Właśnie zaczynam obmyślać strategię budowy pierwszego terrarium dla żółwicy. Mam ją 20 lat ale dopiero teraz zamieszka w terrarium.
Żółwica żyje dłużej, ja dostałam ją jak miałam 4 lata, a u kogoś kto mi ją dał była ok 5 lat.
Niestety było dużo błędów, w sumie dopiero teraz trafiłam na to forum. Proszę, nie krzyczcie - teraz będę starała się to zrekompensować...

Terrarium miał zrobić mój TŻ, ale się wycofał no i wszystko spadło na mnie

tylko nie wiem, czy wiertarkę będę umiała uruchomić

Dostępny mam blat o wymiarach 115x55. Może być? Wysokość terrarium mogę zrobić z paneli podłogowych. Jeden panel to 20cm, myślę, że dwa lub trzy połączone ze sobą dadzą pożądaną wysokość.
Boję się tylko, czy panele nie są za cienkie i wytrzymają opór ziemi...
Wypełnieniem terrarium będzie ziemia na całej długości. Wkopana w ziemię będzie podstawka albo mała tacka jako basenik. Kamienie też jakieś się znajdą. Keramzyt ułatwia parowanie wody, więc może tego też użyć?
Co do roślin, mogę wykopać z podwórka trochę trawy lub ją posadzić, co lepsze?
Wydaje mi się, że trawa z podwórka, bo ma rozbudowany system korzeniowy.
Póki co, lamp nie będzie, dopiero w przyszłym miesiącu

Żółw musi wytrzymać.
Wytrzymał tak długo, to miesiąc może przeegzystować...

Ważne, że będzie miał normalne podłoże, a nie panele, linoleum

Żałuję, że dopiero teraz trafiłam na to forum, ale mam nadzieję, że pomożecie mi naprostować sytuację !
Żółwinka stepowa Stefa ma długości skorupy ok.18cm, z nogami i głową więcej

szerokość skorupy to 15cm.
Ostatnio zostałam obdarzona samcem tego samego gatunku. jak tylko ją zobaczył, zaczął ją obgryzać i machać głową. Póki co, separuję ich od siebie.
I za bardzo nie wiem co mam zrobić, czy do terrarium włożyć ich oboje czy tylko samicę...