Aktualności: Witamy na forum o żółwiach lądowych! forum.zolw.info

• 30.06.2025, 21:31:24 pm

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Autor Wątek: Nowy dom Janusza  (Przeczytany 10929 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Anna1983

• Żółw grecki (Testudo hermanni)
  • **
  • Reputacja: 1
Nowy dom Janusza
« dnia: 31.03.2016, 19:35:56 pm »
Po wielu tygodniach kwarantanny i walki z pasożytami, dzisiaj dostałam upragnioną informację, że kupa Janusza jest czysta i wolna od wszelkiego robactwa. Terrarium czekało na niego 16 tygodni ( ! ) więc wierzcie mi, że szaleję z radości :) W międzyczasie wystrój zmieniałam i udoskonalałam już chyba z 5 razy. Ale finalnie - jestem zadowolona z rezultatu. Janusz chyba też, chociaż metraż go chyba trochę ogłupił - zakopał się i nie mogę go już znaleźć :)Terrarium ma 150 x 60 x 60.Roślinki żywe ( trawy ozdobne, kostrzewy, mech suszony, opuncja, tillandsia )i kilka sztucznych.
Wstawiam zdjęcia, duuuużo zdjęć, bo cieszę sie bardzo.

Offline Kamil56

• Główny Moderator
  • Żółw promienisty (Geochelone radiata)
  • **
  • Reputacja: 29
Odp: Nowy dom Janusza
« Odpowiedź #1 dnia: 01.04.2016, 11:19:58 am »
Raj Janusza a nie terrarium  ;D

Offline doru

• Żółw lamparci (Geochelone pardalis)
  • Reputacja: 52
« Odpowiedź #2 dnia: 01.04.2016, 12:36:53 pm »
Kawał terenu dla malucha :) jak dla mnie bardzo estetycznie, dobry przykład, że prawidłowe terrarium może być ozdobą domu.
A tabliczka z imieniem - rewelacja :D

Offline to_ja

• Żółw obrzeżony (Testudo marginata)
  • Reputacja: 4
« Odpowiedź #3 dnia: 01.04.2016, 18:54:57 pm »
Janusz ma super terrarium :)

Offline Hans Kloss

• Żółw obrzeżony (Testudo marginata)
  • Reputacja: 9
« Odpowiedź #4 dnia: 01.04.2016, 22:36:08 pm »
Jak tylko podrośnie to zeżre rośliny, porobi podkopy pod kamulcami i w ogóle zamieni takie ładne terrarium w pobojowisko.

Offline doru

• Reputacja: 52
« Odpowiedź #5 dnia: 01.04.2016, 22:45:27 pm »
Żółwie greckie są dość leniwe jeśli chodzi o kopanie. Jeśli mają przygotowane kryjówki to raczej ograniczają się do płytkich dołków w kątach terrarium. Co innego na wybiegu - zmuszone niższą temperaturą robią nory.
Czy zeżre rośliny... albo tak albo nie. Takie "trawki" nie są zbyt chętnie jedzone jeśli jest dostęp do innego pożywienia. Co najwyżej może je zajeździć skorupą - za jakieś 2-3 lata jak podrośnie.

Offline Bartek

• Reputacja: 10
« Odpowiedź #6 dnia: 02.04.2016, 08:08:54 am »
Terrarium na wypasie. Administracja powinna dodać zdjęcia na stronę główną do działu przykładowych terrariów. Niech coś się na stronie też dzieje.
Najbardziej zachwyciło mnie zdjęcie z tabliczką. Fajny pomysł. Pies też fajnie patrzy i pewnie się dziwi. Ile gość ma odsiadki? Albo zazdrości :)

Offline Anna1983

• **
« Odpowiedź #7 dnia: 02.04.2016, 20:17:06 pm »
Dziękuję za wszystkie pozytywne opinie - za wątpliwości co do losu roślin również :)

Offline ankan

• Pomocnik adopcyjny
  • Żółw pustynny (Geochelone sulcata)
  • Reputacja: 170
  • Posiad. gat: Żółw lamparci (Geochelone pardalis)x3
« Odpowiedź #8 dnia: 05.04.2016, 15:56:57 pm »
Bardzo mi się podoba..:) Gadzior nie ma jak się nudzić w tero przy takiej powierzchni i wystroju..:)
CHCESZ ODDAĆ LUB ADOPTOWAĆ ŻÓŁWIA KLIKNIJ TUTAJ

Offline Łobuzie

• Żółw stepowy (Testudo horsfieldi)
  • *
  • Reputacja: 0
« Odpowiedź #9 dnia: 09.05.2016, 02:07:56 am »
@Anna1983

Czy pochwalisz się, czym są wykończone ścianki wewnątrz? Wzorowałem się trochę na Twoim terrarium przy budowie swojego, ale nie mam pomysłu na material do środka. W sensie do wykończenia ścianek.

Offline Anna1983

• **
« Odpowiedź #10 dnia: 09.05.2016, 12:34:33 pm »
tło zrobiłam ze styropianu, pomysł znalazłam na you tubie - takich tutoriali są tam setki. Całość malowana nietoksyczną farbą lateksową z czarnym pigmentem, mieszana według upodobania.
Filmiku, z którego korzystałam nie mogę znaleźć, ale ten też powinien być pomocny: https://www.youtube.com/watch?v=1ccyKDKjsGQ.
Prześlij zdjęcia, jestem bardzo ciekawa jak Ci pójdzie :)

Offline Anna1983

• **
« Odpowiedź #11 dnia: 09.05.2016, 13:21:49 pm »
Znalazłam dwa zdjęcia z procesu budowy 😊.  No i dodam jeszcze, że  kleiłam wszystko za pomocą silikonu akwarystycznego oraz górącego kleju Pattex. Styropian po wycięciu formy pomalowalam folią w płynie, a dopiero potem farba.

Offline rokan

• *
« Odpowiedź #12 dnia: 09.05.2016, 14:54:26 pm »
Bardzo ładne wykończenie.
Będę robić na wakacje nowe terrarium (aktualne jest trochę za małe, biedy nie ma, ale na pewno w moim pokoju może mieć lepiej) i się zastanawiałem czy aby nie zrobić ścianek czymś zabudowanych, bo teraz "goło" mimo tego, że mam w planach wrzucić jakieś roślinki nawet sztuczne, żeby zielono było.
Ale obawiałem się tego, że ścianki ze styropianu mogą być nietrwałe w starciu z żółwimi pazurami i uporem :P. Ta folia jest wystarczająco wytrzymała? Nie chciałbym wrócić do domu i mieć rozwaloną ścianę.

Offline Anna1983

• **
« Odpowiedź #13 dnia: 09.05.2016, 18:04:22 pm »
Folia raczej miała całość spoić, izolować. Wiem, że można też użyć zaprawy, ale akurat folii miałam nadmiar. Mi żółw nie drapie ścian, kopie raczej wgłąb. Dlatego tło nie stoi bezpośrednio na dnie. Jest podparte małymi kamykami od spodu. W poprzednim terrarium też miałam tego typu ściankę własnej roboty i żółw nic nie zniszczył, nie podgryzał.

Offline Łobuzie

• *
« Odpowiedź #14 dnia: 09.05.2016, 20:36:10 pm »
Dzięki :)
Widzę faktycznie sporo jest tych tutoriali na YT. Tak myślałem, że ze styropianu, ale ze wcześniejszych zdjęć nie dało się jednoznacznie wywnioskować. No niestety, mój Franek raczej sporo drapie, nie wiem jak będzie w terra z prawdziwego zdarzenia, jak będzie miał ziemię i kryjówki. Najwyżej podniosę to troszkę wyżej zasięgu jego pazurków. Nie wiem. Musze pomyśleć. 

Co do folii w płynie, własnie zdałem sobie sprawę co zapomniałem wrzucić do paczki z PL. Niestety tutaj (w UK) jest dość droga i nie widziałem nigdzie przezroczystej .. A zaprawę widziałem w którymś wątku, że żółw komuś wydrapywał.

Jak skończę na pewno wrzucę zdjęcia do osobnego tematu. Prace trochę zwolniły z różnych powodów, ale trzeba je wreszcie skończyć.

Masz świetne terrarium i Janusza :)