Aktualności: Witamy na forum o żółwiach lądowych! forum.zolw.info

• 22.06.2025, 20:29:08 pm

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Autor Wątek: Pierwsze terrarium  (Przeczytany 10352 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline TW_kuciek

• Żółw stepowy (Testudo horsfieldi)
  • *
  • Reputacja: 0
Pierwsze terrarium
« dnia: 18.03.2011, 11:52:56 am »
Właśnie zaczynam obmyślać strategię budowy pierwszego terrarium dla żółwicy. Mam ją 20 lat ale dopiero teraz zamieszka w terrarium.
Żółwica żyje dłużej, ja dostałam ją jak miałam 4 lata, a u kogoś kto mi ją dał była ok 5 lat.
Niestety było dużo błędów, w sumie dopiero teraz trafiłam na to forum. Proszę, nie krzyczcie - teraz będę starała się to zrekompensować...  ::)

Terrarium miał zrobić mój TŻ, ale się wycofał no i wszystko spadło na mnie ;) tylko nie wiem, czy wiertarkę będę umiała uruchomić  :P Dostępny mam blat o wymiarach 115x55. Może być? Wysokość terrarium mogę zrobić z paneli podłogowych. Jeden panel to 20cm, myślę, że dwa lub trzy połączone ze sobą dadzą pożądaną wysokość.
Boję się tylko, czy panele nie są za cienkie i wytrzymają opór ziemi...

Wypełnieniem terrarium będzie ziemia na całej długości. Wkopana w ziemię będzie podstawka albo mała tacka jako basenik. Kamienie też jakieś się znajdą. Keramzyt ułatwia parowanie wody, więc może tego też użyć?
Co do roślin, mogę wykopać z podwórka trochę trawy lub ją posadzić, co lepsze?
Wydaje mi się, że trawa z podwórka, bo ma rozbudowany system korzeniowy.

Póki co, lamp nie będzie, dopiero w przyszłym miesiącu  :-[ Żółw musi wytrzymać.
Wytrzymał tak długo, to miesiąc może przeegzystować... :'(
Ważne, że będzie miał normalne podłoże, a nie panele, linoleum  :(
Żałuję, że dopiero teraz trafiłam na to forum, ale mam nadzieję, że pomożecie mi naprostować sytuację !

Żółwinka stepowa Stefa ma długości skorupy ok.18cm, z nogami i głową więcej ;) szerokość skorupy to 15cm.

Ostatnio zostałam obdarzona samcem tego samego gatunku. jak tylko ją zobaczył, zaczął ją obgryzać i machać głową. Póki co, separuję ich od siebie.
I za bardzo nie wiem co mam zrobić, czy do terrarium włożyć ich oboje czy tylko samicę...  ::)

Offline Viktoria

• Pomocnik adopcyjny
  • Żółw żabuti (Geochelone denticulata)
  • **
  • Reputacja: 70
Odp: Pierwsze terrarium
« Odpowiedź #1 dnia: 18.03.2011, 12:34:27 pm »
W terrarium nie mogą być razem, bo nachalny samiec ją zamęczy. Musisz zbudować dwa terraria, albo zrezygnować z jednego żółwia.
Trawa z ogrodu jest dobrym rozwiązaniem, wymiary terra też ok, ale ściany z paneli? Jakoś sobie tego nie wyobrażam ;) Płyty OSB są niedrogie, a wytrzymałe i wcale nie brzydkie.

Offline TW_kuciek

• *
« Odpowiedź #2 dnia: 18.03.2011, 12:40:26 pm »
Myślałam o tym by połączyć dwa lub trzy panele. One wchodzą w siebie. Dodatkowo można je skręcić jakimś drewienkiem by były stabilniejsze. na bokach dać kątowniki by połączyć ścianę z bokami.

Offline wege

• Pomocnik adopcyjny
  • Żółw leśny (Geochelone carbonaria)
  • *
  • Reputacja: 68
  • ADOPCJE ŻÓŁWI- WARSZAWA :)
« Odpowiedź #3 dnia: 18.03.2011, 15:48:06 pm »
Kuciek, wspaniale, że zdecydowałeś się na poprawę warunków. ;) Prawda jest taka: Samica musi mieć swoje terrarium z lampami, samiec zaś, też musi mieć swoje terrarium z lampami ;) Ja jednak bym Ci polecał wstawić tu na forum dokładne fotki twoich żółwi,  zrób ujęcia by było dobrze widoczne oczka, nóżki, skorupki. Tyle lat w kiepskich warunkach odbiło się w 100% na jej zdrowiu, warto pokazać nam fotki... Po zdjęciach wiele ci powiemy. Jeśli chodzi o terrarium: Lepiej jak dasz mieszankę ziemi z piaskiem i gliną. Sama ziemia często pyli, co tez nie jest dobre... ;( Co do darni to świetny pomysł. Ja za jakiś miesiąc będę kupował trawę w roklach :P Rozwijasz z rolki do terrarium i masz piękną, ukorzenioną trawkę, kosztuje 8zł/m2, lub 25zł/m2 za Trawkę sportową :D
''Wielkość narodu i jego postęp moralny, można poznać po tym w jaki sposób obchodzi się on ze swoimi zwierzętami...''

Pozdrawiam, Mateusz :)

Offline TW_kuciek

• *
« Odpowiedź #4 dnia: 18.03.2011, 16:43:24 pm »
Zrobię zdjęcia jeszcze dziś.
Właśnie pocięłam panele tak by pasowały. Niestety na złożenie ich muszę poczekać na TŻa bo sama nie dam rady  >:D

Żółwica ma wadę zgryzu przez to, że nie miała obcinanego dzioba. Moja wina, moja bardzo wielka wina.
Dziś trochę spiłowałam, ale jeszcze zostało. Na szczęście świetnie daje sobie radę z jedzeniem, ale wizyta u weta jest obowiązkowa.

Dodano 18.03.2011, 17:07:26 pm

Wstawiam zdjęcia.
Samica Stefcia :)

A tu samiec, Szczepan ;)
Dostałam go ostatnio od siostry TŻa. Był karmiony makaronem, jabłkiem i sałatą  ::)
Nigdy nie wygrzewał się na słońcu.

« Ostatnia zmiana: 18.03.2011, 17:08:02 pm wysłana przez TW_kuciek »

Offline Viktoria

• Pomocnik adopcyjny
  • Żółw żabuti (Geochelone denticulata)
  • **
  • Reputacja: 70
« Odpowiedź #5 dnia: 18.03.2011, 17:42:46 pm »
Po samicy widać zdecydowanie efekty złej diety. Ponadto jest otyła. Albo spuchnięta - co mogłoby wskazywać na problemy z nerkami, ale chyba raczej jest grubiutka. Widzę jabłko obok niej. Nie dawaj jej już jabłek, teraz kiedy znalazłaś te forum dowiesz się z niego wszystkiego, wystarczy przejrzeć odpowiednie działy. Oczy ma też trochę opuchnięte no i zdeformowany dziób - to też wina złej diety i braku UV.
Co do samczyka wygląda zdecydowanie lepiej, tylko chyba pazury do korekty.
Możesz jeszcze dla pewności wstawić zdjęcia ogonków od spodu dla sprawdzenia czy to na pewno parka. Ale raczej tak.
Samiec na prawdę bardzo ładny :)

Offline TW_kuciek

• *
« Odpowiedź #6 dnia: 18.03.2011, 17:45:03 pm »
Samiec miał podcinany dziób. Miał też problemy z tylnymi nogami, niedowład....
Po zastrzykach mu przeszło, ale to było jeszcze z rok temu. Od tygodnia dopiero jest u mnie.
Samica jest taka od zawsze, więc raczej grubiutka ;)

Offline Spocco rocco

• Żółw obrzeżony (Testudo marginata)
  • 2x testudo horsfieldi, żółw stepowy
« Odpowiedź #7 dnia: 18.03.2011, 18:26:59 pm »
Czy samka rusza tylnymi nóżkami? Postaraj się o wybieg dla niej. Ja moim skorupkom zbuduję wybieg na całe lato. Wtedy sobie trochę pobiega i schudnie. Kup sobie w doniczce bazylię, melisę, miętę czy co tam jeszcze będzie i podawaj jej tylko to. Trudno będzie z przekonywaniem, ale wkrótce żółwiki powinny zacząć jeść zielone listki. No i zapewnij im ciepłotę, kąp je, to przyspieszy im metabolizm i dostaną apetytu. A co do tych zastrzyków, co to za szpryca? Moja samiczka po życiowych przejściach jedynie majda tylnymi nóżkami. Może też bym jej taki lek wykombinował.
Pozdrawiam razem z moimi dwoma żółwikami stepowymi, Zuzią i Kapslem!

Offline TW_kuciek

• *
« Odpowiedź #8 dnia: 18.03.2011, 18:31:29 pm »
Niestety nie wiem jakie to leki były, bo to nie ja byłam u weta z żółwiem.
Samica ma się bardzo dobrze, codziennie wychodzi o tej samej porze z łazienki, gdzie wygrzewa się przy cieplej rurze - na śniadanie. Jeśli niespodziewanie śniadania nie ma to wchodzi mi na nogi - to oznaka że jest głodna  ;D
Samca dopiero się uczę. Chodzi normalnie - szybko.
Jak jest głodny to podgryza w stopy  :-X

Offline Spocco rocco

• Żółw obrzeżony (Testudo marginata)
  • 2x testudo horsfieldi, żółw stepowy
« Odpowiedź #9 dnia: 18.03.2011, 18:44:54 pm »
Moje też są takie dzikie. A karmisz je rękami czy dajesz do miski? Dawaj do miski, bo jak karmisz z ręki to cię zaczną traktować jak żarcie i nie będą umiały same zajadać. A po podłodze ich nie puszczaj, zrób co możesz, żeby miały choćby prowizoryczne terrarium. Pozdrawiam.
Pozdrawiam razem z moimi dwoma żółwikami stepowymi, Zuzią i Kapslem!

Offline wege

• Pomocnik adopcyjny
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 18.03.2011, 19:13:21 pm »
Polecam ci powciskać je w przestronne terraria. Koniecznie zadbaj o dobrą wilgotność, temperaturę i uvb.
Kup sobie w doniczce bazylię, melisę, miętę czy co tam jeszcze będzie i podawaj jej tylko to.
Monodietka?  ??? Raczej nie liczyłbym na to, że żółwie zaczną to jeść... To są bardzo aromatyczne zioła...
Poczytaj sobie tu na forum o diecie gdy nie ma roslin łąkowych ;) Kobitka ma baaaardzo opuchnięte oczka, co może sugerować brak Wit. A
Postaraj się o Wit A+D w kroplach. Jest na receptę więc idź do lekarza i poproś o wypisanie recepty na Wit A+ D. Stosuj 1-2 kropelki dziennie na jedzenie. Ale dawaj tylko te 1-2 krople, bo przedawkujesz. Podawaj krople przez 3 tyg, max miesiąc. Musisz koniecznie pilnować by kropelki zostały zjedzone, a nie wymieszane z podłożem i zmarnowane... btw polecam Ci rukolę, jest bardzo lubiana przez żółwie i chętnie pobierana :) Urozmaicaj dietę roslinami doniczkowymi ;) jakimi? ... Poczytasz na forum  :laugh:
''Wielkość narodu i jego postęp moralny, można poznać po tym w jaki sposób obchodzi się on ze swoimi zwierzętami...''

Offline TW_kuciek

• *
« Odpowiedź #11 dnia: 18.03.2011, 20:06:38 pm »
Moje też są takie dzikie. A karmisz je rękami czy dajesz do miski? Dawaj do miski, bo jak karmisz z ręki to cię zaczną traktować jak żarcie i nie będą umiały same zajadać. A po podłodze ich nie puszczaj, zrób co możesz, żeby miały choćby prowizoryczne terrarium. Pozdrawiam.
Dzikie? Wcale a wcale.
Jak popukam w podłogę a Stefa to widzi to przychodzi, wystawia bródkę i się miziamy ;)

Jedzenie kładę na gazetę w jednym miejscu, wtedy żółw przychodzi i je.

Offline semiramida

• Żółw lamparci (Geochelone pardalis)
  • Reputacja: 67
  • 1992-2012 stepówka Kubusia, od 2013 lampart Bączek
    • Dziennik o żółwicy stepowej
« Odpowiedź #12 dnia: 18.03.2011, 22:50:21 pm »
Stosuj 1-2 kropelki dziennie na jedzenie. Ale dawaj tylko te 1-2 krople, bo przedawkujesz.
Czy aby 1-2 krople dziennie to nie za często? Przeszukiwałam już kiedyś archiwum pod tym kątem i wszędzie jest o kroplach "na własną rękę" max. 2 razy w tygodniu..
Chcesz adoptować lub oddać żółwia do adopcji? Zajrzyj tu --> ADOPCJE ŻÓŁWI NA FORUM

Offline wege

• Pomocnik adopcyjny
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 18.03.2011, 22:56:13 pm »
Ratowałem samca greckiego z bardzo opuchniętymi oczkami, miękką skorupka itd. Gwarantuję ci, że ta 1 kropelka dziennie nie jest zbyt wielką dawką. Mój samczyk po 3 tyg miał śliczne oczka bez opuchlizny. Semiramida, zapodaj linki które udowodnią mi, że polecam zbyt wielkie dawki, tym samym polecam przedawkowywanie... :D

Offline semiramida

• Żółw lamparci (Geochelone pardalis)
  • Reputacja: 67
  • 1992-2012 stepówka Kubusia, od 2013 lampart Bączek
    • Dziennik o żółwicy stepowej
« Odpowiedź #14 dnia: 18.03.2011, 23:01:35 pm »
O nic Cię tu nie oskarżam, spokojnie, po prostu może nie w każdym przypadku można takie dawki stosować.
Chcesz adoptować lub oddać żółwia do adopcji? Zajrzyj tu --> ADOPCJE ŻÓŁWI NA FORUM