• 04.07.2025, 22:31:20 pm

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Autor Wątek: Nowe terrarium Otta :)  (Przeczytany 9683 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Viktoria

• Pomocnik adopcyjny
  • Żółw żabuti (Geochelone denticulata)
  • **
  • Reputacja: 70
Odp: Nowe terrarium Otta :)
« Odpowiedź #15 dnia: 10.03.2014, 20:23:43 pm »
Ale piękną masz trawę :) Tylko ja jakoś nie jestem za tym żeby trawa była na całej powierzchni terra.
Bardzo ładnie się prezentuje :)

Offline sunlela

• Żółw obrzeżony (Testudo marginata)
  • Reputacja: 3
« Odpowiedź #16 dnia: 10.03.2014, 22:32:21 pm »
 ןคภ ๒z, ankan dzięki  ;D
Co do trawy na całości, myślałam nad tym, zobaczę ile ta trawa wytrzyma- w tamtym roku wytrzymała zielona jakieś 5 miesięcy, i jak coś to zmienię część terrarium na coś innego (co to jeszcze nie wiem ::) ), bo szkoda mi wykopywać takie duże kawałki darni z ogrodu ::)
A trawa jest ładna, bo w Anglii cały rok jest ładna trawa, i mój ogródek nie jest tu wyjątkiem   :laugh:
A na razie zaczęłam porządki w ogrodzie, który jest kolejną moją miłością  :P, i zaczęłam dziś powiększać trochę wybieg ogrodowy Otta- posadziłam niezapominajki i bratki, tymianek,podcięłam trawkę, która na wybiegu akurat ładna nie jest  ::)
Może na wybiegu zrobię mu część bez trawy, ale na razie nie miałam czasu na myślenie nad tym  ::, może mi podpowiecie co tam dać gruby żwirek, kamienie?

Dodano 12.03.2014, 22:26:44 pm
To temp. jest w porządku.
UVB powinno też wisieć jakieś 30 cm od gada. Najlepiej w pobliżu grzewczej, bo tak ma szansę gadzina najwięcej promieni UVB załapać, grzejąc się pod lampą.
A jakieś wielkości masz to terro? Bo od tego moc UV-ki zależy.

Terra ma wymiary; szer.89xgłęb.49xwys.25
« Ostatnia zmiana: 12.03.2014, 22:26:44 pm wysłana przez sunlela »
Pozdrawiam Ania

Offline semiramida

• Żółw lamparci (Geochelone pardalis)
  • Reputacja: 67
  • 1992-2012 stepówka Kubusia, od 2013 lampart Bączek
    • Dziennik o żółwicy stepowej
« Odpowiedź #17 dnia: 22.03.2014, 22:31:18 pm »
Ładne, zgrabne terrarium, mały ma gdzie się wybiegać. :)

natomiast uvb EkoTerra, Reptile uvb100 13 w. Myślę żeby kupić nową, bo tą ma już od czerwca zeszłego roku.  Tylko zastanawiam się czy taką samą czy inną. Za dobre rady będę bardzo wdzięczna ::)

Reptile UVB100 to nowa wersja starej świetlówki kompaktowej Repti Glo 5.0, efektywna do 40 cm, a ta o mniejszej mocy nawet do 30 cm. Dla greków polecamy tę o większym spektrum emisji UVB, o zasięgu do 50 cm --> teraz nazywa się Reptile UVB150, dawniej Repti Glo 10.0, lepsza będzie ta o mocy 26 W.

Może na wybiegu zrobię mu część bez trawy, ale na razie nie miałam czasu na myślenie nad tym  ::, może mi podpowiecie co tam dać gruby żwirek, kamienie?  
Wg mnie najlepsze w tej roli będą otoczaki. Zerknij też na wybieg Jankowego Stefana, są tam ciekawe pomysły dla maluszka greckiego.
« Ostatnia zmiana: 22.03.2014, 22:34:23 pm wysłana przez semiramida »
Chcesz adoptować lub oddać żółwia do adopcji? Zajrzyj tu --> ADOPCJE ŻÓŁWI NA FORUM

Offline sunlela

« Odpowiedź #18 dnia: 26.03.2014, 20:29:12 pm »
No i lokator okazał się niezłym alpinistą i codziennie próbuje zwiewać z terra  ::)
Wstyd się przyznać ale raz mu się udało :o
Od tamtego czasu zabezpieczyłam jeszcze ścianką z pleksi- zdjęcie poniżej, dziś wstawiłam jeszcze jedną z boku- nie ma jej na zdjęciach.
Jest to wina tego ozdobnego płotka, którego nie starczyło mi na całe terra, i bestyjka włazi za nie- nie pomogło przystawianie kamieniami, odsuwa kamienie i włazi  :laugh:
Dokupię jeszcze ten płotek i przyczepię do reszty,mam nadzieję że to pomoże, bo to pleksi to ścianki jego domku na wybieg zew.

Dodano 26.03.2014, 20:36:52 pm
Chciałam wkleić filmik z jego dzisiejszej próby ucieczki, ale sie nie udało.
Ale za to zdjęcia z filmiku, na szczęście zawrócił, a ja wsadziłam kolejne pleksi z boku  :laugh:
« Ostatnia zmiana: 26.03.2014, 20:36:52 pm wysłana przez sunlela »
Pozdrawiam Ania

Offline natalijka

• Reputacja: 9
« Odpowiedź #19 dnia: 26.03.2014, 20:51:48 pm »
Ale cwaniak z tego Otta. Bardzo podoba mi się ta krótka mata, którą masz zastawione boki. Można taka kupić gotową czy trzeba ciąć z dużej?

Offline sunlela

« Odpowiedź #20 dnia: 27.03.2014, 00:27:54 am »
Ten płotek to na sztuki się kupuje, jeden ma ok. 1,20 długości, czy coś koło tego bo nie pamiętam, a nie chce mi się teraz mierzyć  :P
Ale po płotku się super wspina- Otto potrafi w rogu piąć się do góry jak spiderman, jak już nie może dalej to albo odpada, albo tak wisi nad ziemią wczepiony pazurami w te drewienka, że ledwo Go odczepić można :laugh: Zrobię kiedyś zdjęcie jak Go na tym przyłapie  ;D
Pozdrawiam Ania

Offline semiramida

• Żółw lamparci (Geochelone pardalis)
  • Reputacja: 67
  • 1992-2012 stepówka Kubusia, od 2013 lampart Bączek
    • Dziennik o żółwicy stepowej
« Odpowiedź #21 dnia: 27.03.2014, 14:38:45 pm »
No ładnie, jaki kaskader! ;D
Może przyczep płotek po zewnętrznej stronie ścianek - na taką wysokość nie da rady się wspiąć, a efekt dekoracyjny zostanie zachowany.
Chcesz adoptować lub oddać żółwia do adopcji? Zajrzyj tu --> ADOPCJE ŻÓŁWI NA FORUM