Aktualności: Witamy na forum o żółwiach lądowych! forum.zolw.info

• 06.09.2025, 05:12:32 am

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Autor Wątek: piasek muszelkowy z comachio jako dodatek do podłoża dla greka .  (Przeczytany 8507 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Arakis

• Żółw stepowy (Testudo horsfieldi)
  • *
  • Reputacja: 1
  • żółw grecki
Witam serdecznie wszystkich forumowiczów gdyż jest to mój pierwszy post na forum .
Otóż od tygodnia mam małego  żółwika grecki o wadze ok 23 gramów i długości pancerza ok 55mm. jak w tygodniu  zrobię mu porządne mierzenie i ważenie to  pokażę fotki. Żółwika zabrałem  osobie która się już nim znudziła a szkoda zwierzaczka. Kiedyś opiekowałem się już żółwiem siostry  oraz znalezionym żółwiem więc do amatora nie trafił  .  Zool do momentu sklepania większego terrarium mieszkał będzie w plastikowym pojemniku z ikei o wymiarach ok 80cm na 60cm ok 20 wysokości . Mam już lampe grzewczą i repti glow 10.0 . jako podłoże ma teraz zrębki bukowe + korę + sianko , karmię go wszystkim co znajdę na łące i jest zalecane dla żółwi, min mniszek , babka , koniczyna , pokrzywa , liście truskawek malin jeżyn itd . Powoli kompletuję też zestawy suszek i nasion do sadzenia w zimie gdyż nie będę go zimował bo za mało o nim wiem , tylko tyle ze to grek i jest "zeszłoroczny".
Na  dniach , najprawdopodobniej jutro będę mu tuningował wybieg i chcę zapodać ziemię zmieszaną z gliną i dołożyć darń bo obecnie jestem na wiosce więc mam dostęp do łąk nie tkniętych psim klockiem i nawozem . No i pytanie zasadnicze czy mogę dodać do ziemi i gliny tego muszelkowego piasku z comachio . Generalnie pan który mi to sprzedał mówił że jest to doskonałe źródło wapnia i dobry  dodatek do mieszania z podłożem z tym że nigdzie indziej tego nie spotkałem. Jutro wracam do wrocławia to mogę dograć fotki tego piasku jak ktoś nie wie  jak on wygląda .   
Pozdrawiam

Offline doru

• Żółw lamparci (Geochelone pardalis)
  • Reputacja: 52
Odp: piasek muszelkowy z comachio jako dodatek do podłoża dla greka .
« Odpowiedź #1 dnia: 17.06.2017, 20:10:16 pm »
Nie ma znaczenia, czy jest to dobre źródło wapnia, skoro chcesz je mieszać z podłożem. Dla mnie jest to bezcelowe i sama ziemia z gliną wystarczy. Zobacz jaka gleba jest tam gdzie teraz przebywasz - może nie będzie potrzeby mieszania jej z niczym.
Badałeś mu kał w kierunku pasożytów?

Offline Arakis

• *
  • żółw grecki
« Odpowiedź #2 dnia: 17.06.2017, 21:59:27 pm »
żółwika jeszcze nie badałem ale jak tylko znajdę specjalistę we wrocławiu i będę miał trochę czasu to na bank to zrobię. Chwilowo się skupiam aby jak najszybciej mu zapewnić jak najlepsze warunki , nawet moja druga połówka już zdążyła  go polubić ,  i bez problemu mu odstąpi pół balkonu czyli jakieś 4m kwadratowe na wybieg letni. Co do piasku to zrezygnuję z niego i może znajdę mu lepsze zastosowanie ,a gleba z moich okolic to prawie sama glina + bielice + żwir

Offline Kenet

• Żółw promienisty (Geochelone radiata)
  • **
  • Reputacja: 1480
  • Ż.grecki Testudo hermanni #redutaprzejmujeswiat
« Odpowiedź #3 dnia: 17.06.2017, 22:08:59 pm »
We Wrocławiu to najlepiej do dr Piaseckiego
Wolność!
Wiara!
Siła!
To jest nasza gra.
Orduna do boju
My zwyciężymy tam!

Orduna Boss jest przyciąganiem.
Bez wysiłku lasi łapie.
Grawitacja jest jego bronią.
Wszechświat w jego zasięgu.

Offline Arakis

• *
  • żółw grecki
« Odpowiedź #4 dnia: 22.06.2017, 16:54:27 pm »
Oto nowy dom Zool'a  wiem że sporo jest do poprawy ale z czasem będę mu ulepszał wybieg a jak podrośnie zmajstruję wybieg który zajmie całą wnękęw ścianie czyli jakieś 120cm X 200cm

Offline Arakis

• *
  • żółw grecki
« Odpowiedź #5 dnia: 22.06.2017, 16:56:21 pm »
i jeszcze Zool z bliska , przepraszam za dubel posta.

Offline Kenet

• **
  • Reputacja: 1480
  • Ż.grecki Testudo hermanni #redutaprzejmujeswiat
« Odpowiedź #6 dnia: 23.06.2017, 22:11:49 pm »
Bardzo fajne lokum. :).Zamiast siana polecałbym suche liście dębowe.Siano ma tendencję do pleśnienia i pylenia.
Wolność!
Wiara!
Siła!
To jest nasza gra.
Orduna do boju
My zwyciężymy tam!

Orduna Boss jest przyciąganiem.
Bez wysiłku lasi łapie.
Grawitacja jest jego bronią.
Wszechświat w jego zasięgu.

Offline doru

• Żółw lamparci (Geochelone pardalis)
  • Reputacja: 52
« Odpowiedź #7 dnia: 26.06.2017, 11:24:00 am »
Zabierz mu tylko te zrębki, żółwiom źle się po tym chodzi, a pleśnieje jak cholera... A maluchy powinny mieć dość wysoką wilgotność.

Offline Arakis

• *
  • żółw grecki
« Odpowiedź #8 dnia: 28.06.2017, 20:44:43 pm »
Siano zatem zniknie ewentualne troszeczkę w domku mu zostawię bo zauważyłem że bardzo lubi w nim buszować, oczywiście będę je jak  najczęściej wymieniał. A co do zrębek bukowych to na co moż a by je mu wymienić? Bardzo często żółwik się w nich zakopuje i chyba lubi to, a w ziemi nawet nigdy ne prubował się zagrzebać a nie chciał bym go pozbawiać frajdy zakopywania się.

Offline Kamil56

• Główny Moderator
  • **
  • Reputacja: 29
« Odpowiedź #9 dnia: 29.06.2017, 11:00:02 am »
Siano może zostać ale pod pewnymi obostrzeniami:
1. Pryskaj je wodą by było lekko wilgotne, opinia że siano pyli wzięła się z tego że często sianko jest zbierane prosto z ziemi i w czasie suszy więc ma w sobie sporo pyłu i ziemi. W obecnych czasach można bez problemu zakupić "siano odpylone".
2. Zmieniaj min raz na 2-3 dni wtedy nie będzie pleśniało zresztą przy terrarium otwartym nie powinno być problemu