Aktualności: Witamy na forum o żółwiach lądowych! forum.zolw.info

• 17.05.2025, 13:32:57 pm

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Autor Wątek: Proszę o pomoc (merytoryczną) w stworzeniu warunków dla żółwia lądowego  (Przeczytany 13537 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Puncia

• Żółw obrzeżony (Testudo marginata)
  • Reputacja: 4
Dzień dobry -to po pierwsze-bo jestem tu nowa!
Nie mam żółwia, i nigdy nie miałam, poza tym ze rodzice kupili mi żółwia czerwonolicego w wieku 5lat ale szybko został oddany komuś kto lepiej o niego zadba-jednak 5 latek to nie dobry opiekun dla żółwia, tym bardziej ze rodzice nie mieli czasu na opiekę nad zwierzakiem bo to miał być mój zwierzak.
Tak więc dobrze się stało ze Jasia oddałam sąsiadowi(20letniemu posiadaczowi żółwi tego gatunku.)
Mój mąż nigdy żółwia nie miał, choć zawsze marzył o żółwiu- nie dziwota bo to piękne zwierzęta,
Postanowiliśmy, spełnić to marzenie, myślę że mamy warunki by stworzyć warunki dobre dla żółwia…
Mieszkamy w domku  jednorodzinnym –z rodzicami ale mamy wydzielone 3 pokojowe mieszkanie.
Jest spora piwnica gdzie myślę że da się stworzyć warunki do zimowania
Jak nie to jest piwnica w domu dziadków –zaraz obok naszego domu –zobaczymy gdzie będzie lepiej.
Mamy spory ogródek podzielony na sad od dziadka  ,ogródek wokół domu dziadka, ogródek wokół domu naszego, i ogródek gdzie kiedyś był ogródek warzywny teraz rośnie równa trawa ,i ma być mini plac zabaw dla naszych dwóch córeczek(starsza ma 15miesięcy, młodsza urodzi się w marcu)
Tam wydzielilibyśmy wybieg letni dla żółwia, był by atrakcją -dzieci mogły by patrzeć na żółwia i początkowo biernie uczestniczyć w opiece nad gadami, nie zostawały by tam bez nadzoru mojego, męża lub babci więc nie stanowiły by zagrożenia dla gada!
Potrzebuję tylko informacji jak urządzić bezpieczny funkcjonalny, praktyczny i wygodny wybieg.
-czy żółw może zrobić podkop ile godzin dziennie czy cała dobę żółw spędza na letnim wybiegu??
A co jak pada?
I jeszcze jedno ,wiadomo ze terrarium to nie jedyny wymóg ale również bardzo istotny!
Mam stolik (taki niski do kompletu wypoczynkowego) miałam go wymieniać na taki co się da go podnieść by się dało wygodnie obiad na nim jeść a ten ma iść na podstawkę dla terrarium-ma stać na nim terrarium! Stolik ma wymiary 120X60 więc takich wymiarów miało wybyć terrarium, dla jakiej wielkości gada było by wystarczające(może to być 140x70)
Pytam bo myślę o przygarnięciu gada…
Do jakiej wielkości gada było by wystarczające tej wielkości terrarium,
Jakie rośliny(gatunki można mu tam zasadzić -chce by prócz wygody i funkcjonalności było przyjemne dla gada ale i ładne- żeby było troszkę tez ozdobą-wiem ze to źle brzmi  ale można przecież ładnie je urządzić nie tracąc na wygodności dla zwierzaka )
Do tej wielkości terrarium o którym mówię jakie i ile żarówek –i ilu watowych i jak długo zapalonych potrzeba…? -rozumiem że, UVB –co ona daje w jakim celu jest stosowana ile Watowe są zwykle… no i czy nie są szkodliwe dla zdrowia ludzi szczególnie dzieci przebywających w tym pomieszczeniu?
No i żarówka grzewcza-chodzi tylko o ciepło z punktowego źródła czy też o jasność terrarium? -i te same pytania ile świeci ile wat ma mieć…
Basenik z wodą -konieczny-dala wszystkich gatunków?
Ściółka-myślałam o ziemi z ogrodu-jak uniknąć inwazji robali -dżdżownica by mi nie przeszkadzała żółwiowi pewnie też nie a roślinkom wręcz by pomocą była… ale innych robali niechęcę…
Czy ziemia dobra jest dla każdego gatunku-mamy ziemie nie gliniastą raczej taką jakby lekką piaskowatą… -ale nie piasek myślałam żeby 2/3 terrarium miało ziemie gdzie by były korzenie i kryjówki takie jakby w ziemi (zabezpieczone przed zapadnięciem się czy zasypaniem),nie zajmowały by miejsca spacerowego a były by…
Oczywiście jakieś rośliny do posadzenia –częściowo dla celu spożywczych-zieleninka świeża i ozdobnych-jakie te rośliny są dopuszczalne jakie pożądane, bo jak wcześniej zrobimy terrarium i obsadzimy jadalnymi smacznymi roślinami to się rozrosną ładnie i będą do jedzonka
Dobrze się doczytałam ze bazylie mogą być jedzone, mlecze, babki zwyczajne a te takie babki z d długimi Liścami? A stokrotki mogę posadzić-raczej jako ozdobę -bo wiem ze bratki mogę a co z rumiankiem czy melisą-bo wiem że mięta raczej nie bo ma kwas szczawiowy-wiec pewnie i szczaw odpada…
Wiem ze poziomki i truskawki mogą rosnąć w terrarium, a jakaś mała kosodrzewinka??
A paprotka? Np. nad terrarium lub w?
A chamedora?  2-ładna ale czy może być?
Co z fiołkiem afrykańskim?
A gdybym np. jabłonkę teraz posiała i była by taka 10cm?
Mchy z lasu mogą być po wymoczeniu i umyciu?
No i trawę po której by chodził…
Wracając do podłoża to na 1/3 myślałam o piasku z górką otoczaków jakąś roślinką lubiącą takie warunki-tylko jaką? A nad tym żarówa grzewcza...i gidze nieopodal basenik …
Co o tym myślicie proszę o uwagi i rady żółwia chcemy kupić-a lepiej przygarnąć  na wiosnę -marzec kwiecień teraz a jak nie teraz to za rok ale wszystko musi być gotowe dla gada…

Offline Jakub

• Żółw lamparci (Geochelone pardalis)
  • Reputacja: 23
  • Testudo Hermanni żółw grecki o imieniu Tuptuś
Wybieg:
Żółw może zrobić podkop, należy ogrodzenie (betonowe płyty, paliki drewniane itp) wbić najgłębiej jak to możliwe w ziemię, na górę wybiegu należy zamontować siatkę zabezpieczającą gada przed ptakami, kotami i innymi drapieżnikami. Jak pada deszcz żółw może zostać na wybiegu (na wybiegu żółw może być cały czas jeśli temperatura nie spada poniżej 10 stopni) Trzeba zbudować dla żółwia budkę, mogą w niej znajdować się suszone liście, może być ocieplona styropianem. Warto na wybiegu posadzić rośliny, urozmaicić teren kamieniami i korzeniami podobnie jak w terrarium.
Terrarium:
Terrarium 140x70 to nie jakaś ogromna willa ale myślę że na 20-20 kilku cm żółwia powinno wystarczyć. Co do roślin to głównie zioła bazylia oregano, tymianek itp. kalanchoe, eszewerię, zielistkę, truskawki, poziomki, mlecz oba rodzaje babki, trawę, trzykrotkę i wiele innych. Jako podłoże piaszczysta ziemia też jest dobra. Sam piasek nie jest dobry. Na suchą część terrarium możesz dać np drewienka bukowe. Najlepiej urozmaicić terrarium korzeniami, konarami i kamieniami.
Żarówki powinny być 2 żarówka grzewcza (lustrzanka) moc 40 lub 60 Watt bardzo dobra jest firmy OSRAM. Świetlówka UVB też jest konieczna, wspomaga syntezę wapnia prawidłowe trawienie. Nie jest ona szkodliwa dla zdrowia. Najlepiej jeśli kupisz Exo Terra Repti Glo 10.0 UVB 26W przy żarówce grzewczej bardziej chodzi o punktowe grzanie, UVB powinno dawać światło.
Basenik z wodą jest koieczny dla każdego gatunku, nie dość, że podnosi wilgotność to jeszcze daje stały dostęp żółwiowi do wody.
Aby w podłożu uniknąć robali należy ją dokładnie wysuszyć.
Paprotka na pewno się nie nadaje, może na terrarium możesz postawić, ale ułożyć liście tak, aby żółw nie miał do nich dostępu.
To chyba wszystko, jeśli o czymś zapomniałem to napisz.
Pozdrawiam Jakub

Offline Puncia

ten piach to miał być żeby kamole nie leżały na samym dnie -zęby się nie przesuwały tylko stabilnie leżały wiec chodzić po piechu bu nie chodził a  jak te drewienka wyglądają i jakie Jeszce ściółki się nadają na suchą cześć

Dodano 18.01.2011, 18:03:27 pm
jak głeboki musi byc basenik i jaki duzy
« Ostatnia zmiana: 18.01.2011, 18:03:27 pm wysłana przez Puncia »

Offline Jakub

Drewienka to takie kostki drewna. Dość ładnie wyglądają. ja np nie posiadam suchej części w terrarium, po prostu jedna jest cieplejsza i bardziej oświetlona od drugiej. Niektórzy używają też na suchą część kory, której ja osobiście nie polecam, podczas pryskania terrarium wodą kora szybko pleśnieje.
Basenik powinien nie być zbyt wysoki, taki, aby żółw mógł spokojnie do niego wejść. A tak duży, aby żółw mógł do niego cały wejść. Najlepsza jest ceramiczna podstawka pod doniczkę.
Pozdrawiam Jakub

Offline Puncia

a taki sklepowy ładny sie nie nadaje -w zoologikach są takie o nierekularnym kształcie różnej wielkosci około 1cm głębokości

Dodano 18.01.2011, 21:05:41 pm
jaki mniej więcej jest miesięczny koszt utrzymania żółwia mówie o kwoce średniej zawierającej prąd-bo tu dużo pójdze kasy rozumię ze w czasie zimowania nie swiece żółwiowi lampkami a na letnim wybiegu-24h ma dosyc słoneczka i temp o ile temp nie spada poniżej 10 stopni
 czyli jeśli juz marzec jest ciepły i ogrzeje ziemie a w kwietniu niema tęp ponizej 10 stopni nocą to można go na wybieg wypuścić i moze tam sobie chodzic do puki jest ciepło
a jesli noce są zimne dni ciepłe to można go na noc tylko do domu zabierać?
« Ostatnia zmiana: 18.01.2011, 21:05:41 pm wysłana przez Puncia »

Offline Jakub

Otoczaki są nawet wskazane, ale nie piasek.
W tym temacie http://forum.zolw.info/rozmowy-na-kazdy-temat-i-powitania/oplaty/ anna daria podała przykładowy przelicznik jak możesz obliczyć koszta świecenia lamp.
Jeśli temperatura na dworze w nocy nie spada poniżej 10 stopni (taka temperatura jest dopuszczalna tylko w przypadku posiadania ocieplanej budki) żółw może zostać na wybiegu. W dzień powinno być myślę minimum 20 stopni.
Oczywiście żółw może na wybiegu spędzać tylko dzień.

Pozdrawiam Jakub

Offline Puncia

uf już sie bałam że zapłace jakies300zł wiecej za prąd- jednak swiatło nie żre prądu tyle co piekarnik, żelazko czy pralka-i całe szczescie
moge zapytać ile średnio kosztuje wizyta u wet-przed zimowaniem jest polecana chyba no i odrobaczenie przed zimowaniem bo jak żółw jest na letnim wybiegu to cos moze złapać-jakie są koszty tych preparatów?

Dodano 19.01.2011, 10:26:43 am
a i jeszcze jedno  budka ocieplana-izolowana?
czy ocieplana to taka z instalacja grzewczą?-chyba nie co?

a otoczaki do wygrzewania moge na ziemi w terarium poukładać?
 no i do urozmaicenia terenu użyc?

Dodano 19.01.2011, 10:35:02 am
gdzie kupić i w jakiej cenie ten sprzęcik do badania wilgotności powietrza-bo jest konieczny tak a w liczbie 1?
czy 2 bo w cześci bardzej naswietlonej bedzie inny pomiar niż w drugiej

Dodano 19.01.2011, 10:43:39 am
Hygrometr -lepiej elektroniczny czy zwykły-
« Ostatnia zmiana: 19.01.2011, 10:43:39 am wysłana przez Puncia »

Offline Jakub

Badanie kału na obecność pasożytów myślę, że ok 20 zł. Odrobaczenie myślę, że w granicach 10-15 zł.  Poza tym przycinanie pazurków, dziobka ok 10zł. Ważne jest aby udać się do weterynarza specjalizującego się w gadach. Budka może mieć podłączoną elektryczność ale nie musi ważne aby było w niej o te kilka stopni cieplej. Dobrym rozwiązaniem jest mini szklarnia, którą możesz zbudować sama lub kupić. Kiedy posiadałabyś taką szklarnie żółw na wybiegu może zostać spokojnie (w czasie dnia nagrzeje się i żółw w nocy będzie miał ciepło).
Jasne, że możesz poukładać otoczaki, żółw będzie na nich zdzierał pazurki.
Potrzeba termometru i higrometru. Elektryczne są zazwyczaj dokładniejsze i przydaja się też przy zimowaniu. Maja bardzo przydatne sądy na długim kablu, możesz dzięki temu mierzyć temperaturę/wilgotność w każdym zakątku terrarium nie przenosząc mechanizmu. I chyba bodajże (ja elektrycznych nie posiadam bo są dość drogie) mierzy on w 2 miejscach: tam gdzie jest sąda i główny mechanizm. Według mnie lepsze są elektroniczne, ale niestety nie są one na każdą kieszeń.
Pozdrawiam Jakub

Offline Puncia

a jak z zimowaniem  jaka temp jaka wilgotnośc co jeszcze potrzebne -swiatło? pułmrok ?ciemnośc?
wiem ze przed zimowaniem trzeba odrobaczyc gada

Offline Jakub

Dla zimowania najlepsza temperatura to ok. 5 stopni. Najlepiej gdy jest ciemno. W lodówce nie musimy się o to martwić. Ważne aby miejsce było ciche, w miarę ciemne.
Pozdrawiam Jakub

Offline Puncia

czyli w piwnicy jak jest około 5 stopni to już połowa sukcesu bo tam są okna ale małe i jest raczej półmrok

Dodano 19.01.2011, 14:19:39 pm
a te lodówki to drogie -jakieś specjalne bo chyba nie taka jak na zywnośc??
« Ostatnia zmiana: 19.01.2011, 14:19:39 pm wysłana przez Puncia »

Offline Jakub

Dokładnie taka na żywność, dobrze jak ma się osobną, ale w takiej gdzie trzymamy jedzenie też można. Choć oczywiście lepsza jest piwnica z uwagi na wymianę powietrza.
Pozdrawiam Jakub

Offline Puncia

ech widze mine mojej mamy wpadającej w gośi-piętro wyzej i widzącej u mnei w liduwce żółwia-już by nic z jedzenia nie tkneła bo by sie bała ze to z żółwia

Dodano 19.01.2011, 14:43:17 pm
a poważnie to jaka wilgotnośc jest ważna i co ile godzin trzeba zagladać i sprawdzać parametry zółwia

Offline Jakub

Myślę, że wilgotność powinna się utrzymywać w granicach 60-70% u maluchów nie powinno być spadków. Kontrolujesz co jakiś czas i spryskując terra wodą.
Pozdrawiam Jakub

Offline Puncia

kontrola to nie problem-jestem z dzeckiem w domu naogół całymi dniami a w nocy jako ze lapka nie grzeje to tak nie schnie a co z temp?